Bloggar > Fjällfunderingar... > Skridskotur på Nömmen

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Skridskotur på Nömmen

För ett par år sen började jag åka långfärddskridskor och gick då med i ett nätverk som håller koll på åkbara isar och ordnar gemensamma utfärder. I måndags var vi ute på en alldeles fantastiskt härlig skridskotur på Nömmen. Det är milslång sjö med många öar belägen strax söder om Nässjö, jättefin för både skridskoåkning och paddling.

Klockan tio var vi på isen, solen strålade över frostigt landskap och is så spegelblank så att Evert Taube kunde ha menat Nömmens istäckt yta när han diktade om fjärden som ligger blank som ett nybonat golv...

Fjorton personer gled iväg med solen i ansiktet, det gick så lätt, en anings medvind och man ville bara åka och åka och önskade att det aldrig skulle ta slut!

Här och där fick vi hejda oss och pika så vi hela tiden befann oss på säker is. Det som är så bra med det här nätverket är att man alltid har sällskap med personer som har åkt mycket och är vana att bedöma isar. Som nybörjare lär man sej mycket då.

Lite dramatik fick vi ändå uppleva, ingen plurrning dessbättre, men ett rådjur hade kommit ut på isen och hade stora svårigheter att ta sig i land. Så fort det kommit upp på benen halkade det omkull igen. Så småningom tog det sej dock i land.

En stund svävade en havsörn över våra huvuden, kanske hade den hoppats på rådjur till middag... Roligt att få se denna imponerande fågel!

Fikapaus förstås, skönt i solen och behövligt att fylla på med ny energi.

Efter några timmar var vi tillbaks vid utgångspunkten, mycket nöjda och belåtna, för mej var det en mycket väl använd semesterdag!

Inlagt 2015-01-07 22:03 | Läst 16540 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-01-08 06:53   Håkan Friberg
Det låter underbart. Jag är nybliven medlem i ett liknande nätverk - så nybliven att jag ännu inte hunnit ut på den typen an turer. Har än så länge i stort sett hållit mig till plogade banor på Hjälmaren och Runn.
Men det kommer...
 
Svar 2015-01-09 21:30   BrittMarie
Det är ju jättebra att det plogas banor så det går att åka skridskor även när det har snöat. Bra att träna sin åkteknik så, tänker jag, men den där känslan av att man nästan flyger fram över isen får man kanske inte!
Har för mej att jag sett blankisbilder från Hjälmaren i mina sociala flöden denna vinter...
 
2015-01-09 09:12   brigas
Vilken blankis.Tänk att få åka i timtal på en så stor blank yta.
Häftigt.
 
Svar 2015-01-09 21:30   BrittMarie
Jättehäftigt! En smått berusande känsla!
 
2015-01-11 17:48   L.A.
Ja det var en trevlig tur med lite spännande isar. Har dock aldrig förr varit med om att få leta på en 7-8 ställen för att kunna komma iland o fika! :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook