Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Misslyckad tältnatt

En tur blir inte alltid så som man tänkt sej. Det kan bli längre eller kortare eller åt ett annat håll än man planerat. Nån gång har  jag ställt in för det snöat för mycket för att vandra. Men så som det blev nu i helgen har aldrig hänt förut, vad jag kan påminna mej. Det blev en riktig oturstur.

Vi skulle ut  för att prova en ny stekpanna som inköptes för ett par veckor sedan. Tältning ingick förstås i planen. Och god mat, riktig mat!

Lördag morgon, ösregn...vi packar ialla fall för enligt väderrapporten kommer regnet att upphöra.

Efter lite snurrande på Hökensås,  hamnade vi på ett ställe vi varit på en gång förut i höst. Hyltans naturreservat, litet, tillåtet att tälta (!)  och med vindskydd vänt mot Vitsjön.

Finväder vid Vitsjön

Regnet strilade fortfarande ihärdigt, så  tältet fick ligga kvar i packpåsen så länge. Brasan tändes och matlagningen började.

Fläskfilémedaljonger med julmustsås och potatismos stod på menyn. Det gick jättebra att steka i den nya pannan som har lite högre kanter för att kunna göra sås i, till exempel. Snabbt varm på gaslågan, jämn och fin stekyta.

Så till såsen!

I med julmust och soja, vänder uppochner på creme fraicheburken... Ooops!!! Där tog  den julmustsåsen slut! Stekpannan gled av köket, julmusten rann ut, men tack och lov att creme fraiche är så tjockt, och vilken tur att vindskyddet hade trägolv! Jag slevade helt sonika upp gräddklumpen på pannan igen, petade bort några tallbarr och fick till en riktigt god sås ändå, trots missödet!

När vi hunnit till kaffet på maten började en massa flygplan envist dåna runt i luften. Mycket hellre lyssnar jag på regnets droppande än militärens flygövningar.

Efter en stund upphörde oväsendet, liksom regnet. Så skönt! Vi gav oss ut på strövtåg medan skymningen föll. Tillbaks vid Vitsjön satt vi i brasans sken, småpratade och njöt av att flygräden var över...

Så bröts tystnaden igen!

Pangpangpangpang....ratatatatatatatataaa... motorbuller från stora, tunga fordon... Militären nöjde sej inte bara att öva luftstrid, de övade på marken också, otrevligt nära oss.

 

Skenbart rofylld kväll

Gå ut i skogen för att njuta av naturens egna ljud, få lugn och ro och så råka ut för sånt oväsen - vad göra? 

Tältet låg fortfarande hoprullat i sin påse.

Vi packade ihop, åkte hem och sov inomhus. Så blev det med den sköna tältnatten.

Det blev verkligen inte som vi tänkt ...

 

Julmustsås

2 dl julmust, 2 dl creme fraiche, 1 msk soja, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk rosmarin, 1 buljongtärning. Blanda i stekpannan, koka upp och låt puttra till önskad konsistens. Lagom till två hungriga!

Servera till stekt fläsk- eller kycklingfilé

Smaklig måltid!

 

Läs mer om Hyltans naturreservat! http://www.tidaholm.se/byggmil/naturvard/hyltan.htm


Postat 2010-11-14 21:04 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!