Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - inställd!

Copyright Åberg Film AB

Expedition - Att vara reseledare

Jag kom just tillbaka till Sverige från den 1:a Äventyrsfilmfestivalen i Killarney på Irland och tänkte jag först skulle skriva om de 5 bästa dokumentärerna jag sett från äventyr och expeditionsvärlden, men när jag började tänka efter, så insåg jag att jag egentligen inte kunde plocka ut 5 toppfilmer. Jag såg ju en hel del i Killarney och visst var det flera som var riktigt bra, men då handlade det minst lika mycket om rena djur och människofilmer. Och jag börjar bli så gammal att jag tröttnat på självcentrerade filmer om unga äventyrare som gör ditt och datt och som egentligen inte tillför någonting till det vi redan vet om vår värld. Och här i Sverige har vi dessutom egentligen ingen tradition på att göra riktigt bra äventyrsdokumentärer. Exemplevis så är SVT helt ointresserade av dessa, eftersom de anser, att de sällan har något intressant att förbättra omvärlden med. Och de andra kanalerna, deras dokumentärer beträffande äventyr och äventyrare, är mer som ihopklippta nyhetsinslag och sällan intressanta. Dock vill jag nämna att jag njutit av Lars Monsens nordkalottserie. Mycket bra!

Expedition - världens 5 bästa öar för friluftsliv

Jag håller på att packa för en veckas besök på Irland. En filmfestival där jag skall visa Sibirienfilmen samt föreläsa tillsammans med bland annat Ewan McGregor och Charlie Boorman. Jag ser verkligen fram emot det. Jag har alltid gillat irländare och den gröna ön har lockat under många år. Och det fick mig att fundera på vår världs öar. Och funderade vilka som är bäst när det gäller naturupplevelse och att vara unika. Tyvärr har jag inte besökt vare sig Svalbard, Borneo eller Grönland. Än. Min lista ser därför ut så här:


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.