Bloggar > Fjällfunderingar... > Rödingens Dag

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Rödingens Dag

Idag har vi firat Rödingens Dag här i Huskvarna!

Rödingen i Vättern räknas som en glacialrelikt, den har funnits här ända sedan inlandsisen smälte. Visst är den värd att uppmärksammas med en egen dag!

Tyvärr har beståndet minskat mycket och arten är rödlistad. Fiskeförbud i delar av sjön, höjning av minimimått och begränsning av total fångst per fisketillfälle mm ska förhoppningsvis rädda och öka  Vätterns rödingbestånd.

Lekande rödingar kan man se nu i månadsskiftet oktober/november på en så lättillgänglig plats som småbåtshamnen i Huskvarna. De är fantastiskt vackra i sin lekdräkt, riktigt röd buk och fenor med vita kanter gör att man lätt kan se fiskarnas rörelser i vattnet. Men de var inte lätta att fotografera...

Vill inte vara med på bild...

Länsstyrelsens folk fanns på plats och delade ut informationsmaterial, berättade och svarade på frågor från oss besökare. Det var ganska mycket folk som kom denna kyliga höstdag. När vi sett oss mätta på skådespelet var det gott att mätta magen med  rödingbakelse och varmt dryck på det närliggande kaféet.

Röding- eller hajbakelse?

Inlagt 2009-11-01 20:56 | Läst 25558 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-11-01 21:54   brigas
Det hade jag ingen aning om! Rödingen tänker jag mej som en utpräglad fjällfisk,men det måste ju vara riktigt kallt djupt nere i Vättern.
 
2009-11-01 22:08   Öhrnell
Vad STOR den ser ut att vara! Jag hade inte heller trott att rödingen fanns i andra vatten än fjällvatten. Kul att man har fel en sådan gång, och hoppas att den kan återhämta sig.
 
2009-11-01 23:20   Minnatur
Det är bland de vackraste djur som finns...
 
2009-11-02 07:10   kaggen
Visst är vätterrödingen värd sin egen dag. Trist att den har hamnat på röda listan.
 
2009-11-06 17:25   Raskesven
Det är skillnad mellan fjällröding och storröding. Den närliggande djupa sjön Unden har också ett storrödingbestånd. Grundvattensjö, dvs stor andel av sjöns vatten kommer från grundvattenkällor. Provade fisket där för ett par år sedan, men de var för svårflirtade.
 
2009-11-06 20:05   BrittMarie
Roligt att kunna lära ut något till sina läsare! Och att själv lära nytt av kommentarer!
Som Dan säger är det storröding ofta kallad Vätterröding, i Vättern, Salvelinus umbla, inte samma,men närbesläktad med fjällrödingen, S. alpinus.
Vad jag inte visste var att det finns röding i Unden, tack för den upplysningen, Dan! Däremot visste jag att den finns i sjön Ören som ligger i närheten av Gränna och vid påläsning sett att även i Sommen på gränsen Småland/Östergötland, och Mycklaflon, sydost om Eksjö, finns röding.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!