Bloggar > Fjällfunderingar... > Sällsynt fågelbesök

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Sällsynt fågelbesök

Jönköping har just nu besök av en sällsynt fågel, en rallhäger, närmare bestämt. Det är en sån där filur som finns på ornitologernas raritetslista och som folk åker långa vägar för att få se. Den dök upp i söndags, vid Rocksjön i centrala stan, annars hör den hemma i Sydeuropa och Nordafrika.

Jag tog en sväng förbi och tittade på den mitt på dagen idag. Den satt alldeles stilla, ihopkurad som en brunspräcklig boll på en gren nära vattenytan. Hade jag gått förbi där ensam hade jag troligen inte sett den men nu stod en hel flock människor samlade på en liten bro så det var inte svårt att förstå var hägern höll till. Kameror med värstingobjektiv och tubkikare var uppställda och där kom jag med min mobilkamera...

Alla väntade på att den skulle flyga för då sker en förvandling från brunspräcklig boll till en änglaliknande varelse med vita vingar! Efter en stund gjorde den det, ingen långflygning men tillräckligt för att visa upp vingarna!

                       Sällsynt gäst i Rocksjön

En jättefin bild på den här rara besökaren när den flyger finns att se här: http://instagram.com/p/uyOCAixBcs/?modal=true

Inlagt 2014-10-31 21:31 | Läst 9674 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-10-31 21:38   brigas
Tjusig.
Vi hade en mer vanlig häger på besök i Kvikkjokk i somras.Den här var ju faktisk rätt änglalik.
 
Svar 2014-11-01 11:11   BrittMarie
Den mera vanliga hägern är väl ändå inte så vanlig i dina trakter men här ses den på nästan varje paddeltur!
 
2014-11-02 21:15   fowwe
En rar liten häger. Just en sådan har jag aldrig sett. I Skåne dyker det ibland upp en och annan raritet också. Just nu har vi den stora vita ägretthägern utanför Lund, men jag lyckades inte se den idag. Det är spännande med rariteter, även om jag inte tillhör dem som åker över halva landet för att se en sällsynt fågel. Roligt att du fick ett fint foto på den!
 
Svar 2014-11-02 21:34   BrittMarie
Den var inte alls rädd av sig så det gick bra att få en bild med mobilkameran där den satt bara några meter från spången som går runt sjön! Nu är jag nyfiken på hur länge den tänker stanna här, vet att den har varit där idag.
Hoppas du får se ägretthägern någon annan dag...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook