Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Sällsynt fågelbesök

Jönköping har just nu besök av en sällsynt fågel, en rallhäger, närmare bestämt. Det är en sån där filur som finns på ornitologernas raritetslista och som folk åker långa vägar för att få se. Den dök upp i söndags, vid Rocksjön i centrala stan, annars hör den hemma i Sydeuropa och Nordafrika.

Jag tog en sväng förbi och tittade på den mitt på dagen idag. Den satt alldeles stilla, ihopkurad som en brunspräcklig boll på en gren nära vattenytan. Hade jag gått förbi där ensam hade jag troligen inte sett den men nu stod en hel flock människor samlade på en liten bro så det var inte svårt att förstå var hägern höll till. Kameror med värstingobjektiv och tubkikare var uppställda och där kom jag med min mobilkamera...

Alla väntade på att den skulle flyga för då sker en förvandling från brunspräcklig boll till en änglaliknande varelse med vita vingar! Efter en stund gjorde den det, ingen långflygning men tillräckligt för att visa upp vingarna!

                       Sällsynt gäst i Rocksjön

En jättefin bild på den här rara besökaren när den flyger finns att se här: http://instagram.com/p/uyOCAixBcs/?modal=true

Postat 2014-10-31 21:31 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ljus i mörkret!

Ett stort intresse jag har, fast jag inte skrivit mycket om det här, är att cykla och helst och mest att cykla i skogen! Kör ensam ibland, tränar och tävlar med en klubb och så har vi ett tjejgäng som brukar köra ihop på torsdagskvällar.

Nu när det mörknar tidigt om kvällarna kör vi med pannlampor. Jag har precis köpt en ny lampa med rejält ljus och laddningsbart batteri. Super! Vi har också märkt ut en slinga med reflexer, de lyser som stjärnor i skogen, självklart har den fått namnet "Stjärnstigen"

Det är så roligt att cykla när det är mörkt! Det är en helt annan känsla än i dagsljus. Fartkänslan ökar, man är som inuti en bubbla av ljus. Den här senaste veckan har jag varit ute tre kvällar, det är så kul så det är svårt att hålla sej inne! Inte blir cyklingen nåt särskilt svårare heller, det går bra både med lera och rötter!

För mej är cyklingen, precis som friluftslivet, ett sätt att tanka på med energi för att trivas med vardagen.

Ofrivilligt mekstopp i skogen

Tjejgänget

Tjejgänget pausar vid varvning på Stjärnstigen


Klubbträning med IK Hakarpspojkarna

Min bästa cykel, en heldämpad Cannondale med 29" hjul i lampljus och månljus

Ulvsmålagölen i skymningen. Hit cyklar jag gärna, även i dagsljus

Postat 2014-10-24 21:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Oktoberpaddling

Paddla eller plocka svamp, det var frågan när tältsuget och friluftslängtan slog till. Paddling bestämdes men faktiskt så blev det svampplockning också!

Packa på torsdagskvällen, lasta kajaker i fredagskvällens skymning för att sen styra bilen mot Torpön i Sommen. Där finns en bra iläggningsplats i en liten vik nedanför Ålleberget. På sommaren får man räkna med att dela platsen med andra men den här oktoberkvällen var det bara vi, månen och brasan...

                       Oktoberkväll vid Sommen

Lördagsmorgonen var ljuvlig! Bara lite lätta molnstråk och spegelblankt vatten i viken, i eldstaden fanns fortfarande glöd, några torra pinnar och ett par "blåsningar" så sprakade en frukostbrasa.

                       Oktobermorgon vid Sommen

Dagen blev nästan sommarvarm men båtfolket begrep inte att utnyttja det, bara några få som fiskade.

Vår vana trogen paddlades ingen längre sträcka, snirklade runt kring några öar, njöt av vädret och höstfärgerna och landade på en liten - på kartan - namnlös ö. Nu heter den Blomkålsön för oss eftersom här växte ovanligt gott om blomkålssvamp.

                      

                                Blomkålssvampar

Paddlade en sväng före middagen runt Svalön, under dess imponerande branter och kollade in en plats på ön där jag hört skulle vara en fin plats att grilla. Här plockades några fina små smörsoppar som sen stektes till middag.

                              "Gubben" i Svalöns branter

Mitt på dagen såg vi en grupp med paddlare på väg söderut och framåt kvällningen kom de förbi vår ö. Synd att de inte stannade till och pratade en stund...

Ännu en stilla kväll med stjärnor, månsken och brasa och jag är nästan säker på att det var en berguv som hördes hoa i mörkret.

Paddlingen tillbaks till bilen på söndagsförmiddagen blev en färd i dis och dimma. Några lätta regnstänk men överraskande skönt och väldigt rogivande! Motvilligt styrdes kajaken mot land men sen kom det utlovade ösregnet...

                              Gråväderspaddling

Postat 2014-10-19 22:01 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus