Bloggar > Fowwes blogg > Konstruktion av ...

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Konstruktion av batteriladdare för fjällen

Förra året köpte jag en GPS, bland annat för att enklare kunna genomföra fågelinventering i Padjelanta. Denna GPS, en Garmin eTrex H, har ingen karta utan arbetar bara med koordinater, viket är fullt tillräckligt i fjällvärlden. (Karta har man ju själv med sig, och jag tvivlar på att de som finns i GPS:erna över fjällen är särskilt bra.)

Jag hade också med mig 6 st batterier, lagom till ca 3 dagars drift. Det visade sig att de räckte något längre. Men GPS:en fick ju stängas av mellan gångerna för att inte bli strömlös.

I år har jag inte tänkt att bli strömlös alls. Jag tänker ta med 2 uppladdningsbara batterier i GPS:en samt 2 extra. När det första paret tagit slut ska jag ladda dem med varsin solcellsladdare. Dessa två solcellsladdare har jag konstruerat själv, och jag beskriver här nedan hur jag har gjort.

Man kan också köpa solcellsladdare. Britt G tipsade om en som Silva tillverkar och som säljs på bl a Addnature:

www.addnature.com/product.asp?dept_id=0&pf_id=SILVASOLARI

Denna kostar ca 700 kr, ger 4V (som väl ska delas på 2 batterier) och 300 mA. Vikt ca 190 gram.


Mina egna ger 2V och 200 mA (för varje batteri). Kostnad 224 kr för två. Mina laddare går också att packa ihop till ett litet paket på 95x65x28 mm om de inte används (betydligt mindre format än för Silva). Vikt för båda laddarna ca 75 g.

Delar inköpta hos Kjell och Company:
Nr 44016 Solcell 2V, 200 mA (69 kr)
Nr 39742 Batterihållare 1xR03 (25 kr)
Nr 39753 Batterihållare 1xR6 (18 kr)

De tre delarna samt ett Ni-MH batteri

Till GPS:en behöver jag bara R6-batterier, men jag har "framtidssäkrat" min konstruktion, om jag nångång skulle behöva ladda R03-batterier.

Kablarna kapas något och skalas, dels på mitten, dels i ändarna.

Jag trädde först på den lilla batterihållaren (hålen i lödöronen fick först slipas lite större) och lödde fast. Aktade mig för kallödning, det vill man inte upptäcka på fjället!

Därefter löddes den stora hållaren fast. Båda limmades med kontaktlim med lagom avstånd så att man kan vända baksidan av solcellerna mot varandra när man packar ner dem.

Lödningarna är färdiga

Jag har gjort en preliminär koll av prestanda en förmiddag med hyfsad sol . Jag tejpade fast en cell på fönstret i solen. På 4-5 timmar laddade batteriet så att jag fick en liten ficklampa att lysa ca 30 min. Fulladdat hade det batteriet nog fått den att lysa närmare 2 timmar.

Jag kände mig nöjd. Ett 2700 mAh Ni-MH batteri bör bli ganska fulladdat en solig dag på fjället. Jag tror att man kan ha solcellen i en genomskinlig plastpåse eller plastficka hängande på ryggsäcken när man går.

Hållarna limmade på en färdig cell

En viktig sak var frågan om backström. Lärarkollegor i fysik ansåg att det inte var någon risk, cellerna borde fungera som dioder och stoppa. Men jag ville kolla, så med hjälp av en amperemeter och några tejpade foliebitar mätte jag backströmmen i mörker till omkring 3 mA. Detta är inte mycket, men det är inte tvärstopp heller. När jag la cellen under en vanlig kökslampa upphörde backströmmen och cellen började ladda ytterst svagt. Slutsats: Så länge det är hyfsat dagsljus kommer laddströmmen att övervinna backströmmen.

Ska bli intressant att testa det i verkligheten. Rapport kommer kanske i höst. Redan nu misstänker jag att min konstruktion inte är lika rostsäker som den köpta. Man får förvara den ordentligt.

Inlagt 2009-03-24 20:02 | Läst 25858 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-03-24 21:04   falken_007
ohh trevligt tips :D
kan oxå tipsa om FreeLoader även om jag inte har testat den.. lite tyngre om man ska ha extra sakerna men ska ladda bra och laddar det mesta
http://www.jorvik.se/sas/2/1/1/1/74/
 
2009-03-24 21:48   majkelsson
Tack för bästa laddtipset hittills. Funderar själv hela dagarna varför det inte finns litiumjon AAA uppladdningsbara, tills jag nu såg att det kommit NiMh Instant som jag ska prova.
 
2009-03-25 09:27   thomalin
Riktigt bra! Väntar med spänning på fälttestet! Skulle var extra trevligt om du hann göra det redan i vår... ;-)
 
2009-03-25 09:51   Wolf25
Så när startar du tillverkning? :)
 
2009-03-25 13:47   peter1969
Bra tips. Jag har funderat på att köpa en laddare men det är ju kul att tillverka saker själv också:)
Rapportera gärna hur den funkat och vad som går att förbättra.
 
2009-03-25 13:56   fowwe
Ulf, entreprenör vågar jag inte bli! Vinstmarginal på en sån här pryl vågar man väl inte hoppas på. Men jag ska se om jag kan testa den i fält redan i vår. Jag får ställa mig i något fågeltorn en dag. Men det är verkligen tillfredsställande att konstruera prylar själv.
 
2009-03-25 15:14   Bulingen
Tack för ett trevligt och bra gör-det-själv tips! Har själv grunnat på detta problem ett tag, så detta var välkommet!
 
2009-04-01 10:32   Håkan Friberg
Det låter mycket intressant... men vem 17 är Kjell & Co?
 
2009-04-01 22:13   fowwe
Håkan, om du är tekniskt intresserad så har du missat nåt! Se här: http://www.kjell.com/
 
2009-04-01 22:23   ripnils
Jag har sett adaptrar för AAA -> AA nånstans (inte hos Kjell) och det kan väl vara ett alternativ till två hållare?
 
2009-04-01 22:45   fowwe
Adam, det kan det absolut! Jag har aldrig tänkt på att det kan finnas sådana, men jag ska hålla utkik. Om du har ett inköpsställe så vill jag gärna veta. För övrigt kan man troligen bara ladda ett batteri i taget med min konstruktion. Att parallellkoppla två batterier tror jag inte fungerar, jag misstänker att bara ett av dem kommer att laddas ordentligt. Om ens det.
 
2009-09-22 14:33   mifa
Ja nu är delarna beställda.
Ska bli intressant och se hur det här kommer lyckas, Mycket bra guide.
Så hilma enkelt bara löda på trådarna sedan klart :-)
 
Svar 2009-09-22 21:38   fowwe
Kul att du vill försöka! Om du använder två batterihållare som jag gjort så är det bra att ha lite extra kabelisolering att trä på efteråt eftersom de man skalar bort är lite för trånga att trä på igen. Det duger med vilken isolering som helst, t ex de blå och bruna isoleringarna från en gammal elsladd. Behöver inte vara i rätt färger.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!