Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Snövit jul

Så fick jag den vita jul jag längtat efter!

Några dagar med skidåkning i bästa tänkbara väder och underbar miljö. Jag var lite orolig att det skulle bli mildväder, väderrapporten hotade med plusgrader och tom regn i fjällkedjan. Dessbättre räknades tydligen inte Grövelsjön till fjällkedjan den här gången! Det blev lagom kallt, mest vindstilla och en hel del solsken! Dagar med klart väder ger så vackert ljus över de snöklädda fjällen. Solen står lågt och de långa solstrålarna  ger ett guldrosa skimmer åt snön.

 Förmiddagssol på Lifjellet

 

En sak som har förundrat mej alla vinterbesök här, är att många små bäckar inte fryser till. Sjöarna har is som bär, på Grövlan är det is utom i de kraftigaste forsarna, men dessa små vattendrag med mycket stillsamt flöde håller sig öppna! Det ligger en motsägelsefull skönhet  i kontrasten mellan de kalla snödrivorna och det öppna vattnet.

Vinteröppet!

 

Hur gick det då med skidåkningen för nyblivne skidåkare Christer? Jodå, han klarade sig riktigt bra och jag tror han tycker det är ganska roligt att åka skidor!  Turernas  längd och tempo fick förstås anpassas efter att han inte är så van skidåkare än men vi skidade både till Olåns vindskydd och Valdalsbygget.

På väg mot Olåns vindskydd

 

Tillfällen som dessa är det inte turens längd som är viktigast. Det är själva upplevelsen som räknas, att hinna se sej om, njuta av naturen och den underbara känsla det ger att få vistas i den miljö där man trivs allra bäst. 

Matsäck i ryggsäcken är också viktigt! Varmt överdrag så man kan dricka sin choklad utan att frysa. Eller gå in i raststugan vid Valdalsbygget, där brann brasan redan i kaminen, tur att grillkorven fanns med!

Raststugan vid Valdalsbygget

 

Allt för fort  blev det dags att resa hemåt igen. Jag kommer säkert att återvända hit igen, det har liksom blivit mina "hemmafjäll" efter många turer både sommar, höst och vinter. Och jag vill utveckla mina vinterturer, hittills har det varit dagsturer utifrån ett fast boende, men lusten att tälta finns även vintertid. Kanske blir en stugtur i Jämtlandsfjällen nästa steg i min friluftsutveckling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2008-12-30 13:54 | Läst 33974 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-12-30 14:26   kaggen
Låter som en härlig jul. Har själv funderat på att göra något liknande.
Gott Nytt År !
 
2008-12-30 15:12   päeng
Vilken härlig jul du verkar ha haft! Blir lite avundsjuk faktiskt.
Pär
 
2008-12-30 16:36   brigas
Öppet vatten,kan ju vara att det är varm "torvmark" kring myrdragen,det finns liknande vatten här hemma.
Önskar alla som vill att ha en vit snöig jul.Det hör som till!
Nu är vi själva på väg till Kvikkjokk för att fira nyår där.Det är väldigt isigt,så skidorna blir hemma till förmån för att prova om det går att åka skridskor på Saggat.
 
2008-12-31 18:05   Öhrnell
Vad roligt att du fick din vita jul!

Jag har också fascinerats av de öppna vattendragen. Eller rättare sagt mest av en speciell liten källa som håller en öppning på ca 40 cm i diameter längst upp i en av slalombackarna i Bydalen. Det spelar liksom ingen roll ´hur mycket snö det är - just det potthålet får man se upp för.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!