Bloggar > Fowwes blogg > Tidig fjällresa i år igen!

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Tidig fjällresa i år igen!

Det börjar dra ihop sig med packningsbestyren. På söndag om drygt en vecka stiger jag och min gode vän Anders på tåget i Lund och åker norrut. Målet är till att börja med Kvikkjokk och Tarradalen, där vi ska undersöka fågellivet.

I år blev vi bara två personer, efter att ha varit 3, 4 eller 5 tidigare år. Det innebär att vi har gjort en hel del nya inköp: mindre tält, lättare kök, osv. Det här med att minska vikten är bra. Fast vi kompenserar med att ha med handkikare, tubkikare, stativ, kamera och teleobjektiv. För oss två tillsammans väger dessa optiska prylar en bra bit över 6 kilo. Och då är en del av grejerna små och lätta saker, särskilt avpassade för fjällbruk.

Med oss har vi vissa teorier om fågellivet som vi ska pröva. En sådan teori är att det finns betydligt fler nordsångare i svenska fjällvärlden än man vanligtvis tror. I hela Lule Lappmark brukar det rapporteras ungefär 1 sjungande hane per år i genomsnitt (varav Anders och jag har rapporterat två, åren 2003 och 2008). Dessa har vi stött på utan att leta efter dem.

I år ska vi däremot leta. Ska bli intressant att se hur många vi hittar. En, två eller tre? Ingen? En björn? Det är spännande med fågelskådning eftersom man aldrig kan veta i förväg.

Vi ska leta efter andra fåglar också. Allt som verkar vara intressant försöker vi få med i våra noteringar. Fjälluggla, berglärka, rödstrupig piplärka och skärsnäppa står alla högt upp på önskelistan.

Sedan blir det vandringar för nöjes skull också, uppe i Sarvesvágge, Oalgásj och Luohttoláhko. Det känns länge sedan sist även om det bara är ett år sedan. Men ett år är ju långt ibland.

 

Inlagt 2009-06-05 19:39 | Läst 7821 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-06-05 19:55   BrittMarie
Det är skönt när det är dags att dra till fjälls! själv får jag ge mej till tåls ända till slutet av juli...Lycka till med letandet!
 
2009-06-05 20:57   Håkan Friberg
Låter mycket spännande. Jag ser fram emot inventeringsrapport. Är det enbart av eget intresse, eller utför ni inventeringen på någons uppdrag?Hur lång tid tänker ni er?
 
2009-06-05 23:23   fowwe
Vi gör 2 s k standardrutter för Lunds Universitet. Nordsångarprojektet och övrig inventering är hobbyprojekt. Men jag har meddelat forskarna på universitetet om det, och de data som läggs in i rapportsystemet används av dem och av Sveriges Ornitologiska Förening. Allt som allt blir vi ute i 16 dygn, men inventeringarna tar väl bara omkring 4 dygn.
 
2009-06-08 00:59   Erik F
Jag är avundsjuk på dig som kan åka så tidigt. Själv ska jag vara hemma och jobba i några veckor innan det bär av norrut.
 
2009-06-09 22:35   brigas
Hoppas ni slipper alltför mycket nysnö.det har varit kallt,kommit snö högre upp,men idag var det riktigt somrigt.
Trots den tidiga våren i maj är det nu minst sagt juni "som vanligt",dvs ofta kyligt,kring nollan på nätterna.
 
2009-06-10 18:06   fowwe
Jag hörde att det till och med var flera minusgrader för någon vecka sedan i Kvikkjokk. Vi får rusta oss med varma kläder! Som väl är kan vi improvisera något när vi efter 3-4 dagar når Sarek. Vi tänkte ströva omkring lite efter behag!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar