Bloggar > Fowwes blogg > En natt vid Almen

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

En natt vid Almen

I fredags (3/10) stod jag inte ut längre med att inte vara ute. Efter jobbet packade jag ner sovsäck, tält, mat och lite köksgrejer i ryggsäcken och gav mig ut till Krankesjön öster om Lund. Vi har inte så stora skogar härnere i sydväst, men fågelsjöarna är fina.

Klockan var halv åtta när jag kom ut och det hade börjat skymma ordentligt på stigen ner till sjön. Några kattugglor hördes, det var riktigt spel. Stigen slutar efter ca en kilometer vid fågeltornet vid "Almen" vid Krankesjöns strand. Det hade blivit riktigt mörkt, så jag fick ta hjälp av ficklampan för att lättare få upp mitt gamla Tarfala fjälltält (från början av 70-talet).

Innan jag åkte hade jag också blandat ihop en matbrödsdeg som skulle jäsa över natten och bli gräddat till frukost nästa morgon. Men det hade jäst så mycket att det var bara att grädda det på Trangiaköket samma kväll. Detta gjorde jag uppe i fågeltornet under paraplyet, för det hade börjat duggregna.

Så där stod jag i den beckmörka kvällen i ett fågeltorn en kilometer från närmaste hus och gräddade kvällsbrödet! Det var härligt, och jag ville inte vara någon annanstans just då. Efter en stund upphörde också regnandet, och jag kunde i lugn och ro dricka te, äta nybakat bröd och lyssna på nattljuden från fåglar och andra djur.

Vid halv elvatiden kröp jag in i tältet och låg och lyssnade på alla ljud tills jag somnade. Och jag sov gott. När jag väl har kommit igång med tältandet på sommarhalvåret så sover jag ofta som bäst i tält.

Det kom mer regn under natten, och halv sju på morgonen var det mulet och ganska skumt ute. Jag lyxade och låg och drog mig en halvtimme innan jag steg upp.

Förra natten jag sov här - det var tre veckor sedan - hade jag bålgetingar som närmaste grannar. De har ett stort bo under golvet i fågeltornet (se foto), och på dagen är de aktiva. De är fortfarande i full gång fast det har blivit oktober. Man hör dem fara iväg som mindre bombplan lite nu och då. De är lyckligtvis fredliga av sig. Om man inte retar upp dem så är de nöjda med att sköta sitt.

Det fanns en hel del fåglar att se på under förmiddagen. Sjön börjar fyllas med änder från nordligare trakter. Både en fjällvråk och två varfåglar hade kommit som en påminnelse om fjälltrakterna som jag alltid längtar till. En havsörn flög förbi, och en vacker kungsfiskare satt en kort stund på en tråd nedanför tornet.

Solen visade sig vissa stunder, och det blev nästan sommarvarmt. Många tättingar passerade i glesa skaror på väg söderut, och en del passade på att rasta bland träden och buskagen vid tornet.

På förmiddagen kom fler människor till tornet, men folkströmmen är inte lika stor nu som på sommaren när det är varmare. Jag behövde däremot åka hem, så det vara bara att packa ihop grejerna i ryggsäcken och gå tillbaka till bilen.

Nu klarar jag att bo i lägenheten en eller två veckor till. Men sedan står jag nog inte ut igen...

Inlagt 2008-10-05 00:41 | Läst 19859 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-10-05 09:50   Håkan Friberg
Låter skönt. Har precis skaffat mig ett begagnat Akto. Kanske skulle vara på sin plats med provtältning och provbakning. Jag måste snart prova ditt bröd...
 
2008-10-05 15:05   Öhrnell
Mysigt med egenbakat kvällsbröd. Det måste jag också testa någon gång.
 
2008-10-06 10:07   Thomas Traneving
Låter mumsigt med varmt bröd......
skall testa...

/H
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in