Bloggar > Fowwes blogg > Berguven på bo!

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Berguven på bo!

Jag kan nästan se berguvarna från min balkong på tredje våningen i Lund. Fast bara nästan och det skulle i så fall vara i skymningen när hanen flyger upp i en mast på betongfabriken 3 km bort. Men förargligt nog är den där masttoppen skymd. Därmed har jag inte lika god utsikt som en granne som bor en liten bit ifrån mig. Från hans balkong syns uven ibland.

Enligt den senaste inventeringen 2019-2020 påträffades 458 besatta revir av berguv i Sverige. Grovt räknat har vi alltså knappt tusentalet uvar i landet, kanske fler eftersom de inte börjar häcka förrän vid en viss ålder.

I Skåne går det bra för berguven. Vid stenbrottet i Hardeberga får de vara ifred för människor och bullrande maskiner tycks de inte bry sig om. Det finns en iordningställd utsiktsplats om man vill besöka dem - dessa uvar är nämligen helt offentliga. För en vecka sedan åkte jag dit på morgonen för att fotografera dem. Det hade nämligen framkommit att honan låg på bo.

Från utsiktsplatsen är det över 200 meter till bergväggen där uvarna vanligtvis bor. Även med ett teleobjektiv är det en utmaning, helst ska man ha optik för betydligt mer pengar än vad min systemkamera kostar. Men på fotot ovan kan honan upptäckas mitt i och härunder finns en delförstoring.

Med sina örontofsar och sina mjuka rörelser tycker jag ofta att uven liknar en stor katt. Katter bör för övrigt hålla sig undan från uvarna även om dessa mest tar råttor, harar, fåglar, mm. Hönsägare gör bäst i att låsa ordentligt på kvällen!

En bit från honan satt hanen och höll uppsikt i branten. Eller kanske sov han bara?

Och i närbild:

Den som vill se fler, och bättre, foton på dessa uvar kan hitta dem på Artportalen. Där läggs ofta ut fina bilder på deras familjeliv - en dokusåpa som jag gillar betydligt bättre än de som sänds i teve. Ruvningstiden är ca 5 veckor så om allt går väl har vi kläckta ungar i slutet av april.

Tyvärr går det inte lika bra för berguven i norra delen av landet. Skåne hade 24 funna revir medan exempelvis Norrbottens län bara hade 11. Upp-och-nervända världen kan man tycka men förklaringen finns troligen i födotillgången. Öppna soptippar med råttor försvinner alltmer och mängden gnagare i fjällvärlden är väldigt varierande och osäker.

Inlagt 2021-03-28 15:19 | Läst 1398 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-03-29 14:15   Bandersson
Spännande och vilken fantastisk fågel! Läste om ”Berguvar i Lund” där det skrivs att berguvar häckade i stenbrottet 2004 och återkom fram till 2014. Efter det slutar beskrivningen på webbsidan. Hannen kallades Bergakungen. Kan det vara samma par som du ser idag?
 
Svar 2021-03-29 21:45   fowwe
Berguven är verkligen en av mina favoritfåglar, stor som en mindre örn och med en stark utstrålning. Den där hemsidan, ja. Det fanns väl ingen som ville skriva längre. Hanen är samma som varit med från början. Däremot försvann honan, dog antagligen. Hanen var utan hona i ett antal år och ropade ensam. Efter ett antal år dök det upp en ny fru åt honom.
 
2021-03-31 10:35   ulindh
Vad trevligt att få se berguven i Lund, hoppas att häckningen blir lyckad! De är så vackra och har så vacker färg på ögonen. De var inte ute och flög något när du var där?
 
Svar 2021-04-01 12:34   fowwe
Ja, vi får hålla tummarna för en lyckad nedkomst. När det gäller flygning så gäller det bara att vara ut vid rätt tid, precis i skymningen. Chansen är mycket god att från obsplatsen se någon av dem lämna sovplatsen. De är faktiskt ganska förutsägbara med denna rutin. Mitt på dagen flyger de däremot inte, det är sällan som ugglor gör det. Undantag finns förstås, exempelvis jagar sparvugglan och fjällugglan även på dagen. Jordugglan gör det ibland, särskilt i fjällvärlden - det är ju svårt att hitta mörker där på sommaren. ;-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in