Bloggar > Fjällfunderingar... > Att granskas - och ...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Att granskas - och bli godkänd!

-Här har ni tidningen!

Den lokala nyhetsblaskan damp ner på bordet mellan kaffekoppar, assietter och Dagens Nyheter. 

Jag och en medvandrare hade varit ute på höstvandring i Grövelsjöfjällen. Första veckan i oktober, några dagar, för att se hur det var att vandra så sent på året. Det var kallt och rått de där dagarna, temperaturen höll sig runt nollan, det blåste snålt och nästan hela tiden for vassa snökorn i luften. Dunjacka och lägereldar gjorde ändå kvällarna trivsamma men mössan hade jag nästan inte av mej på tre-fyra dygn.

På hemvägen stannade vi till i Älvdalen för att dricka kaffe. I smutsiga friluftskläder, rökdoftande och med allt annat än koll på frisyren klev vi in på fiket, undrad vad folk skulle tänka...

Där inne satt redan en lite äldre man som drack kaffe och läste tidningen, Han såg lite väderbiten ut, noppig fiberpälströja och hans frisyr liknande min egen, tufsig och spretig av svettig mössa...Han såg ut som en som tycker om att vara ute, kanske brukade han jobba i skogen, kanske jaga... Hans närvaro gjorde att vi inte kände oss helt fel klädda.

Det märkts att mannen iakttog sina bordsgrannar, så klart såg han att vi var utsocknes, visste att det var fjällturister som satt där och läste DN till kaffet. Mätte oss med blicken och värderade.

När han var klar med tog han vägen förbi vårt bord och överlämnade det som för honom  säkert var den enda viktiga och läsvärda nyhetstidningen - Mora Tidning.

Kanske kände han samhörighet med oss utsocknes fjällturister som kom direkt från skogen till fiket, utan krusiduller. Olika men ändå det gemensamma att trivas utomhus. Det kändes som han tyckete vi var rejält folk. Vi var värda att få läsa Mora Tidning.

-Här har ni tidningen! 

Vi var godkända!

 

 

 

Inlagt 2008-10-28 22:07 | Läst 24818 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-10-29 07:05   brigas
Du är tuff som far ut och tältar så pass sent på året.
Kul med mannen på fiket,en "skogsmurvel" känner igen en annan "skogsmurvel".Ja,det ger en positiv känsla,att nån annan också uppskattar utelivet.
Får man säga att utefolk är rejält folk,utan att trampa någon på tårna??Gör det hur som helst...
 
2008-10-29 07:34   Håkan Friberg
Kanske blev ni godkända - kanske betydde det något annat... Spelar inte så stor roll. Roligt med dina funderingar kring ett litet ögonblick.
 
2008-10-29 08:03   Annicas fjällängtan
Kul historia. Jag förstår känslan du fick när han lämnade över tidningen. HAndlingar kan v ara tydligare än många ord.
 
2008-10-30 08:45   thomas_z
Härlig berättelse! en sekvens från en dag, några ögonblick, att ta till vara på Nuet. Gott
 
2008-10-30 21:25   Öhrnell
Intressant fundering. Jag förstår att det kändes speciellt.
 
2008-11-01 19:39   Thomas Traneving
Tror nog ni blev godkända........eller så tyckte han att ni skulle få läsa en ordentlig tidning.... inte en sådan från "Fjollträsk" (fniss)
 
2008-11-02 12:48   avslut1008
Kul... Känner nästan igen fenomenet från en del av min vardag. Vissa sorter hittar alltid varandra, tar inte lång stund innan de funnit likasinnade oavsett vart de hammnar.
Är nog lika med oss som trivs ute i naturen........
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar