Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Äntligen vinter!

Äntligen har vintern kopplat ett grepp om sydsverige! Några dygn har det varit temperaturer klart på minussidan, sjöarna börjar frysa till och det har snöat litegrann. 

I söndags testade jag längdskidorna på gärdena här hemmavid. Lite för tunt för att vara roligt men borta vid klubbstugan är snökanonerna är i full gång så snart blir det spår!

                              Äntligen vinter!

Så idag blev det säsongspremiär för långfärdsskridskor. Jag följde med Friluftsfrämjandet för att åka på Domneådammen, en mindre sjö gränsande till Dumme mosse strax utanför Jönköping. Det är ett av de ställen i trakten där isarna lägger sig först. Härligt att vara på is igen, hoppas på en bra skridskosäsong.

                 Fin is med lite snö på Domneådammen

Men jag gillar ju mycket snö också... Nå ja, väder blir ju som det blir, jag lär ju inte ha någonting att säga till om i frågan. Det är bara att anpassa sig till det som blir!

Postat 2016-01-06 16:38 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skridskotur på Nömmen

För ett par år sen började jag åka långfärddskridskor och gick då med i ett nätverk som håller koll på åkbara isar och ordnar gemensamma utfärder. I måndags var vi ute på en alldeles fantastiskt härlig skridskotur på Nömmen. Det är milslång sjö med många öar belägen strax söder om Nässjö, jättefin för både skridskoåkning och paddling.

Klockan tio var vi på isen, solen strålade över frostigt landskap och is så spegelblank så att Evert Taube kunde ha menat Nömmens istäckt yta när han diktade om fjärden som ligger blank som ett nybonat golv...

Fjorton personer gled iväg med solen i ansiktet, det gick så lätt, en anings medvind och man ville bara åka och åka och önskade att det aldrig skulle ta slut!

Här och där fick vi hejda oss och pika så vi hela tiden befann oss på säker is. Det som är så bra med det här nätverket är att man alltid har sällskap med personer som har åkt mycket och är vana att bedöma isar. Som nybörjare lär man sej mycket då.

Lite dramatik fick vi ändå uppleva, ingen plurrning dessbättre, men ett rådjur hade kommit ut på isen och hade stora svårigheter att ta sig i land. Så fort det kommit upp på benen halkade det omkull igen. Så småningom tog det sej dock i land.

En stund svävade en havsörn över våra huvuden, kanske hade den hoppats på rådjur till middag... Roligt att få se denna imponerande fågel!

Fikapaus förstås, skönt i solen och behövligt att fylla på med ny energi.

Efter några timmar var vi tillbaks vid utgångspunkten, mycket nöjda och belåtna, för mej var det en mycket väl använd semesterdag!

Postat 2015-01-07 22:03 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skridskopremiär!

Så här i vinterns elfte timme har jag äntligen kommit ut på långfärdsskridskor! Många år sen sist, av olika skäl, så jag kände mej nästan helt som nybörjare.

Jag gick med i ett nätverk för långfärdsskridskoåkning tidigare i vinter och så slog jag till och köpte nya skridskor och pjäxor men det tog ändå tid att få till en tur. Men nu så!

Vi började på en mindre sjö, Landsjön, åkte en liten runda men isen var dålig och knölig och ofta skar skenorna ner genom isen. Puh, det var jobbigt för en ovan... En  medåkare var vänlig nog att låna ut sina stavar till mej och då gick det, om inte bra så i alla fall mycket mindre dåligt!

På Landsjöns knöliga och snöiga is...

Fikapaus och beslut om att kolla om det inte var åkbart på Vättern ändå...

Vilken skillnad på is och is! Inte gick det att åka någon längre sträcka men blankt och fint längst in i viken vid dykarklubben i Jönköping!

...och Vätterns spegelblanka!

Spännande för en ovan, ljusa isljud skvallrade om tunn is, berättade de vana åkarna...

Glasklar is, det kändes som att sväva fram, på botten syntes den vågmönstrade sanden, lite stenar här och där, till och med en liten fisk!

Nya skridskor, nya pjäxor och ny is!

Jag har varit påVätterns is förr , men den här euforiska känslan med snabba långskridskor under fötterna har jag  aldrig känt förut!

Vill ha mer!

Postat 2013-03-16 18:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!