Bloggar > Fowwes blogg > Skåne: min kalfjälls-simulator

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Skåne: min kalfjälls-simulator

Trots att Skåne är Sveriges sydligaste landskap är det vissa år en utmärkt region att bo i när man ska småträna inför vinterturer i fjällen. Det öppna landskap vi har härnere i sydskåne påminner väldigt mycket om kalfjället. I vinter har vi knappt haft någon snö, men de år som Skåne har varit snötäckt kan vinterblåsten göra utelivet nästan lika tufft som på fjällvidderna. Snön driver precis som i fjällen, och härnere säger man då att det fyker.

Denna helg har det blåst en hel del, men snön är nästan obefintlig. Jag tog vara på möjligheten att köra ut till ett vindskydd sent igår kväll för att få lite välbehövlig träning inför en ny tälttur på skidor i mars. Jag och gode vännen Anders G planerar detta år att skida genom Sarek. Vi har tänkt starta vid Suorva, ta oss genom Rapadalen och fram till Kvikkjokk. En långtur där det kommer att bli något fler nätter än på förra årets tur i Teusadalen (Stora Sjöfallet). Den turen gav mersmak och nu känner vi oss redo för ett nytt vinteräventyr.

Jag sov gott i vindskyddet i natt. Ett par minusgrader och en svag bris i ansiktet (buskarna tog det mesta av vinden). Den nya syntetsovsäcken höll värmen, den ska bli yttersovsäck på skidturen, och innanför ska jag ha min sommarsovsäck med dun.

För två år sedan hade vi en period med rejäl kyla, det var en bra träning inför vinterfjäll. Anders och jag mätte upp minst 21 minusgrader en natt när vi sov i samma vindskydd som jag använde igår. Vi lärde oss mycket den övernattningen om vilken utrustning som behövs och hur viktigt det är med bra rutiner.

Att stiga upp ur säcken i morse krävde ett tydligt beslut. Kroppen hade gått ner på sparlåga och det tar tid att få upp värmen. Jag tog en timslång promenad för att ordna det. Därefter åkte jag förbi Vombs ängar och tittade på gässen som hukade i vinden.

Foto: Vitkindade gäss i den kalla blåsten på Vombs ängar.

Frukost åt jag i skogen där det är lä. "Fattigmans rock", lär man ju ha sagt förr i tiden. Jag kokade tevatten och åt mina frukostmackor med spansk delikatesskorv. En korvbit innehåll ett hagel. Hmm, så mycket för den delikatessen. Kan det ha varit vildsvinskött i den?

Som sällskap vid frukosten hade jag flockar av kungsfåglar och gråsiskor. Kungsfåglarna såg mig inte där jag satt lutad mot en tallstam, de höll nästan på att flyga rakt på mig när det bytte träd och skulle till granen bakom mig. I den lärkdunge jag satt i har vi under vintern haft bändelkorsnäbbar som rara gäster. Just detta år är de väldigt talrika, och så är det även på många andra ställen i landet.

Foto: En bändelkorsnäbb äter lärkkottar i Vombs fure. Detta är en utfärgad hane.

Det var en väldigt skön och rofylld stund i skogen. Jag bor visserligen i staden men njuter mest av naturen. Stadstillvaron är en praktisk sak, det som gör att jag trivs med livet är att ibland få vara i naturen. Och att tänka på den, drömma om den, skriva om den. Det är inte nödvändigt att vara där hela tiden. Men det är nödvändigt att inte vara ifrån den för länge.

Inlagt 2012-01-29 21:45 | Läst 15527 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-01-30 08:58   brigas
Slätt som slätt;det är nog en bra "simulator-träning" för ogästvänliga vindar.
 
Svar 2012-01-30 23:18   fowwe
Ja, de skånska slätterna är inte att leka med. Även under sommarhalvåret kan det bli tufft, med hårda vindar som kan åstadkomma rejäl jordflykt. Jag har varit ute och cyklat i sådant, och det är inte kul.
 
2012-01-30 18:42   OBD
Jag har en del av mina rötter i Skåne och vet att snöoväder där kan vara oerhört besvärliga. Det är ju utmärkt om du kan utnyttja hemmamarkerna som "simulator". En simulator har ju den fördelen att det går litet lättare att ta sig ur besvärliga situationer än när läget är skarpt.;-)
Håller i viss mån med dig betr. staden vs naturen. Men även i staden finns det ju ofta litet natur. Bor själv på gränsen. 300m till busshållplats och 25m till "naturen", 1km till Sörmlandsleden
 
Svar 2012-01-30 23:16   fowwe
Ja, enkelheten att ta sig ur prövningarna är ju väldigt bekvämt! Värre om man har 2-3 dagars skidåkning mitt inne i Sarek till närmaste hus.
Förresten har vi fina parker även i Lund. För länge sedan utnyttjade jag dem. Botaniska parken är väldigt trevlig att vara i.
Du har närmare till naturen än jag. Jag har hela 50m från min balkong!
 
2012-01-31 11:31   Thomas Traneving
Det lät som perfekta träningsförhållanden. Härliga bilder som gör en Skåne-tös glad! /H
 
Svar 2012-02-01 00:16   fowwe
Det är ett rent nöje att få servera dig ett gåsafoto från en skåneslätt!
 
2012-01-31 17:50   Håkan Friberg
Va? Är du också skåning? Det är jag också! Fast jag flyttade där ifrån när jag var 3 år. Utsidan är ju rena Skånemaffian.
 
Svar 2012-02-01 00:21   fowwe
Jodå, infödd lundabo. Men dialekten försvann under skoltiden i Södertälje och har aldrig återkommit. Men det är sånt man får ta. Ja, det är lite lustigt med alla skåningar överallt i friluftslivet. Har du någon bra förklaring? Eller är det bara ett ytterst subjektivt intryck? ;-)
 
2012-02-01 07:25   Håkan Friberg
Åjo, Hans. Nog visste jag att du är lundabo. Mitt utrop gällde faktiskt Helena T. Ursäkta urspårningen. :-)
 
Svar 2012-02-01 23:51   fowwe
Nu kan jag inte hålla mitt tangentbord i styr utan måste fråga hur det kan komma sig att du har stenkoll på en dammig gubbe (=jag) men inte på en ung fräsch dam (=Helena)? :-D
 
2012-02-03 14:42   Thomas Traneving
Håkan o Hans - ha ha ha.....
Jo jag är en sann skåning född och uppvuxen i Malmö! Har faktiskt 'bara' bott i Sthlm i 11 år så skånskan sitter kvar :)
har knatat runt i bokskogarna, orienterat i skrylle många, många gånger
under min uppväxt =) /H
 
2012-02-06 11:28   seobserver
Även här nere vid sydkusten är kylan och blåsten en bra bergssimulator. Vindtäta ytterbyxor och prima vintermössa hjälper till att göra milpromenaderna genomförbara.
 
Svar 2012-02-07 08:52   fowwe
Ja, skånska kusten måste vara ett särdeles kallt ställe under sådana här vintrar. Jag tog en ganska lång promenad igår, och det hade inte varit fel med en balaclava. Men hos dig blåste det säkert ännu mer!
 
2017-11-01 11:59   gurli
Skåne: Min kalfjällssimulator...
- fantastisk godt udtryk :-)

Skåne har så mange fine muligheder, når man ikke kan komme til fjeldet, og så dejlig nær Danmark.
 
Svar 2017-11-07 12:24   fowwe
Mycket glädjande att du hittade till denna artikel som jag nästan glömt bort, tack för kommentaren! Jag tänker att Danmark också är utsatt för mycket vind och därmed en bra simulator. Men det är väl mer bebyggt och svårare att hinna ytor att röra sig på. Kanske.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar