Bloggar > Fowwes blogg > Ny vårvintertur - med ...

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Ny vårvintertur - med förbättrade rutiner

Som vanligt hinner våren komma ganska långt hemma i lundatrakten när det närmar sig fjällresa till snön. Lärkorna sjunger i viss mån och en och annan storspov drillar. Jag har hört en trana också, men inte fått syn på den än.

Min gode vän Anders - fotografen - har länge haft en dröm: att skida genom Sarek med pulka och tält. Troligen har det varit en dröm för mig också, men eftersom han är den som pratat vitt och brett om det så kan jag inte minnas att jag tänkt tanken på egen hand före honom. Och snart är det dags.

Eftersom vi bägge har bott i Skåne största delen av våra vuxna liv har det inte blivit mycket övningar på snö. Gräs under skidorna blir ingen bra åkning. Men förra året skidade vi genom Teusadalen i Stora Söfallets nationalpark och det var en intressant upplevelse som vi gillade (för det mesta). Vi lärde oss mycket.

Foto från förra årets pulkatur. Kungsleden, på väg mot Teusadalen. Hård blåst uppe på kalfjället. Så länge man rör sig håller man värmen.

Förbättringar

Att skida genom Sarek blir en något längre tur, och det kommer att ställla större krav på oss om vi ska kunna genomföra det. Vi har gjort en rad förbättringar jämfört med förra året, exempelvis sorterat bort grejer som vi inte behöver. Och därmed minskat vikten med ca 2,4 kg per person. Låter kanske inte mycket, men om man tar bort 4,8 kg från ryggsäcken (som en av oss bär medan den andre drar pulkan) så upplevs det som en avsevärd skillnad.

Hur det blir med matens vikt är i skrivande stund inte klart. Troligen hamnar vi på ungefär samma som förra året eftersom vi ska vara ute ett dygn längre.

Analysera ett problem

Förutom viss skärpning av utrustningen så handlar det framför allt om att bli bättre på en bestämd detalj: vi behöver orka stå fler timmar på skidorna och förflytta oss längre per dag.

Detta enkla konstaterande har tvingat oss till analys. Varför kom vi inte så långt som vi tänkt förra året? Här är grovanalysen.

1. Vi startade för sent på dagen. Beroende på att

2. vi somnade för sent på kvällen. Beroende på att

3. vi var för sena med kvällsmaten i tältet. Beroende på att

4. när tältet var uppsatt somnade vi en stund i sovsäckarna. Beroende på att

5. vi var rejält trötta när vi kom fram till lägerplatsen.

Ja, det fanns några anledningar till, men detta var den viktigaste händelsekedjan.

Lösningen av problemet

Innan jag redogör för lösningen vill jag kommentera det här med att komma upp på morgonen. Förra året upplevde vi att kylan och pulkadragningen var så tröttande att kroppen verkligen behövde sin sömn. Det hjälpte inte att stjäla timmar från sömnen (så som jag är van vid att göra hemma när det kniper). Så minska på sömntimmarna är inget alternativ. Lösningen på våra problem måste vara grundligare.

Om punkt 1 ska åtgärdas behöver vi alltså angripa nerifrån, dvs från punkt 5. Och punkt 5 ska åtgärdas med att vi detta år - på stående fot och precis innan tältuppsättningen - tar en snabb kopp varm choklad (varmt vatten finns i termosen sedan lunchen) och något litet att äta. Då får vi energi så att vi kan hoppa över punkt 4 och direkt orka med att laga mat. Dessutom ska vi detta år ha middagar som är enklare och snabbare att tillaga. Alltså kommer punkt 2 därmed förbättras och vi ska hinna få alla de sömntimmar vi behöver för att orka stiga upp i tid.

Kommer det att fungera? Vi hoppas det, vi tror det. Tanken är att vi ska kunna åka skidor - i vår makliga takt - 1-1½ timmar mer per dag än förra året. I så fall kommer vi att klara vår färd. Om inte vädret visar sig från sin dåliga sida och försinkar oss. (I så fall har vi förstås en reträttplan.)

Foto: Morgon i Tusadalen mars 2011. Anders ser lite frusen ut efter att vi fått ihop packningen och är klara för avfärd.

Förändringar av kosten

Till sist har vi också gjort en viss omläggning av kosten. Färre kolhydrater och mer fett och protein. Det innebär nästan inget bröd (förra året hade vi mycket bröd kvar när turen var slut, så vi tar bara med oss lite detta år). Dock behåller vi havre- och råggröten till frukost, med muscovadosocker till. Men det blir alltså inte mycket bröd, däremot rejält med smör, korv och ost.

Kostfrågor är som gjorda för att orsaka känslomättade diskussioner, men vi tar det inte så allvarligt med filosofierna bakom. Vi är pragmatiker som gillar god mat och gärna experimenterar lite. Vi testar detta och ser hur det går. Jag är faktiskt ganska nyfiken att se utfallet.

Inlagt 2012-03-15 00:18 | Läst 16017 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-03-15 13:12   Thomas Traneving
Ännu en tur! Imponerad! Vill också på en vintertur. Kommer väl ut någon dag under Påsken i Idre. Hoppas!
Lycka till. Väntar med iver på er rapport! /H
 
Svar 2012-03-15 22:49   fowwe
Ja, det blir en ny tur redan detta år. Dessutom tycker smålänningen i mig (min fars släkt kommer därifrån) att förra årets skidinvesteringar vara så stora att det gäller att få valuta för dem.
Hoppas du och ni kommer ut på skidorna. Vinternaturen är så bedårande annorlunda är sommarnaturen.
 
2012-03-15 21:58   BrittMarie
Det där med att få bröd över känner jag igen och min fjälltur förra veckan framstår plötsligt som rena söndagsskoleutflykten jämfört med dina erfarenheter och planer.
God tur!
 
Svar 2012-03-15 22:46   fowwe
Tack,BrittMarie! Mja, det som gör det aningen tuffare är väl till stor del tältandet som ju kräver en hel del beslutsamhet och envishet. Särskilt när man ska ta sig upp ur sovsäcken på morgonen för att bryta lägret och bege sig vidare. Dessutom har jag lite stuglivsfobi, men det kanske är något som går att träna bort? ;-)
 
2012-03-16 21:30   dHANScan
passar på att önska lycka till inför turen. Det låter bra med alla de funderingar. Och ni har ju även erfarenheterna från 2011 om vad som inte behövdes och vad som kunna göras bättre. Det där med inte att sova länga på morgonen borde inte vara svårt om vädret är bra
 
Svar 2012-03-17 12:23   fowwe
Tack, Hans! Ja, vackert väder är en stark magnet att ta sig ut. Detta år vet vi också mer vad vi ger oss in på, så omställningen till fjällivet borde gå fortare.
Och nu börjar jag längta rejält efter att få återse bergen!
 
2012-03-18 10:00   Håkan Friberg
Kosthållningen på vintern är ett ständigt experimenterande. Jag ser fram mot en matrapport så småningom och önskar er lycka till på färden.
/Håkan
 
Svar 2012-03-19 23:21   fowwe
Tack för det! Nu börjar det dra ihop sig med packningen. De flesta problem är lösta och i år ska vi dra vår pulka på ett bättre sätt. Det är kul att experimentera.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar