Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

"Vad tänker du på när du cyklar?"

"Vad tänker du på när du cyklar?"
 
Låt mig först berätta att mellan åren 1986-1995 så tillbringade jag närmare 7.5 trampandes ungefär 90 000 km. Så följde ett långt avbrott tills för tre år sedan, när jag började cykla med mina tjejer. Vi har gjort 4600 km tillsammans. Ungefär 5 månader i tid. Jag nämner detta så ni förstår att det funnits oändliga möjligheter till de djupaste tankar!
 
Jag har konsulterat mina böcker från de tre resorna för över 25 år sedan. Om det stämmer så ägnade jag mycket tid åt att fundera över ämnet meningen med livet. Emellan perioder där jag längtade efter mat, dryck och massor av tankar gällande det motsatta könet.
 
25 år senare så är det snarare så att jag tänker nästan ingenting. Jag gnäller mest över trafiken, trötthet, törst och hunger. Klart jag tänker jobb av och till, jag filmar ju. Men mest känner jag mig nöjd och lyckligare än någonsin i döttrarnas sällskap. Men annars är det tomt.
 
Faktiskt är det först efter det att vi slagit läger, fått upp tältet, lagat mat och ätit så alla är mätta, tjejerna har gått in i tältet för egen tid och jag sitter därutanför i tältstolen. Då tänker jag. Eller låter tankarna vandra. Å ena sidan på hur nöjd jag är att vara ensam utan en partner. För det mesta. Å andra sidan tänker jag på farsan och morsan. Bägge döda. Men vad det var som ledde fram till att jag idag kan sitta utanför ett tält, bortom civilisationen, med mina döttrar i solnedgång och faktiskt knappt tänka alls!

Postat 2022-09-20 10:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rehab påbörjas

Rehab.

Då börjar vi om nästan från början igen.

Igår besökte jag min vän Nora i Lund. Hon är fysioterapeut och kommer med ett mycket gott rykte. Det var som att träffa en lärarinna från småskolan. Mycket sträng, men ambitiös och ytterst kunnig. Jag rekommenderar henne oerhört mycket! Jag kan verkligen sitt jobb!Problemet?

Nä, det är inte hjärnskakningen. Den är över. Den försvann i sin helhet dagen innan vi begav oss till Izmir. Plötsligt kunde jag lägga mig på rygg på golvet och göra mina knä övningar utan yrsel. Då hade jag tillbringat sex oerhört tråkiga veckor lyssnades på ljudböcker eller bara sittandes på balkongen timme ut och timme in stirrandes på folk på gatan nedanför. Det gick an. Men jag hoppades att de jag kände i min omgivning som haft en svår hjärnskakning hade fel. Dvs. att jag inte skulle behöva sitta så här upp till 4 månader och mer.15 kg:s övervikt pålagt speciellt för Grönlandsturen fanns dock kvar när cyklingen inleddes. 7 kvar nu. Så cyklingen har gjort sitt på alla nivåer!

Problemet är att jag haft ett smärtsamt högerknä sedan i början av februari. Överträning så klart. Men med Grönlandsturen i antågande i maj, så kunde jag inte hålla upp med träningen. Tvärtom. Så under Mongoliet besöket drog jag i stora drag varje dag. En av dagarna, på den mest underbara av platser, samtidigt som Misha körde sin drönare, så körde jag en oerhört tuff väg genom skarpa klippor och sten. Där någonstans blev det för mycket och en rejäl smärta tilltog. Där skulle jag ha på börjat rehab plus vila. Jag körde bara rehab och tänkte att jag får köra smärtstillande över Grönland. Och justera allt efteråt. Jag hade dock inga problem när jag cyklade, så jag kunde göra cykelturen med tjejerna också.

Nu gick det som det gick på Grönland. Cyklingen blev livets bästa resa. Att leva med tjejerna på Expedition, det blir inte bättre! Men vists hade jag ont i knät så fort jag inte cyklade.

Så det första jag gjorde efter hemkomst var att gå till doktorn. Hon sade, det kan vara knäledsartros, men det är inte säkert. Gå till en expert på detta. Därför hamnade jag hos Nora!

Så Nora har gjort ett omfattande program åt mig. Jag har ju kört rehab sedan januari, men det här programmet är bättre. Och annorlunda. En halvtimme per dag. Men jag har ju tränat rationellt i tre år snart, så det är bara att köra på att lägga till fler moment.

Motgångar, små och stora, är en del av livet. Jag har lärt mig att bästa sättet att hantera dem är att hålla rutinerna, kör på, lär dig av misstagen och njut av det här korta livet! Imorgon kan det vara över!

Ja, här kan ni se platsen där jag "förstörde" knät https://www.youtube.com/watch?v=9dJf-8yv7mg&ab_channel=MikaelStrandberg

Postat 2022-08-24 11:41 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

100 mil med cykel i Turkiet med döttrarna

Nu är tjejerna och jag tillbaka från Turkiet. Jag rankar färden som en av de bästa i mitt liv! Främst till följd av de fantastiska människorna längs vägen, men även för ett äkta äventyr!
Först körde vi Eurovelo 8 rutten i Izmir provinsen. Perfekt för begynnande cyklister och familjer. Trafiken lite dryg av och till, men det går.
Färden från Izmir till Nevshehir blev ett riktigt cykeläventyr av Expeditionsklass. Vi valde att cykla bara småvägar. Ingen trafik i stora drag. Fantastiska landskap, upp och ner hela tiden genom bergen, ibland grusväg, men en fantastisk del av Turkiet som måste ses. De bästa människorna!
Längsta uppförsbacken var 22 km. I 37 grader. Hettan var ett ständigt bekymmer, men tjejerna med sitt goda humör klarade detta utan problem.
Vilket fantastiskt äventyr!
Rekommenderas å det starkaste!
Tjejerna fick mycket uppmärksamhet så klart. Både längs vägen och i media. Texter, videor och annat finns på mina sidor om ni vill läsa.
Kan jag vara till någon hjälp, hör av Er!

Postat 2022-08-17 06:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dramatisk evakuering

Det har gått sex veckor nu, återhämtat mig till 80%. En av mina kortare succéer....Läs här https://explorersweb.com/mikael-strandberg-concussion-greenland-2022/, här mina reflektioner (på engelska) https://www.mikaelstrandberg.com/category/blog/ och strax efter att det hade hänt:

Postat 2022-06-16 05:40 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 57 Nästa Sista 

Arkiv

Kategorier

Etiketter