Bloggar > Fowwes blogg > En taklös natt i ...

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

En taklös natt i vildsvinsskogen

Jag har gjort det åtskilliga gånger men det var många år sedan - avstått från tält eller vindskydd när jag sovit ute. När jag nyligen läste vad Niklas skrev i sin blogg insåg jag att någonting viktigt blivit försummat .

Någon dag därefter inträffade en annan omständighet. SMHI lovade säsongens hittills kallaste natt i Lunds kommun. Tvåsiffriga minusgrader mellan fredag och lördag, faktiskt hela fjorton stycken. Och klart nästan hela natten och utan någon vind alls. En sådant tillfälle vill jag inte missa. Min kropp behöver påminnas hur kyla känns och jag själv måste hålla vinterrutinerna vid liv (det kan ju bli en ny skidresa till fjällen i framtiden). "Säker prognos" stod det dessutom på webben. Naturligtvis måste jag gripa detta tillfälle!

Igår kväll samlade jag alltså ihop det som behövdes - sovsäckar, en presenning att lägga under liggunderlagen, delar av ett Trangiakök och så vidare. Samt te, smörgås och wienerkorv för  supén i den stjärnklara natten.

Så en kort bilresa, en kilometerlång promenad genom den mörka skogen och jag var framme vid fågeltornet Almen vid Krankesjön. Tornet blev min matplats.

Strax efter midnatt tog jag packningen bort till den lövskogsglänta som jag sett ut som sovplats. När jag mätt och belåten kommit ner i den dubbla sovsäcken var det minus 9,5 grader. Jag oroade mig inte, SMHI hade slagit fast att det skulle vara som kallast först vid sex-, sjutiden på morgonen.

Med bara ett litet hål för ögon, näsa och mun låg jag på rygg och blickade förundrad upp mot Karlavagnen. Stjärnorna lyste emot mig från en alldeles svart himmel. Lite kackel från gäss och svanar hördes utifrån sjön. Kanske fanns det fortfarande öppet vatten någonstans. Men det var stjärnhimlen som var det mest fascinerande.

Tidigt på morgonen, när det syntes en liten aning gryningsljus, behövde jag lämna den goa värmen för ett litet ärende vid buskarna. Termometern visade nu bara -9. Var fanns de andra minusgraderna? Vad höll ni på med där på SMHI?

Några fler minusgrader blev det inte för när jag ett par timmar senare vaknade för andra gången  var det bara minus 7. Jag hörde rop och skällande hundar en bit bort, på andra sidan ett stort kärr. Och efter ytterligare en stund - när jag fått på mig kläderna - hördes gevärsskott. Jag misstänkte att det var vildsvinsjakt på gång.

Det blev ett nytt besök i fågeltornet för att äta frukost. Ute på isen stod två eller tre havsörnar och det fanns även några ägretthägrar och flera grupper med svanar. Trots allt var jag nöjd med övernattningen. Fast jag funderade lite på vad uttrycket "Säker prognos" egentligen innebär.

Visst, det hade inte blivit plusgrader. Inte heller snöstorm eller regn. På morgonen hade SMHI angett halvklart med en sol som tittade fram. I själva verket hade jag nästan helt mulet, därefter dimma vid frukosten. Exakt vad hade de tänkt på när de angav prognosen som "säker"?

Så småningom kom solen faktiskt fram till slut men då hade jag redan börjat gå med packningen tillbaka till parkeringsplatsen. Där stod två jägare. Jovisst, de hade jagat vildsvin. Ett skjutet ungsvin låg i lastkorgen baktill på bilen. Jag tog en titt på det.

Sedan hade vi en trevlig pratstund om vildsvinen runt Krankesjön. Som fågelskådare ser och hör jag dem ibland. Men för det mesta är det de som ser och hör mig - så som det ännu mer är med björnarna i fjällen. Om man (i vårt land) är ute för att tälta, bo i vindskydd eller sova under bar himmel så är varken vildsvin eller björn något man behöver oroa sig för. Och det känns ju bra när man väl har accepterat det.

Inlagt 2021-01-16 21:53 | Läst 2742 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-01-17 10:29   OBD
Jag tror att "säker prognos" betyder ungefär "det är säkert bara en prognos". :-) Du fick i alla fall se stjärnhimlen. Men det hade ju varit ännu mer givande om morgonen varit klar med en fin soluppgång. Vintern är inte slut ännu. ;-)
Praktiskt med något så stabilt som ett fågeltorn till matplats. Om jag ser rätt så hade du två ryggsäckar, stämmer det? Två ryggsäckar för en utenatt ????
Tack för att du delar med dig av både små och stora äventyr. Det är uppskattad läsning för en gammal gubbe som mig.
 
Svar 2021-01-17 12:33   fowwe
Tack Bertil för att du hjälper mig förstå SMHI:s språkbruk. Då betyder väl "Osäker prognos" att det är osäkert om utsagan ens ska betraktas som en prognos. Kanske bara löst prat och det kan sedan bli precis vilket väder som helst, ha ha.
Ryggsäckar var det, ja. Den gröna i förgrunden är egentligen en expeditionsbag som är vanlig i t ex Nepal. Där har jag fluffiga sovsäckar och lite annan nattutrustning och den bär jag i handen. Väger mycket lite. I ryggsäcken tar jag resten. Att ge sig ut för bara en natt blir lite provisoriskt, ingen noggrann packning då inte om jag bara ska gå en kilometer.
PS. Så värst gammal är du väl inte. Du har väl massor av år kvar till hundra? Sen kan vi börja fundera på "gammal". ;-)
 
2021-01-17 18:28   Nyingen
Bra där! Kul med enkelheten. Du är ett frilufsande föredöme på alla sätt och vis! Och så skriver du bra. Keep on rockin’
 
Svar 2021-01-17 20:43   fowwe
Tack för kommentaren! Enkelhet och att använda sina fungerande prylar tror jag på. Jag förstår att du också gör det. Att uppleva naturen ska inte behöva vara så avancerat vad gäller prylar. :-)
 
2021-01-17 20:51   BrittMarie
Prognosmakarna själva var visst också besvikna, det förväntades ju bli ett "isdygn" och så blev det plusgrader i Nikkaluokta av alla ställen... Men det verkar som du fick en fin utenatt även om det var lite för varmt!
 
Svar 2021-01-17 21:46   fowwe
Jodå, fin blev den. Men plusgrader i Nikkaluokta i mitten på januari!! Vart är vi på väg? Inspirerad av din kommentar läser jag en intevju med SMHI.
Fråga: "Hur ser du som meteorolog på att prognosen med isdygn inte höll?" Svar: "Vi vill så klart ha så rätt som möjligt i våra prognoser, men det är jättespännande när det händer sådana här mer oväntade omkastningar i vädret."
Jag tar mig för pannan - nu har visst SMHI:s interna spänningsupplevelse fått lika stor tyngd som medborgarnas behov av korrekta prognoser. Jag utbrister som i gamla Star Trek: "Scotty, beam me up!"
 
Svar 2021-01-18 20:13   BrittMarie
OMG! Så då var det bara nyhetsuppläsaren som lät besviken...
 
2021-01-18 20:30   MonicaKa
Kan man helt enkelt bara säga "gilla"?
GILLA!!!
 
Svar 2021-01-21 20:10   fowwe
Åh, tack, tack!
 
2021-01-21 09:41   Niklas Holmström
Härligt Hans! Bara nio minus :D Behöver inte vara så komplicerat och Krankesjön är ju en fin plats. Kul med havsörnarna och ägretthägrarna. Som ung skådare var ägretthäger en riktig raritet, ja, ända fram till millenieskiftet i alla fall. Skön bild.
 
Svar 2021-01-21 20:14   fowwe
Ja, härligt var det och tack för påminnelsen som fick ut mig på just det sättet. Annars hade det blivit vindskydd, inte alls lika roligt. De där ägretterna minns jag att jag letade ivrigt efter en gång på Öland för många år sedan. Och nu sitter man tillbakalutad och låter de komma till en istället. Fågellivet förändras verkligen, åtminstone på vissa punkter.
 
2021-01-25 11:56   ulindh
Härlig tur! Natthimlen är fantastisk och bästa sättet att skåda är att ligga ner då slipper man nackont också. :-)
 
Svar 2021-01-27 15:34   fowwe
Så sant. Och väldigt rogivande, bättre än att räkna får!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar