Bloggar > Fowwes blogg > En ubåt i Vombsjön

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

En ubåt i Vombsjön

Lunds kommun innehåller många naturområden som drar till sig fåglar, och därmed också fågelskådare. Kommunen är en inlandskommun, vilket innebär att många kustfåglar sällan syns till. Vissa arter i princip aldrig. Men vi har två sjöar där det året om finns änder och gäss. Den största är Vombsjön, med en yta av ca 12 kvadratkilometer. Inte jättestor alltså, men faktiskt inte så liten heller. Särskilt under höstarna strövar jag utmed stränderna, mest den sydvästra där det växer fin tallskog som är ca 200 år gammal och som planterades för att stoppa sandflykten.

Igår plingade det till i mobilen. Det hade upptäcks en riktig raritet, en svartnäbbad islom. Troligen en fågel som de flesta inte hört talas om. Den är ännu större än de smålommar och storlommar som häckar här i landet, en verklig jätte som kan bli bortåt 90 cm lång. Närmast häckar den på Island där jag sett den. Under framför allt höstarna kan man sällsynt se den flyga förbi utmed kusten, även i Skåne. Och nu hade alltså ett exemplar landat i inlandet, i min hemkommun! Så vitt jag vet har den aldrig setts här tidigare.

Men åka kunde jag inte, jag var på lägenhetsvisning med en av mina söner. Så det fick bli ett försök idag istället. Jag hoppades att den skulle ligga kvar, men man vet aldrig med fåglar. Ibland är de försvunna efter bara några minuter.

Och med lite hjälp från andra, och en språngmarsch genom Vombs fure, så kom jag ner till stranden där man kunde spana efter den. Och den var inte svår att hitta, den låg bara ett par hundra meter ut från stranden!

Ovan. Lommen pustar ut efter en serie dyk. Att detta är en ungfågel syns på fjällmönstret på ryggen. Dessa fåglar håller sig mycket under vatten. Ibland andas de bara några sekunder innan de dyker igen. Det kan dröja minuter innan de kommer upp. Lägg märke till den otroligt grova, dolkliknande näbben.

Stilstudier.

En lustig detalj i sammanhanget är att den 9 december såg jag troligen just denna fågel när jag gick utmed stranden. När jag tittade i min handkikare över sjön fanns en kraftig, mörk lom plötsligt i synfältet en bit ut på vattnet. Efter bara några sekunder dök den. Jag kastade mig över min systemkamera med teleobjektivet, men den syntes inte mer och skogen skymde dessutom. Jag kunde inte tro att jag sett rätt, och intalade mig att det nog var "något vanligt". Jag hade för övrigt helt andra saker att tänka på - livet innehåller ju sådant som faktiskt är mycket viktigare än en sällsynt fågel. Och strax hade jag glömt alltihop. Men några gånger därefter kom jag att tänka på den igen och undrade vad jag egentligen hade sett. Även om det väl inte går att bli helt säker så tror jag att det var denna.

Inlagt 2017-12-29 18:23 | Läst 7958 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-12-29 18:58   OBD
Grattis!
Vi hade en vitnäbbad islom här uppe juni/juli 2013. Då var det "massinvandring" av fågelskådare, fotografer och även "vanliga" människor här. Jag förmodar att det varit ganska många besökare där nere nu även om vädret var litet kyligare än vad det var här juni/juli 2013.
 
Svar 2017-12-30 15:08   fowwe
Tack, Bertil! De bägge arterna av islom drar förstås till sig skådare. Vilken som är mest ovanlig i landet vet jag faktiskt inte, men det landade en vitnäbbad för ett tiotal år sedan i grannsjön. Den flög vidare ganska omedelbart, till skillnad från den här. Det var en hel del folk som tittade på denna, folkfest i det mindre formatet. Alla pratade med alla, vare sig man kände varandra eller inte. Herrar och damer blandat (mest herrar, dock). Fotograferade, skrattade, skämtade. Fågeln var rena underhållningen och gjorde alla på gott humör. Väldigt kul, faktiskt.
 
2018-01-02 17:35   ulindh
Så fin lom, det blev ett kryss till i fågelboken då? :-) Det är positivt också om det samlar folk och blir fin stämning bland besökarna.
 
Svar 2018-01-03 22:45   fowwe
Mjae, krysset fanns väl där sedan tidigare. ;-) Men skådare har ofta flera listor, så kryss i lundalistan blev det. Överhuvudtaget är det ganska gemytligt bland fågelskådare när man samlas kring en fågel som villigt visar upp sig. Är fågeln svårsedd eller i hastig rörelse kan det däremot bli stress och irritation. Inte alls lika kul.
 
Svar 2018-01-03 22:51   fowwe
Mjae, krysset fanns väl där sedan tidigare. ;-) Men skådare har ofta flera listor, så kryss i lundalistan blev det. Överhuvudtaget är det ganska gemytligt bland fågelskådare när man samlas kring en fågel som villigt visar upp sig. Är fågeln svårsedd eller i hastig rörelse kan det däremot bli stress och irritation. Inte alls lika kul.
 
2018-01-03 10:01   Swift
Trevligt med denna lom-rapport! Du har ju förmånen att bo i Skåne där det är gott om både fåglar och skådare, vilket tillsammans ger många spännande rapporter. Motsatsen kan väl sägas gälla i fjällen där rapporteringen är minst sagt sparsam. Min kamrat och jag lyckades dock hitta en svartnäbbad islom vid Hukejaure för några år sedan. Vi såg den från stugfönstret. En gammal fågel i sommardräkt väckte tanken - tänk om den häckar här! En sensation i så fall. Vi fick aldrig svar på frågan. Stugvärdsparet menade att de kommer varje år, men det framgick snart att de inte kunde skilja de olika lomarterna från varandra.........
 
Svar 2018-01-03 23:05   fowwe
Ja, Skåne är ju ett fantastiskt fågelland, även på vintern. Nästan allt som finns i, eller passerar, Sverige syns här. Sedan tycker jag att fjällskådningen är väldigt charmig. I t ex stora delar av Laponia sker den ju helt utan digitala hjälpmedel som larm och annat. Det är enormt "underskådat" i Lappland, mycket spännande finns säkert som ingen hinner upptäcka. Och svartnäbbad islom i fjällen är tungt, den hade jag gärna velat se där. Den hade väl hälsat på från norska sidan, tänker jag.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in

Tips!