Bloggar > Fowwes blogg > Föredrag i Kvikkjokk om ...

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Föredrag i Kvikkjokk om Präststigen

Helgen 7-9 juli kommer det anordnas Læstadius- och Linnédagar i Kvikkjokk. Det är två föreningar, en Læstadiusförening samt Linnésamfundet Polcirkeln, som anordnar föredrag, exkursioner med mera. Det är framför allt två personers minne som kommer att uppmärksammas, Carl Eric Læstadius och Carl von Linné.

Jag har blivit ombedd att ha ett av föredragen vilket alltså handlar om fjällstigen till kapellet vid Álggavárre. Att Linné på sin lappländska resa år 1732 besökte Kvikkjokk och färdades en del av Präststigen känner nog många till. Mer okänt är att Carl Eric Læstadius, som var präst i Kvikkjokk i början på 1800-talet, gick den i tjänsten åtskilliga gånger (han var för övrigt äldre halvbror till Petrus och Lars Levi Læstadius). Den sista gången han gjorde denna resa blev han sjuk och fick bäras tillbaka till Kvikkjokk. Året därefter dog han, och det är precis 200 år sedan.

Flera av samlingarna under fredagen och lördagen är offentliga och kommer att hållas dels i Kvikkjokks kyrka, dels i ungdomsgården/prästgården. Föredraget om Präststigen är kl. 13.30 på lördagen, i kyrkan. Se vidare program på föreningarnas hemsidor. Programmet kommer säkert att sättas upp på några ställen i Kvikkjokk så att lediga fjällbesökare får möjlighet att besöka samlingarna. 

Læstadiusföreningens hemsida finns här.

Linnésamfundets hemsida finns här.

Inlagt 2017-06-24 19:36 | Läst 15234 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-06-25 17:27   Bandersson
Men åh!

Där skulle jag vilja vara men det kan jag inte. Visst kan du väl ge oss andra lite "kompensation"? En beskrivning eller berättelse om vad du pratade om?

Björn
 
2017-06-25 20:54   Örnsätrarn
De föredragen skulle jag gärna vilja höra. Men det går inte. Kom just hem från Kvikkjokk tidigare idag. Och nästa besök blir nog tidigast i augusti. Jag väntar på din bok.
 
2017-06-26 07:29   hansnydahl
Låter mycket intressant även om jag aldrig följt Präststigen. Däremot har jag några gånger följt Linnéruta från riksgränsen och över Lappfjellet i Norge - en sträcka där jag tror Linné inte kan ha hittat mycket att skriva om när det gäller växter.
Skulle gärna lyssna på ditt föredrag, men går för närvarande på en penicillinkur för lunginflammation - får se när jag är i form för en fjällresa.
 
2017-06-26 10:40   dHANScan
Tack för detta och att de två föreningar sätter fokus på STIGEN med dessa arrangemang i Kvikkjokk. Jag hade gärna varit där till rätt tid
 
2017-06-26 10:41   tiddelipom
Det skulle jag gärna ha velat höra. Låter verkligen intressant.
Kommer dock till Kvikkjokk först två veckor senare.
I år kommer vi att gå Präststigen från Alkavare till Kvikkjokk. I fjol gick vi den från Kvikkjokk. Bara att vandra den är ett äventyr i sig, tack vare dina intressanta och välskrivna artiklar. Kul att se att dina kunskaper kring detta uppmärksammas i vidare kretsar!
 
2017-06-26 16:20   fowwe
Tack för visat intresse! Det där med "kompensation " ska jag se om jag kan göra något åt. Nu stundar vandring alldeles strax. Är i Kvikkjokk just nu och hörde att du Bengt nyss varit här.
 
Svar 2017-06-29 20:41   garling
Hej igen Fowe. Jag har just återkommit från Aktse och där var den igen, nordsångaren. Trots strilande regn i flera dagar svirrade den i skogen alldeles i gran/björkskogen norr om gammelstugan. Andra spännande obsar var sösiska och faktiskt en grönsångare med sången som liknas vid "ett mynt som snurrar på en marmorskiva". Med vänlig hälsning, Mats G
 
Svar 2017-07-03 15:47   HansP
Jag skulle ha åkt norrut 15 juli, men har nu ändrat mina planer och åker till Kvikkjokk och Linnédagarna för att få lyssna på Fowwe och göra en tidigare lagd vandring i Vallevagge och på Gaskajvvo. Synd att ni andra inte kan, hade varit roligt att få träffa er, har ju med stor behållning läst era berättelser.
 
Svar 2017-07-24 15:43   fowwe
@ Mats: väldigt kul med nordsångaren! Aktse har ju förmåga att leverera många och fina fåglar. Även grönsångare måste ju vara en raritet för fjällvärlden.
@ Hans P: fantastiskt roligt att träffas i Kvikkjokk och dela rum på fjällstationen i flera nätter. Det blev många givande samtal om fjällvärlden!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!