Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Friluftskrönika 2008

Så här års vimlar media av årskrönikor av olika slag så jag skriver en krönika över mitt friluftsliv under året som gått! Några turer har det blivit och ganska många lägereldar!

I lätt snöfall och temperatur nära noll grader drog vi ut på nyårsafton för att vaka in det nya året 2008 på Hökensås. En trerättersmiddag, anpassad till friluftsförhållanden, tillagades och åts i brasans sken. Det var problem att få eld på veden, den var väldigt blöt, men det lyckades som tur var! Snöfallet fortsatte på nyårsdagen så det var lite slirigt att gå tillbaks. Det blev en bra inledning på friluftsåret - tältnatt och snöfall!

Foliepaket med potatis på värming vid nyårsbrasan

 

Nästa tur gick även den till Hökensås, samma plats, Kroksjön. En helgtur 19-20 april, nu skulle vi  lyssna på orrspel och förhoppningsvis även få se det.  Det vi både kunde se och höra var paddornas parningslek i sjökanten! Det plaskade och kväkte, förbereddes  säkert för mängder av nya små paddor när vi smög omkring runt sjön för att se och lyssna. Framåt morgonkvisten hördes även orrarnas typiska, bubblande läte men något spel såg vi inte.

Månen och elden sken ikapp denna aprilkväll

 

Så blev det förstamajhelg och långledigt. Vi åkte tåget till Åstorp för vandring på Ås-till-ås-leden. Tältet sattes upp i mörker strax utanför samhället och det dröjde inte länge förrän det började regna. I regn packade vi ihop nästa morgon, i regn vandrade vi hela dagen, slarv med regnkläder, gjorde att vi var rejält blöta när vi gått färdigt för dagen. Regnet upphörde, en lägereld torkade kläder och värmde skönt! Resten av turen var vädret jättefint, Söderåsens bokskogar visade upp sig i skir och vacker grönska och det blev en fantastiskt trevlig och minnesvärd vandring och vi träffade även på andra utsidingar på riktigt!

Lägereld på Söderåsen

 

Midsommar!  Nu bar det iväg norrut, till Omberg. Välkända trakter för mej, nya för Christer. Vi gjorde basläger vid Stocklycke hamn och gjorde dagsturer därifrån åt olika håll. Vädret var blåsigt och inte så varmt. Massor av mogna smultron och häftiga vågor som skummande vräkte sig mot Ombergs branter var karaktäristika för dagarna. En  liten lägereld tändes, i lä vid vindskyddet, trots att det var torrt i markerna, men just då föll ettt lätt regn.

De gröna bladen växer på den torra pinnen som slapp bli brasved.      Död ved lever! 

 

Så kom sommarsemestern och den första av två inplanerade fjällvandringar. Ensam åkte jag iväg för att gå runt nästan hela Sulitelmamassivet. Start i norska Sulitelma och avslut i Kvikkjokk. Det blev en fantaskt fin vandring. Mycket bra väder, vackra fjällmassiv och dalgångar, närkontakt med glaciärer. Länge efter hemkomsten befann jag mig på något sätt fortfarande mentalt kvar i fjällvärlden och fortfarande tänker jag ofta på min fina vandring. I Kvikkjokk blev mötet med utsidanvännen Britt och hennes familj en fin avslutning. Vi fick ett par trevliga dagar tillsammans. En mycket sällsynt orkidé, skogsfrun, fick vi se. Båttur i Kvikkjokks delta, kajaktur, besök på muséet i Jokkmokk.

Bara en enda lägereld  denna tur. Sista kvällen på fjället, nära  Njunjesstugan.

 

I september var det dags för nästa fjälltur, nu med sällskap till Femundsmarka.  Start i Grövelsjön, vandring genom Grötådalen och strövtåg i Femundsmarka nationalpark. Även detta blev en mycket fin tur. Höstfjället visade upp en sprakande färgpalett, tur med vädret nu också. En avkopplande tur då vi njöt av intrycken, vandrade stigar som både fanns och inte fanns på kartan. Trasslade in oss på slutet i ett renstängsel som absolut inte fanns på kartan... Lägereld tändes varje kväll. Många korvar grillades med  en och annan pilsnerdricka  till. Det ska va´gött å leva - och det var det den här veckan!

Lägereld  vid  Revlingsjöane

 

Så avslutades friluftsåret med en jultur till kära Grövelsjön. Bekvämt boende inomhus i Sjöstugan och sköna skidturer i fina spår.På julaftonskvällen tände vi en brasa vid vinskyddet vid sjön. Vi grillade prinskorv och åt tunnbrödsrullar med julskinka! Mitt intryck är att allt fler människor söker sig till fjällen i juletid. Det gör de rätt i för det är ett bra sätt att fira jul på!

 

 Julaftonsbrasa 2008

 

Ett bra friluftsår är slut och ett nytt som förhoppningsvis blir lika bra, väntar.

Jag önskar alla läsare och Utsidanvänner gott slut på 2008 och ett riktigt Gott Nytt Friluftsår 2009!

 

Postat 2008-12-31 15:12 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Snövit jul

Så fick jag den vita jul jag längtat efter!

Några dagar med skidåkning i bästa tänkbara väder och underbar miljö. Jag var lite orolig att det skulle bli mildväder, väderrapporten hotade med plusgrader och tom regn i fjällkedjan. Dessbättre räknades tydligen inte Grövelsjön till fjällkedjan den här gången! Det blev lagom kallt, mest vindstilla och en hel del solsken! Dagar med klart väder ger så vackert ljus över de snöklädda fjällen. Solen står lågt och de långa solstrålarna  ger ett guldrosa skimmer åt snön.

 Förmiddagssol på Lifjellet

 

En sak som har förundrat mej alla vinterbesök här, är att många små bäckar inte fryser till. Sjöarna har is som bär, på Grövlan är det is utom i de kraftigaste forsarna, men dessa små vattendrag med mycket stillsamt flöde håller sig öppna! Det ligger en motsägelsefull skönhet  i kontrasten mellan de kalla snödrivorna och det öppna vattnet.

Vinteröppet!

 

Hur gick det då med skidåkningen för nyblivne skidåkare Christer? Jodå, han klarade sig riktigt bra och jag tror han tycker det är ganska roligt att åka skidor!  Turernas  längd och tempo fick förstås anpassas efter att han inte är så van skidåkare än men vi skidade både till Olåns vindskydd och Valdalsbygget.

På väg mot Olåns vindskydd

 

Tillfällen som dessa är det inte turens längd som är viktigast. Det är själva upplevelsen som räknas, att hinna se sej om, njuta av naturen och den underbara känsla det ger att få vistas i den miljö där man trivs allra bäst. 

Matsäck i ryggsäcken är också viktigt! Varmt överdrag så man kan dricka sin choklad utan att frysa. Eller gå in i raststugan vid Valdalsbygget, där brann brasan redan i kaminen, tur att grillkorven fanns med!

Raststugan vid Valdalsbygget

 

Allt för fort  blev det dags att resa hemåt igen. Jag kommer säkert att återvända hit igen, det har liksom blivit mina "hemmafjäll" efter många turer både sommar, höst och vinter. Och jag vill utveckla mina vinterturer, hittills har det varit dagsturer utifrån ett fast boende, men lusten att tälta finns även vintertid. Kanske blir en stugtur i Jämtlandsfjällen nästa steg i min friluftsutveckling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2008-12-30 13:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jul i Grövelsjön!

Så var det packat och klart!

Denna jul ska jag återuppta det som blev en tradition under ett antal år men som har legat nere på senare tid  - att resa iväg till något ställe där det säkert finns snö, de jular mina barn har "pappajul".

I ett av mina tidigare blogginlägg  berättade jag om ett julminne från Grövelsjön. Det var första gången jag var iväg hemifrån under julen, första gången jag var i Grövelsjön. Sen dess har det blivit många besök där, både sommar, höst och vinter (läs jul) och nu är det dags igen!

Ett rum är bokat i Sjöstugan. Vi ska åka skidor, sköna turer utan stress med skinkmackor och varm choklad i ryggsäcken. (Fast lite träningsåkning hoppas jag på också, Vasaloppsveckan och Öppet spår närmar sej med fart!) Och så vill jag provgräva med min nya spade i lämplig snödriva. Planera för kommande fjällturer när armar och ben blivi trötta av skidåkning och mörket sänker sig mellan fjällen. Tända en brasa, grilla korv, bada bastu, läsa och äta god mat...

Jag tror att vi får en riktigt god jul!

Nästa jul, när barnen har "mammajul" igen  tror jag att  jag ska försöka få dem med  till ett snöigt julfirande. Om de fortfarande håller fast vid varannangångsprincipen då...

 

Postat 2008-12-22 21:11 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Underbart är kort

När det gäller skidföre får man inte vara glad så länge i taget i den här landsändan. Nu är det töväder igen...

Bara en skiddag denna snöomgången också.

Igår fanns spår dragna på gärdena som det brukar vara vid begränsad snötillgång. För ett par veckor sen investerade min vän i ny skidutrustning och det får väl ändå räknas som en bonus att det gick att testa innan vi reser till Grövelsjön.

Det gick rätt så bra men marken är väldigt blöt så det var tur i oturen att det inte var kallare för då hade det direkt frusit  is under skidorna och bra fäste behöver ingen. Bitvis var det ändå gräsligt bra fäste, med betoning på "gräs"!  

Annars gick det  riktig bra bra för honom att åka. Hans tidigare meriter är skidåkning i lumpen och ett civilt försök , för bortåt trettio år sen, där ett träd helt plötsligt klev ut i skidpåret...

Men nu är det bara att se fram emot nästa lilla vinterattack.

Längre än till julafton tänker jag faktiskt inte vänta!

Postat 2008-12-14 17:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Äntligen vinter!!!

Idag har vintern gjort sin hittills starkaste framryckning den här säsongen. Det har snöat hela dagen!

För ett par veckor sen gick det ju att åka skidor en dag, det var inte mer snö än det räckte med sopkvasten för att få yttertrappan bar, men idag var jag tvungen att ta fram skyffeln och skotta!

Härligt!!!

Så länge det nu varar...

Men i morgon ska det nog gå bra att åka skidor! Då ska jag dessutom ikläda mej rollen som skidlärare, hur nu det ska gå... men det är bra att han får chans att träna lite på hemmaplan, före våra planerade turer i vinter till Grövelsjön och Sälen

 

 Utanför mitt hus i kväll

Postat 2008-12-12 21:44 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!

Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus