Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Äntligen vintertältat!

Länge, länge har jag funderat på hur det är att tälta i snö och kyla. Visst har jag varit med om både minusgrader och snöfall tidigare, men inte vintertältat på riktigt. Förra vintern hade jag bestämt mej för att jag skulle pröva men det blev ändå inte av.

I år har det blivit riktig vinter tidigt, jag har gått här och tvekat, läst om alla andra bloggares utenätter, Erik, Jesper, Peter... Grupptrycket kändes hårt och i går kväll klarade jag inte att stå emot längre. Och så verkade det bli en lagom kall natt för en nybörjare.

Jag packade och gav mej iväg till ett ställe inte alls långt hemifrån. Därmed inte sagt att det var strapatsfritt att ta sej dit...

Rackarns, så tung ryggsäcken blev...tog två sovsäckar för säkerhets skull, renskinnet, dunjacka, temobyxor, extra vantar, mössa och lite att stopa i magen. Och ved. Jag har inget vindskydd med vedförråd att tillgå så för att förenkla lite tog jag med det hemifrån liksom tält.

Skidor, man ska åka skidor när det är snö, fast det hade varit bättre att gå...

Vinglade iväg på smala längdskidor men hann inte mer än bortom sista villorna förrän jag tappade balansen, försökte parera med staven. Den böjde sig rejält och jag stod på näsan i ett dike. Kall snö i handskarna, blött var det också. Tänkte på Erik, han fortsatte trots blöta ben, då kunde ju inte jag ge upp för lite snö i handken. Kravlade mej upp, försökte böja tillbaks staven som gick av. Fortsatte likt Gustav Vasa med bara en stav. Det gick rätt bra tills jag skulle över ett litet kärr. Blött, geggigt, det blev alldels för bra fästvalla! Av med skidorna och fortsatte till fots.

Så skulle tältet upp. På med skidorna och trampa åt, inte så djup snö och ingen tjäle så jag kunde använda vanliga tältpinnar men det var bra att jag satt i extra repslingor i bottenhörnen. Inget större problem men inte lätt att flytta in pckningen utan att få in snö i innertältet på lilla Akto.

Brasa, kvällsmackor och varm soppa, sen var det sovdags. Det kändes ruggigt kallt att ta av överdragskläderna men min fina, nästan nya dunsäck känns som den har värmeslingor i sej.

Snön föll prasslande på tältduken och jag somnade gott men var tvungen att kravla ut för att kissa framåt småtimmarna. Usch så bökigt! Fast värt besväret för sen sov jag ännu bättre ända tills det nästan blev ljust.

Jag är en hel del erfarenheter rikare, trots att turen var kort. T.ex tycker jag att Aktot har för liten absid för vinterbruk, men inte alls så mycket kondens som jag trott det skulle bli.

Tungt och vingligt att åka skidor med ryggsäck, förstår att pulka nog är bättre!

Sovsäcken, WMs  Apache, ska funka ner till -4 grader för kvinnor. Lägsta temp inne i tältet var -3,5 och jag frös inte så den temperaturangivelsen stämmer! Ute var det ca -8,5 hela natten och extrasovsäcken behövdes inte.

Besvärligt att hantera spännen och remmar med hanskar på, fast det blir säkert bättre med träning.

Renskinnet är underbart skönt att sitta på, men går det inte att bereda renskinn så att de inte fäller så hemskt?

När jag packade ihop i morse tänkte jag att det får nog räcka med den här lilla prova-på-turen men nu, med några timmars distans till upplevelsen så kanske jag ändå ska göra om det.

Men då tar jag stora tältet!

Postat 2010-12-04 15:46 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!