Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Nytt fynd!

För några veckor sen fick jag några nya provrörsställ till jobbet. Blåa, lätta och funktionella skapelser i plast. Jag vände och vred på det ena och upptäckte vad det stod på sidan - NALGENE!!! En gång till... Nalgene!!!

Va!?! Men...

Fram till den dagen hade jag enbart förknippat nalgene med plastflaskor avsedda för friluftsliv. Inte för att jag har någon själv, för dyra tycker jag ...och inte jättelätta...

Hur hänger detta ihop? Googel, räddaren i nöden,fort, fort...hittade svaret ganska omgående http://www.nalgene-outdoor.com/about/history.html

Så var det! Det var prylar för labråttor det började med!

Vad har nu detta med fynd att göra?

Jo, när jag besöker stadens köptempel kan jag bara inte gå förbi Naturkompaniet utan att gå in och kolla lite... I går blev det köp - en nalgeneflaska! Ordinarie pris 149 kr. Nu endast 49 kr!  Klart fynd! Det var de röda flaskorna med  snögubbe och snöflingor på som var billiga, och  tyvärr är den det mest vinterlika som finns i min omgivning för närvarande.

Minst hektot tyngre än min gamla plastflaska (som jag "hittat" på labbet) men med mycket vidare öppning som fylls snabbare så jag inte måste doppa handen i kallt fjällvatten lika länge...

Förresten, är det bara jag som hinner blogga så här mellan jul och nyår? Har ni inte grävt er fram ur drivorna av julklappspapper än?  Eller är det kylning av nyårschampagnen som upptar all er tid? Inga friluftsaktiviteter hunnit med? Nej, inte jag heller, julafton i Norrköping, annandagen till Eksjö, mellandagarna jobb och besök av ena dottern...men min ryggsäck står packad...

Nyårsbubbel under stjärnorna på Hökensås och en tältnatt är planen! Det tycker jag är ett bra sätt att fira nyår på!

Gott Nytt År på er!

 

 

Postat 2007-12-30 20:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bäckvandring

Att färdas på en stig eller väg som går längs vatten - en älv, en sjö eller en bäck tycker jag är trevligt. Ibland viker jag av från stigen bara för att kunna gå närmare vattnet. Alldeles här intill där jag bor rinner Kyrkebäcken. Jag bestämde mej för att följa den för att se hur det ser ut där den rinner fram, antingen det finns en stig att gå på eller ej.

Följ med på min promenad!

 

 

Jag började min vandring där bäcken rinner ut i Huskvarnaån. Den ån är reglerad och ofta är det Kyrkebäcken som gör att det överhuvud taget rinner något vatten i ån.

 

 

 

Bäckens sista 150 m genom en smal ravin har en fallhöjd på 20-25 m och vattnet rinner över flera fina små falltrappor. Det syns rester av byggnader och en skylt berättar att det i början av 1900-talet fanns en kvarn här.

 

 

 

Så roligt för områdets barn att ha en bäck att leka i, tänkte jag, mindes mina egna blöta lekar i barndomen... Det dröjde inte länge förrän jag passerade detta bygnadsverk, något kojliknande som är byggt tvärs över bäckfåran. Men det verkade vara övergivet. Leker inte barn i bäckar nuförtiden? De kanske inte får, eller så hinner de inte... Hittills har bäcken omgivits av lite snårig lövskog, tibast som blommade och vitsippor! Flera gånger i höst har jag sett blommande vitsippor...Några nybyggda villor passeras, en husägare kan njuta av lyxen att ha en naturlig bäck  genom sin trädgård!

 

 

 

Ute på gärdena blir den förut så muntra bäcken seg och trög. Den liknar mer ett brett  dike. Mycket vatten är det efter sista tidens regn.

 

 

 

Naturligtvis finns det en kyrka vid Kyrkebäcken! Det är Hakarps kyrka, mycket vacker och en populär vigselkyrka. Jag räknade till tre kyrktuppar, en på kyrkan, en på klockstapeln och så...

 

 

...en levande precis utanför kyrkogårdsmuren!

 

 

 

Så här ser bäcken ut där den rinner förbi kyrkan, som en vallgrav!

 

 

 

Landskapet här är typiskt för Småland, småskaligt, omväxlande åkrar och betesmarker ligger omgivna av skog. Många håller hästar vilket gör att hagarna betas på ett vackert sätt.

           

 

Åter blir bäcken bred och stillsam. Jag tog mig försiktigt över denna bro, det knakade i de gistna bräderna men jag kom över utan att blöta ner mej mer än vad jag redan hade gjort...Hade det varit en fjällbäck hade kängorna åkt av, men en liten smålandsbäck...kan man också plurra i!

 

 

Här, vid Ammarpagölen fick min bäckvandring sluta för den här gången.  Jag vet inte hur lång sträcka av bäcken som kallas Kyrkebäcken, kanske bara från kyrkan och ner, men hit upp har jag  följt ett tydligt flöde. Gölen gränsar till en bevuxen mosse men det finns ett lite tillflöde tillden också, men det känns ändå som man kan säga att här börjar bäcken!

Postat 2007-12-15 22:00 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fynd eller vanvettsaffär? Del 2

Oj!!! Aldrig kunde jag väl tro att min shoppingvånda skulle intressera så många! Flera hundra har läst om min nya tröja!!! Eller åtminstone tittat på inlägget.

Och många peppande kommentarer! Det känns väldigt skönt med så mycket moralisk stöd... ;) Tack, tack, tusen gånger tack och tack igen!

Ulf, Britt, Thomas& Helena och Katarina: Säjer ni att jag har gjort ett fynd så litar jag på er, så många kan inte ha fel! 

Annakari och marab: Mammor som fyser vill inte vara ute och leka...även barn i tjugo-tjugofemårsåldern har rätt till en varm mamma!

Håkan: Matte är inte min starka sida...menar du att det är de 51 grammen jag slipper bära på fortsättningsvis som jag har betalat  599 kr för? I så fall var ju själva tröjan gratis!!! Nu kan man verkligen börja prata om fynd!!! Eller...

 Elna: "Because you´re worth it"  (djup suck) Dessa reklammakare som envisas med text på engelska i annonser som vänder sej till folk med svenska som förstaspråk...jag blir så förb....upprörd! Du får ingen examenspresent av mej om du inte lovar att aaaaldrig göra så...

I morgon kväll ska vi gå på Stadshotellet, min tröja och jag! Jo, min medvandrare C ska också med, han brukar bjuda när vi går ut... Han är också ett fynd!

Because I´m worth it...of course I am!

 

Postat 2007-12-13 20:26 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fynd eller vanvettsaffär?

Kära, älskade, fattiga studentdotter, du får inte läsa det här blogginlägget!

Här sitter jag, iförd mitt nyaste klädesplagg - Haglöfs Bungy Q Jacket, och funderar på om jag gjort ett fynd eller en vanvettsaffär.

Fleecetröjor är helt klart mitt favoritplagg! Jag älskar  fleecetröjor! Använder det nästan jämt!

En har jag fått som premie då jag prenumererade på nån tidning, en annan är en skryttröja som det står "En svensk klassiker" på, den tredje har jag fått av mamma. Gemensamt för dem är att de är gamla, fula, noppiga och slitna.

Jag vill ha en snygg!!!. Det har jag nu!!!

Inköpt i Den Välsorterade Friluftsbutiken i Göteborg. Den var dyr...

(Studentskan, nu måste du sluta läsa!)

OK, det är "Polartec Power Stretch" från Malden Mills, (slätt på utsidan men  fleeceigt på insidan) och det står Haglöfs på ärmen,  men 1199 kr ???  För all del, det fanns en röd prislapp på också där det står 599 kr. Jag tycker fortfarande att det är hemskt mycket pengar! Tröjor jag provat här hemma och som jag kunde köpt, kostar 800 kr, så då är ju 599 mycket mindre...

Försvar:  Himla snygg! jag kan ha den i näst jag slinker in på after-work  på stamkrogen nere i stan. Varm och skön! Jag slipper  frysa  ihjäl när jag hänger på Utsidan. Och det bästa av allt -  Jag  sparar fantastiska 51 gram  i packningen  när den får  följa med ut i fält! Snart är jag fjäderlätt!

Klart jag har gjort ett fynd!!!

 

Postat 2007-12-02 20:09 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook