Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition Jemen Med kamel; Inledningen och Anledningen

   Jag har länge haft ett genuint stort intresse för arabvärlden, islam och muslimer. Det har självklart gjort att jag de senaste åren märkt det ökade motstånd som växer fort i mitt eget samhälle Sverige och den övriga västvärlden. Det är med stor förvåning som jag följt den okunskap och missförstånd som råder, både här hemma och i arabvärlden beträffande vår värld. Så i början av 2007 började jag planera för en färd per kamel genom hela den arabiska världen med start i Oman och med slut i Mauretanien. Jag tillbringade mer eller mindre två år i Mellan östern med att skapa de möjligheter som krävdes och när allt var mer eller mindre klart, så blev jag pappa. Så jag fick lägga idén på hyllan och tala om för alla sponsorer och medhjälpare att förmodligen blir det aldrig av. Så inträffade den arabiska våren, vilket skulle ha satt stopp för mina planer i vilket fall som helst. Av alla arabländer så gillade jag allra mest Jemen. Detta ursprungsland för araberna, som i mångt och mycket fortfarande känns antikt och extremt spännande. Jag träffade min fru Pamela i Jemen och vår dotters andra namn är Belquis, det arabiska namnet för vår civilisations första kvinnliga ledare, drottningen av Sheba (Marib), och hustruns studier har allt att göra med Mellan Östern och Jemen, så vi följde mycket noga den utveckling till det mycket sämre som skedde med start februari 2011. Ett internt krig mellan tre stridstuppar. Presidenten Ali Abdullah Saleh, hans forna högra hand, general Ali Mohsen och så ledaren för den största stammen, hashid, Sadiq Al Ahmar och hans familj.

   Deras destruktiva maktkamp hamnade alltmer i den globala medians ögon och helt plötsligt kunde vi följa utvecklingen beskriven genom ett antal så kallade stringers i all media, till och med den svenska. Med ytterst få undantag var det som sagt unga och oerfarna stringers i behov av framgång som rapporterade. Bara eländes elände. Ju mer drama, desto bättre säljer det. Och med få undantag, (en av dessa är den svenska stringern Tanya Holm, som verkligen kan Jemen) märktes det direkt att de hade noll koll på hur Jemen fungerar och att det bara matade läsarna med oro runt Al Qaeda, muslimsk fundamentalism och arabisk ondska. Få av dem kan arabiska, få lever nära folk och oftast bara pratar de med andra stringers och förmedlar på så vis bara andra hands information. Vi kände att vi måste göra något, eftersom vi ständigt kommunicerade med våra jemenitiska vänner. Så en dag tog vi beslutet att hela familjen skulle åka dit, inklusive vår 15 månader gamla dotter, för att vi skulle kunna försöka ändra perspektivet på detta land som vi älskar så mycket. Sagt och gjort.

 

   Den 22:a oktober 2011 flög vi till Sanaa, mitt i, enligt media, det värsta kriget. Nu, en gnutta mer än två månader senare är vi tillbaka i Malmö. Det efter en av de mest fantastiska perioderna i vårt gemensamma liv. Och vi fick rätt. En gnutta Jemen är farligt, som stadsdelen hashaba i Sanaa, resten är som vi känner landet. Brokigt, aldrig tråkigt, obegripligt, fantastiskt och baserat på djupa urgamla traditioner skapade långt före profetens ankomst. Men, låt oss börja med lite drama. Som de värsta stringers. Dagen innan vi landade lät det så här i Sanaa, inspelat av en mycket god vän Siris, om man bodde nära det värst berörda området, Hashaba, klanen Ahmars område:

  

 Vi hamnade nära Tahrir, i det mest president vänliga området, nära parlamentet. Med början nästa vecka kommer mina veckoreportage.

Postat 2011-12-27 14:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Expedition Jemen, en kort notis!

Ursäkta tystnaden och alla gamla rapporter, men till följd av det säkerhetsläge som rådde i Jemen under en stor del av det gågna året, ville jag inte göra känt att jag var här förrän jag gjort det jag kommit hit för att göra, en film för SVT samt del ett av min första riktiga Expedition sedan Sibirien, med kamel genom detta fantastiska land. För att visa hur överdramatiserade artiklar som skrivs i utlänsdsk media om detta fantastiska land. Men till följd av kriget har det ansetts varit omöjligt. Nu är det gjort. och rapport ett kommer nästa vecka. Fram tills dess lite bilder att kikpå här från detta fantastiska land!

http://500px.com/MikaelStrandberg

Postat 2011-12-21 21:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Expedition - 5 läsvärda julklappar

Märkvärdigt nog har jag den senaste veckan fått frågor om bra böcker om svenska äventyr och äventyrare att läsa över jul. 

"Du skriver ju bara om böcker skrivna av icke-svenskar om icke-svenska äventyr" , skrev någon och undrar om svenska äventyrare och äventyr inte räcker till.

Självklart finns det många svenska äventyr av högsta klass att läsa om! I stora drag, tycker jag, så skall en bra bok både inspirera, underhålla och lära ut något nytt. Om sig själv, andra kulturer eller världsdelar. Så jag har nu gjort en lista på de fem böcker om svenska äventyrare som inspirerat mig oerhört mycket på alla sätt och vis. 

                                  

1. Sten Bergman - På hundsläde genom Kamtjatka. På alla sätt och vis en oerhört läsvärd bok, som inspirerade mig en hel del inför Sibirien-turen. Av en ung Sten dessutom, som senare kom att i första hand berätta om Papua Nya Guinea.

2. Otto Nordenskiöld - Från Eldslandet. Hans bok om Patagonien är verkligen underbar. Den beskriver också den tidens forskaranda. Exempelvis hittade Otto en död tehuelche indian, vars ben han flådde för att kunna ta hem till Sverige och något av vårt lands museum.

Courtesy shall be made to: Center for History of Sciences, The Royal Swedish Academy of Sciences. Lilla Frescativägen 4A, P.O. Box 50005, SE-104 05 Stockholm, Sweden.

Courtesy of Center for History of Sciences, The Royal Swedish Academy of Sciences. Lilla Frescativägen 4A, P.O. Box 50005, SE-104 05 Stockholm, Sweden.

3. Äventyr på riktigt - Berättelsen om upptäckaren Sven Hedin. En bok av Axel Odeleberg som inledningsvis skriver att alla moderna svenska äventyrare inte är värda vatten, men börjar så mycket bättre berätta denna fantastiska berättelse om denna vidunderliga människa. Den mest globalt kända svenske upptäcksresanden i historien. Och kommer så att förbli. Läsvärd bok.

4. Marianne Ahrne - Jag har hört kamelerna sjunga. Marianne Ahrne glöms ofta bort när man pratar om kvinnliga äventyrare i vårt land. För mig är hon enkelt den största. Och överlägset den bästa författaren. En mycket bra bok även om det inre.

                                         

5. Sven Hedin - En färd genom Asien 1893-97, del I-II. Denna bok skrevs innan han blev alltför klok och spekulativ rent politiskt. Enligt mig, en av hans bästa. Mycket bra är den!

Jag hoppas att dessa böcker kan inspirera er över jul. Kommentera gärna med egna bokfavoriter.

GOD JUL tills vi hörs igen!

Postat 2011-12-04 12:27 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!