Bloggar > Fjällfunderingar... > Kyrkhelg i Alkavare ...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Kyrkhelg i Alkavare kapell - Sarekvandring 2009

En gång om året är det kyrkhelg i Alkavare kapell. Jag visste att det skulle vara just den här helgen redan innan vi for hemifrån. Någon här på Utsidan skrev om det  (tror det  var "Jokkmokk") men trodde inte att vi skulle kunna vara där tills dess. En snabb omplanering av rutten gjorde det möjligt och efter att ha kämpat genom videsnåren i Álggavágge satte vi ner ryggsäckarna på kyrkbacken tio minuter innan gudstjänsten skulle börja.

Alkavare kapell  med klockstapel och besökare


Lite kort historik: Kapellet stod klart 1787 och användes fram till ca 1860 då det övergavs. Det förföll förstås men restaurerades efter originalritningar som fanns bevarade och återinvigdes 1961. Kapellet  byggdes för att sprida kristendomen bland samer och har alltså ingenting att göra med den silverbrytning som pågått här.

Jag har gått förbi här en gång tidigare och tittat in i kapellet som alltid är öppet. Då kändes det mörkt och dystert, inte alls inbjudande. Nu, med öppna fönsterluckor, dukat altare, många levande ljus och blommor gav kapellet ett helt annat intryck.

 

Kyrkhelgen började redan på lördagen och på söndagen kom närmare trettiotalet personer  för att delta i gudstjänsten. Ett par flöjtspelande vandrare stod för musiken men psalmerna sjöngs á capella. Aldrig förr har jag sjungit psalmen "Morgon mellan fjällen" på en mera passande plats. Prästen Gotthard från Jokkmokk, iklädd prästkrage, skinnväst och flera knivar, predikade och sedan bjöds alla besökare på kyrkkaffe.

Kyrkkaffe utanför kapellet

Fjällvandrande kykrbesökare hade en trevlig stund med nykokt kaffe och mycket prat om vandring, utrustning och vägval. Dagen var solig och skön och ingen verkade ha bråttom att komma iväg. Så småningom tunnades skaran ut och prästen och några medhjälpare fick tid att tjära kapellets tak.

Kapelltaket tjäras


Vi bestämde oss för att stanna en extra dag här i kapellets närhet för att gå en dagstur med bara lätt packning.

Inlagt 2009-09-06 21:57 | Läst 40113 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-09-07 22:43   brigas
Det där taket är synnerligen vältjärat.
Denna annars så dystra plats kanske ändå är riktigt trevlig en dag varje sommar..
 
2009-09-09 23:11   djwalle
verkar vara ett mysigt ställe! skulle gärna vilja komma dit nån gång :D
 
2013-07-17 22:33   fowwe
Denna plats är en pärla i fjällvärlden. Men jag har inte lyckats ta mig dig under kyrkhelgen - än. Ni verkar ha haft en fin dag och god gemenskap. Och det blir ju alltid en blandning av andligt och praktiskt när man är ute i vildmarken. Både predikan, psalmsång och tjära tak!
 
2016-08-16 11:41   Gnomen
Gifte mig i Alkavare kapell 2002. Fantastiskt!
 
Svar 2016-08-19 11:05   BrittMarie
Passande plats för bröllop för dem som gillar att fjällvandra! Och det utgår jag ifrån att ni gör eftersom ni gifte er där...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!