Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 1970-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig mycket, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitet. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). För en del år sedan gjorde jag en undersökning av Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar resulterade i en bok som är utgiven och finns att köpa. Det har även blivit en tredje fjällbok, en roman med titeln "Otillgänglighetspunkten".

Det har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycktes ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Min profilbild ar tagen av Stefan Andersson, Jokkmokk.

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Upp på (och ovanför) Kanalberget!

I en forumtråd i våras ställde jag en fråga om det går att ta sig upp på Kanalberget i Ålkatj-massivet mitt inne i centrala Sarek. Jag har tyckt att detta område har verkat spännande, men som icke glaciärutrustad har jag tvekat om möjligheterna att ta sig in. De svar jag fick på min fråga var positiva: det ska gå!

Så det blev inplanerat på årets vandring.  Den 23 juni var det dags, och vi startade från vår tältplats nedanför Nåites stup, nära Sarvesjokken och mitt för Ridanjunjesjågåsj.

Erfarenheter av min batteriladdare

I ett tidigare blogginlägg beskrev jag den batteriladdare som jag konstruerade med tanke på att ladda min batterier till GPS:en. Länken till detta inlägg:

En trotjänare har gett upp

Packningsbestyren är i full gång. Köksbordet och golvytorna i min lägenhet är fyllda med prylar. Imorgon vid lunchtid går tåget, och jag och Anders ska vara med. Innan dess är det mycket som ska göras innan bostaden kan lämnas i hemmaboende sonens vård.

För säkerhets skull kollar jag utrustningen flera gånger. Det är tidsödande, men nu är jag glad att jag gör det. På min plastflaska med olivoja fanns ett konstigt litet streck. När jag tittade noga på strecket och klämde lite förstod jag att den spruckit! (Syns på fotot, ovanför etiketten.)

Tidig fjällresa i år igen!

Det börjar dra ihop sig med packningsbestyren. På söndag om drygt en vecka stiger jag och min gode vän Anders på tåget i Lund och åker norrut. Målet är till att börja med Kvikkjokk och Tarradalen, där vi ska undersöka fågellivet.

I år blev vi bara två personer, efter att ha varit 3, 4 eller 5 tidigare år. Det innebär att vi har gjort en hel del nya inköp: mindre tält, lättare kök, osv. Det här med att minska vikten är bra. Fast vi kompenserar med att ha med handkikare, tubkikare, stativ, kamera och teleobjektiv. För oss två tillsammans väger dessa optiska prylar en bra bit över 6 kilo. Och då är en del av grejerna små och lätta saker, särskilt avpassade för fjällbruk.

Publiksuccé för dubbelbeckasinspel

Nyss hemkommen från Vombs ängar måste jag beskriva en stor upplevelse som trots detta kan verka obegriplig för de flesta. Det har nämligen hörts spelande dubbelbeckasin några kvällar, och ikväll hade ett tjugotal personer helt spontant samlats från olika håll för att börja lyssna vid 21-tiden.

Jag var där med två andra, och så småningom upptäckte jag fler som jag kände. Så där möttes en hel folksamling, långt från all bebyggelse, för att lyssna efter det svaga ljudet av dolda fåglar i kvällsmörkret.

Sida: Första Föreg. 1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Nästa Sista 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips