Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Full fart vid Trandansen Placerad på karta

Igår tog vi en tur till Hornborgasjön och Trandansen, en rastplats för både människor och tranor, alldeles vid vägen mellan Falköping och Skara. Jag har varit där förut och trott att jag  såg många tranor då, men det hade jag inte...

Nu fick jag se många! Tranor i på marken, tranor i luften, tranor som skränade, tranor som åt. Och mängder av människor som tittade på, fågelskådare med tubkikare, fotografer med jätteobjektiv, och så såna som vi, med små "odugliga" synförstärkare i  och kompaktkameror i fickan.

 

Påskdagen 2010


Tranorna räknas när de flyger ut mot sjön för att övernatta ståendes i grunt vatten, om jag har uppfattat det hela rätt. På dagen går de och äter av korn som läggs ut som foder till dem. Förr, när det odlades potatis till brännvinsproduktion här åt tranorna av kvarlämnad, frusen potatis. Smaskens, tycker dessa fåglar, men tydligen går det bra även med korn.

 

Tranor vid "Trandansen" Hornborgasjön

Det är intressant att få se dessa vackra och imponerande fåglar på så nära håll. De rör sig med värdig elegans  med stora fjäderplymer i stjärten, som de är klädda för galapremiär. Det var även gott om sångsvan och sothöns. Grågås, kanadagås och brunand samt en hel del måsar kunde jag också, med mina tyvärr mycket gränsade fågelkunskaper, känna igen.  Och så såg jag "min första sädesärla för säsongen så nu är det vår på riktigt!

 

 

Postat 2010-04-05 18:57 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!

Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus