Bloggar > Fowwes blogg > Sothöna till middag?

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Sothöna till middag?

Sothöna tycks vara en av havsörnarnas favoriträtter. Åtminstone de havsörnar som syns kring Krankesjön utanför Lund. Idag fick jag se hur sothönsen gör när de avvärjer en hungrig havsörn.

Jag står i fågeltornet och spanar på änder och annat som håller till på sjön. Sothönorna ligger i två ganska stora flockar rakt utanför fågeltornet. Plötsligt ser jag att det blir liv och rörelse i flockarna och de drar snabbt ihop sig till en enda, stor flock. Aha, kan det vara en havsörn i farten? Det dröjer flera sekunder innan jag ser den, sothönorna är som vanligt snabbare. Den kommer bakom mig, över skogen. Vissa gånger reagerar änder och sothöns knappt på örnarnas närvaro, det tycks som de kan se skillnad på en mätt och en hungrig havsörn. Det måste ha med örnens rörelsemönster att göra.

Den här örnen är hungrig, det har sothönorna fattat direkt. De trängde ihop sig mycket tätt, för den som kommer utanför flocken blir ett enkelt byte för örnen! Och nu blir det ett intensivt plaskande och stänkande med vingarna. Örnen är på inflygning!

Det går undan, på två sekunder är örnen riktigt nära, med ben och klor utsträckta. Men sothönorna flaxar upp en rejäl ridå av vattendroppar och stänk. Örnen har nog svårt att urskilja ett lämpligt offer och hur ska den få grepp om en sothönas kropp med så mycket flaxande vingar i vägen?

Denna gång lyckas den inte sätta klorna i någon. 1 - 0 till sothönorna! Örnen måste vända för ett nytt försök.

Det blev många försök, 10-15 stycken. Örnen kom från olika håll men det hjälpte inte. Sothönsen klarade av den varje gång och till slut gav den upp.

Nu ska det sägas att denna örn inte var särskilt skicklig eftersom den var ung, gissningsvis 1 år gammal (det är fjäderdräktens färgteckning jag tittar på). Äldre fåglar har jag sett nappa sothönor på nolltid, t ex för att hjälpa junior när denne inte klarar det själv. En gammal örn kan skapa panik bland änder och sothöns på sjön.

En bekant som är fågelforskare har berättat att unga havörnar ägnar sig åt röveri på vintern. De gör utfall mot storskarvar och tvingar dem att hosta upp sina fångade fiskar. Som om de hade en överenskommelse: "Om du ger mig din fisk så försöker jag inte fånga dig!"

Enstaka gånger kan man se havsörnar simma och då liknar de ingenting man är van vid. Jag har sett det vid Krankesjön och då hade örnen en sothöna i klorna som den skulle dränka.

Inlagt 2019-10-19 23:03 | Läst 1554 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-10-20 01:05   Sejrla
Vilket dramatiskt skådespel att få vara vittne till! Jag fascineras gång på gång över naturen och vad som händer i den. Det började som barn och slutar nog aldrig :-)
 
2019-10-20 01:42   Askan
Wow vad häftigt att få se detta!
 
2019-10-20 13:40   OBD
Vad kul att du fångade "anfallet" med kameran!
Jag undrar om det är en vanlig strategi även bland andra djur, att gå ihop till en tätare flock. Jag noterade samma sak när de två järvarna jag såg på Vallevarre luffsade uppför sluttningen. Då gick två grupper av renar, och några utanför de två grupperna, ihop till en större och markant tätare grupp.
Beträffande Havsörn och Skarv förmodar jag att du läst att Skarvpopulationen på vissa ställen minskat betydligt därför att Havsörnen "lärt sig" att jaga Skarv.
Se : https://www.natursidan.se/nyheter/havsornar-tar-allt-fler-skarvar/
 
2019-10-20 16:17   fowwe
Visst är det dramatiskt och häftigt! Naturen kan verkligen förse oss med underhållning i högsta klass (fast jag vet inte om sothönorna skulle kalla det underhållning). @Bertil: Tack för länken! Och jo, man kan nog tala om att havsörnen "lärt sig". Hur djur med så liten hjärna exakt tänker är svårt att föreställa sig men säkert finns det ett stort mått av inlärning. Yngre ser hur äldre gör osv. Intressant att biologen i artikeln säger om skarvarna att "de är enkla byten". Visserligen är de stora men de flyger ofta ensamma, manövrerar inte lika kvickt som änder, mm. Frågan är om skarvarna i sin tur kommer "utveckla" en strategi att skydda sig. Dvs att de med ett visst beteende kommer att få en fördel och överleva bättre.
 
Svar 2019-10-20 16:44   OBD
""Frågan är om skarvarna i sin tur kommer "utveckla" en strategi att skydda sig. Dvs att de med ett visst beteende kommer att få en fördel och överleva bättre.""
Ja, det är nog ganska troligt.
 
2019-10-21 21:20   ulindh
Spännande och dramatiskt att få vara med om! Svanen ser ut att vara helt lugn och trygg, de är väl för svåra för en havsörn?
 
Svar 2019-10-21 22:14   fowwe
Verkligen spännande! En svan är i svåraste laget för en havsörn, skulle tro att det bara är sjuka/svaga svanar den skulle ge sig på. Och jag är övertygad om att svanen fattade att örnen inte siktade in sig på den. Så den var helt lugn hela tiden.
 
2019-10-22 21:35   Skogstoka
Verkligen intressant och spännande att få läsa om det actionfyllda livet i Krankesjön. Dessutom riktigt häftiga bilder. Tack!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in