Bloggar > Fjällfunderingar... > En liten vintertur

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

En liten vintertur

Tälta kan man göra året runt, brukar jag påstå, utan att att egentligen vara nån särskilt inbiten vintertältare. Så för att leva upp till mina ideal packade jag ryggsäcken för en liten skidtur med tältövernattning i skogarna på Hökensås.

Trodde det skulle gå fint att skida på de små skogsvägarna där, men även om det är mer snö där än vad vi har här hemma gick det så där. Bitvis bra och bitvis grus som gick igenom. Så nu har jag fixat ett par "mina-sämsta-skidor" till...

Tanken med turen var, förutom att träna på vintertältning, att skida med lite tyngre packning än bara en liten fikaryggsäck som förberedelse för fjällturen i början av mars.Ville också testa lite prylar, skoöverdrag, mattermos och nya fina Fjällrävenbyxorna

Det blev tungt...slängde med lite torr ved också, för att ha nåt att få igång kall och blöt skogsved med.

Slarvade med maten hemma före avfärd, ivrig att komma iväg, skidade fel och höll nästan på att krokna av energibrist. Oj, så gott att det fanns varm soppa i den nya termosen! Den får klart godkänt!

Det var inte fel att ha med lite finved hemifrån, skogsveden tjurade och rök men med lite pyssel  blev det brasa att sitta nära, med renskinnet som värmde under rumpan. Skoöverdragen höll fossingarna mycket varmare än utan. Godkänt igen!

Små snökorn prasslade lustigt mot tältduken, somnade gott, inpackad i goa sovsäcken och vaknade till en skön och stilla morgon, lätt mulet men snart flödade solskenet mellan tallstammarna. småfåglar kvittrade, en korp kraxade ihärdigt och en hackspett flög från träd till träd i jakt på något ätbart. Mycket djurspår i snön, älg, hare, rådjur. Inga märkvärdiga naturupplevelser egentligen, men värdefullt ändå att se och höra.

Skidade till Kroksjöarna, fortfarande tomt på fiskare så jag tog ett varv på sjöisen där det var decimetertjockt med snö.

Nöjd med min lilla tur, ganska jobbigt, ömma muskler i armarna och jag inser att fjällpackningen ska hållas så lätt som möjligt.

Byxorna då? Jo, dom har spruckit i en söm så det blir tillbaks till butiken. Fast sköna var dom!

Inlagt 2012-02-12 19:03 | Läst 8057 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-02-12 20:56   brigas
Lätt visst,men ta gärna med renskinnet,det är ändå guld värt både dag som natt.Såg riktigt mysigt ut,och ja,man kan utflykta hemmavid med stor behållning
 
Svar 2012-02-12 21:34   BrittMarie
Om han bara inte fällde så förtvivlat, den där renen... men nåt skönare att sitta på finns inte!
 
2012-02-12 21:13   L.A.
Trevlig läsning, som vanligt. Fint område att göra turer i.
 
Svar 2012-02-12 21:35   BrittMarie
Tack! Det är fint där alla årstider, det här var första gången skidorna var med dit.
 
2012-02-13 07:57   brigas
Funderat på en pulka ist f enbart rygsäck till vinterturen?
Jag har ju bara tältat på vårvintern en gång,och då med grejerna i säck på ryggen + skejtskidor längs kungsleden,vingligt då man få en viss annan tyngdpunkt än den vanliga.
 
Svar 2012-02-13 21:35   BrittMarie
Jo, det var vingligt... Ifjällen (Jämtland) blir det stugtur men det blir ändå mer packning än bara dagstursäck med kaffetermos och extratröja. ska man gå tälttur är det nog mycket bättre med pulka!
 
2012-02-13 08:56   eriksjos
ser finfint och tokmysigt ut!
 
2012-02-16 09:28   Fjällvinden
En fjälltur på vintern borde alla "fjällmänniskor" göra, tält eller stuga spelar mindre roll, men visst, tälta är speciellt...
För min del är det bara pulka som gäller, även vid ev stugtur. Man får med sig lite extra prylar och kanske godare mat osv. Man skall har roligt och mysigt i fjällen, det är liksom poängen...
 
Svar 2012-02-28 15:26   BrittMarie
Jag vill gärna tälta i vinterfjällen också, men den här gången blir det stugtur. Hoppas det blir både mysigt och roligt även med packningen på ryggen!
 
2012-02-20 23:31   fowwe
Fjälltur i mars, låter spännande! Och de här små testen man gör som förberedelse är också fina upplevelser. Som den du du nu gjorde. Och det verkar som det lilla Hilleberg-tältet klarar vinterlivet, även på fjället? Jag borde kanske skaffa mig ett sådant.
 
Svar 2012-02-28 15:41   BrittMarie
Ska du skaffa ett tält för vinterfjäll tror jag det är bättre att välja ett med lite större absid. Det smiter lätt in snö i innertältet. Och det ska bli roligt med fjälltur även med stugboende!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in