Längtar alltid till fjällen.Läser hellre fjällkartor än ser på teve.Vandrar ibland med sällskap, ibland ensam i både fjäll och skog. Tycker alldeles förmycket om att vandra för att avstå om medvandrare saknas.
Tillhör Hillebergfalangen.
På senare åt har jag rest till Australien och Nya Zeeland några gånger

Användarnamn: BrittMarie

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Orientering, Paddling

Mer på profilsidan


Bioblitz i Röttle

I går ägnade jag större delen av dagen på Sveriges första bioblitz. En bioblitz går ut på att under en bestämd tid, här 24 timmar, undersöka djur- och växtliv i ett begränsat område.

Röttle ligger stax söder om Gränna, i östra Vätterbranten som nyligen utsågs till biosfärsområde av Unesco. Det är ett fantastiskt utflyktsmål även för den som inte är road av att räkna skalbaggar.

Det här tillställningen som arrangerades av Gränna Skogsgrupp var mycket, trevlig,rolig, intressant och lärorik!

Alla intresserade fick vara med och leta kryp och växter, fåglar ringmärktes och man kunde följa med experter och ta del av deras stora kunnande på respektive område eller se utställningar och hålla koll på gjorda fynd i kanslitältet.

Dagens mest fotograferade fågel: En kungsfiskare som ringmärkts och strax ska släppas fri där den fångades in

Blev man trött och hungrig fanns fika och god mat att köpa. Ett fantastiskt jobb nerlagt av främst Skogsgruppen!

Glass, mackor och mat tillagat av i första hand lokalt och ekologiskt producerade råvaror.

Anslagstavlan för att hålla koll på vad som var på gång

Alla experter bar reflexväst med namn och område

Här bankas på trädstammen med en rejäl klubba, ner på vita lakan faller insekter som lever i trädkronan. Vi hittade en vacker, ljusgrön ekvårtbitare

"Död ved lever" hävdar skogsgruppen med emfas! Med motorsåg holkades stocken ur för att sedan fyllas med sågspån, gräs och annat för så småningom bli som ett träd som ruttnar inifrån, en värdefull miljö för många skalbaggar och insekter.

I bakgrunden holkar för, bin, humlor fladdermöss och fåglar


Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-08-05 23:11   fowwe
Vilket kul projekt, och härlig sysselsättning under en utflykt! Det här med att död ved lever är ju en viktig sanning. Det gäller hela skogar också, som man ska vara rädd om så att den döda veden förökar sig.
Och jag har aldrig sett en kungsfiskare på så nära håll som du (avundsjuk).
 
Svar 2012-08-08 21:41   BrittMarie
Hade inte kungsfiskaren blivit fångad för ringmärkning hade jag säkert inte fått se den alls. Gränna skogsgrupp m fl hade verkligen lagt ner ett jättejobb för att ordna det här och gör även annars mycket bra arbete för att bevara mångfalden i östra vätterbranterna
 
2012-08-06 07:44   brigas
Sånt lär man nog en hel del nytt på,kan jag tänka.
Förstår att kungsfiskaren blev fotad,en så vacker pippi.
 
Svar 2012-08-08 21:44   BrittMarie
Alltid intressant att få gå med sådana som kan mycket om djur o natur! Fågeln var förstås ännu vackrare i verkligheten!
 
2012-08-06 13:39   L.A.
Grattis till kungsfiskaren! Jag missade tyvärr den, stod en stund nere i hamnen och tittade efter den, gick en runda längs med ån mm. När jag kom tillbaka hörde jag om den.
Mycket trevlig och lärorik tillställning
 
Svar 2012-08-08 21:49   BrittMarie
Så synd att du inte fick se den! Egentligen hade jag stor tur att vi inte hunnit gå längre med kulturexperten jag följde med just då!
 
2012-08-07 16:16   Håkan Friberg
Bioblitz!? Jag trodde att det var fråga om en medelåldersvariant av LAN: Vem hinner se flest svartvita filmer innan du somnar?
Men så var det alltså inte... :-)
 
Svar 2012-08-08 21:51   BrittMarie
Haha, nej så var det inte! Det var nog mycket bättre!
 
2012-08-08 17:51   Golfvandrare
Som fd sommararbetande turistvärdinna i Gränna gläder det mig att Röttle & Röttle by kommit med på "Utsideskartan". Väl värt ett besök om man råkar ha tid över vid passage längs E4. :-)
 
Svar 2012-08-08 21:54   BrittMarie
Röttle är verkligen en pärla, väl värd att besöka!
 

Läs mer i bloggen

Trehundra mil - del två

För ett par månader sen skrev jag om min dotter Helga och hennes kompis Sabina som är i Nya Zeeland och vandrar Te Araroa, 300 mil från norr till söder. Jag nämnde också att jag var sugen på att vandra med dem en bit...

Jag vet inte exakt hur långt de har gått nu men senast jag hörde från Helga, för ett par dagar sen, var de klara med en sexton mil lång paddling på Whanganui River. Enligt kartorna är ca 135 mil avklarade vid ankomsten till Whanganui. Snart halvvägs, alltså!

Trehundra mil

Trehundra mil. Så lång är Te Araroa, vandringsleden som går genom hela Nya Zeeland, från Cape Reinga i norr längs stränder och i skogar, genom byar och städer, på stigar, vägar och vatten till Bluff längst ner på sydön!

Kåtornas folk - ett lästips!

"Det piskar som tusen vassa nålar i ansiktet, vita moln kommer yrande och sveper sig om oss där vi vandrar - några små människor och djur i vanmäktig kamp mot en rasande fiende, virvlar, biter, tränger sig in genom skinnkläderna som vore det spindelväv man bar, tar andan ur en, tvingar en att spänna varje muskel för att orka ta ut det steg man påbörjat... Hur länge! tänker jag. Nu är det nio timmar vi krupit fram mot stormen..."

Vädret är förfärligt när samerna i Saarivouma flyttar till sitt sommarviset i slutet av april år 1915. Den som berättar är Ester Blenda Nordström, en tjugofyraårig journalist från Stockholms som under några sommarmånader ska vara lärare åt samebyns barn.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.