<% if (!$currentUser): %> Logga in <% else: %> Logga ut <% endif %>

explorermikaelstrandberg

460 p
Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Långfärdscykling från Malmö och norröver; Nu Åmål

En kort rapport från cykelfärden. Växlande väder, men en underfärd. Vi har försökt följa Sverigeleden. Bäst och vackrast i Skåne. Mycket bra ända upp till Dals Långsed, sedan mest upp och ned genom en halvdan skog. Nu är vi i Åmål och väntar ut hällregnet imorrn. Vi har snittat 55 km/dag, så tjejerna är duktiga. Jag hade tänkt uppdatera mer här men har haft mycket teknik bekymmer. Så det är Facebook.com/explorerglobal för dagliga uppdateringar. Det har varit bästa tiden någonsin! Att leva utomhus med döttrarna på färd fricampandes är underbart! Karta finns här https://www.strava.com/athletes/23404606/heatmaps/16ebbd68#6/56.36242/12.55050

Postat 2020-07-25 14:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ny Cykelfärd på gång

Vi är nu redo tjejerna och jag att ge oss av. Vi gjorde sista träningsturen igår. I stark vind, enstaka hällregn och full packade. Ett par mindre missöden. Dana. Nummer ett, på grusväg. Ned i ett hål. Missöde två, Dana. Hon skulle försöka göra som jag, en massa konster på cykeln. Men Dana är tuff, så hon reste sig upp och körde vidare. Hon önskade bara ett stort plåster vid hemkomst.
 
Det är ju några år sedan jag cyklade på det här viset. Runt 6.5-7 år i cykelsadeln blev det. Senast 1995. Men det kändes som det var igår när jag började trampa med tjejerna. Bekvämt, invant och jag känner mig lycklig. Och jag ser tjejerna gillar denna frihet. Detta ganska snabba sätt att färdas. Vi satsar på 4-5 mil per dag. Eva driver på. Hon vill göra 5 per dag.
 
Vi har nu gått genom all utrustning. Gjort färdig cyklar. Vi satsar på lite vikt denna gång. Vilket innebär att handla mat ett par gånger varje dag, för vi har inte utrymme att bära med oss föda.
 
Tack till alla som stöder denna färd. Framförallt Kensington Tours.
 
 
 
Här kommer kartan att ligga https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1EiZqZAIqgz22lTBUPwhkYx251Pr8J_6B&usp=sharing
 

Postat 2020-07-02 08:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Corona tider: Skogen hjälper

Jag kände skillnaden direkt.
 
Så fort jag kom in i skogen, var det som jag steg in i en sval källa. Framför mig fanns vad som verkade ett duntäcke av ramslök. Det luktade lite lätt vitlök av dessa undersköna blommor jag förut aldrig sett. Stigen ormade sig iväg bort upp mot vad som såg ut som en bergsrygg att springa på. En alle av grönska. Luften var lite fuktig, tidig morgon. Det var en gigantisk skillnad här inne, jämfört med därute.
 
Alltsedan coronans inträde i vardagen har jag uppskattat livet mer. Det som jag förut tog för givet, känns nu som en ynnest. Som att vara ute i skogen. Idag känns skogen som helt avgörande för hälsan. Så fort jag kommer in i skogen känner jag mig mer nöjd med livet, gladare, får mer perspektiv och tänker bättre. Det känns verkligen som om kroppen får en snabb behandling och blir starkare. Nästan som om den har en sorts inre kommunikation och samtal med skogen och dess plantor.
 
Det jag nämner nu, att plantor och träd kan samtala med varandra och med människor har ju i modern tid setts som nys. Flum. Men nu har forskningen kommit så långt att det till och med går att bevisa att det är så. Jag har de sista dagarna läst en mycket bra bok av Clemens G Arvay som heter The Biophilia Effect. Här nämns bland annat mina gamla favoriter Erich Fromm och Edward O Wilson. De har bägge skrivit och forskat i ämnet sedan 50-talet. Det är alltså inte bara en känsla.
 
Och en annan fördel coronan för med sig är ju att forskningen sätts i centrum igen. Såsom den bör. Men den skall ju också ifrågasättas, vilket svensk media är sämre på. Och det är mycket mindre av tveksam alternativ media som når ut. Hoppas det håller i sig.
 
Denna upplevelse fick jag idag på morgonen när jag sprang från Verkasjön till en skvätt bortom Agusa. Och tillbaka. 21.1 km. En rektur inför att springa hela Österlenscirkelns 34 km. Det är å ena sidan så mycket lättare att springa i skogen. Känns mindre på kroppen. Tror man tills efteråt när det verkar överallt. Men tiden går så fort, för det är så vackert och varierat hela tiden. Backigt. Jag går uppför och tar hjälp av den muskel som skiljer oss människor från våra släktingar, gluteus maximus. Ett klartecken på att människan är gjord för löpning!
 

Postat 2020-05-26 07:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Blir Expeditionen av?

Många frågar i dessa tider, blir din Expedition av? 

Jag funderade på detta i skogen den gångna helgen. I föregående inslag av mina Expeditions förberedelser förberedde jag en ultralöp tävling i april. Som del i mina förberedelser för kommande Expedition. Den svåraste jag gjort. I stället inträffade Covid-19 tragiken och ingen vet hur framtiden blir nu. Dock har jag lärt mig en del av detta tillstånd. Samt att kommer Expeditionen att bli av?

Postat 2020-05-04 14:48 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

5 lärdomar som eventuellt kan vara till hjälp i Covid-19 tider

Här har ni 5 lärdomar som eventuellt kan vara till hjälp dessa corona tider, som betyder isolering och oro. Jag fick en förfrågan häromdagen av mina Expeditionserfarenheter kunde vara till någon hjälp. Mitt liv har varit upp och ned som en pannkaka. Tragedi blandat med glädje. Kaos, stor oro och hopplöshet. men jag har stått ut och tagit mig genom alltihop. Så frågan var/är intressant. Så när jag kom hem efter att ha gått tillsammans med tjejerna till skolan (3.5 km enkel väg) och tillbaka, så skrev jag snabbt ned 5 tips. Fem lärdomar som eventuellt kan vara till någon hjälp. Kommentera gärna.

Postat 2020-04-25 12:04 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 51 Nästa Sista 

Logga in

Tips!

<% if (false): %> <% endif %>