Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Att vara reseledare i Sydamerika och övriga världen

Jag hann knappt landa efter Jemen jobbet, förrän jag kastade mig på ett flyg till Ecuadors huvudstad, Quito. Mitt första jobb för min vän Lars-Åkes resföretag, Oktogo. Han var nog ganska så nervös, för han hade investerat en hel del på detta företag. Jag var inte lika orolig, men ville självklart göra det bästa jobb jag gjort. Och så blev det!

Jag har alltid haft tur med grupperna jag fått. Intresserade, vetgiriga, pålästa och med underbar humor och så blev det även denna gång! Och det är det som gör jobbet som reseledare så oerhört spännande, tufft och berikande. Man får nya vänner, nytt perspektiv, men framförallt är det oerhört stimulerande att få föra med människor in i en ny spännande värld och egentligen är det kanske omöjligt att misslyckas med platser som Galapagos och Machu Picchu på listan av plaster vi besöker, men en bra guide skall göra stor skillnad. Men man skall minnas att det är ett 24 timmar om dygnet jobb, om man skall vara säker att resenärerna skall vara nöjda. Så det är inte ett jobb för den late, för man måste förstå att för de flesta är det en höjdpunkt i livet. Jag verkligen älskar att ge maximal service. Det är ett privilegium!

Nu håller vi på att planera en ny resa i Mellan Östern, som skall vara klar snart och verkligen är helt unik! Men fortfarande är huvudturerna, Patagonien med Påskön och Inkakulturen och Galapagos.

Så här tyckte resenärerna:

"Det du är allra bäst på Mikael är att få alla resenärer att känna sig som en viktig del av gruppen och ingen hamnar utanför. Jag har ju rest med dig förut och nu ser jag, eftersom jag också rest med andra sedan vi reste med dig sist, att det jag trodde var normalt i alla grupper, det kan bara du. Alla känner sig unika! Vi kommer att resa med dig mer!"

Åke

"Vi känner oss lite vilsna och det tar väl några dagar innan man fått ordning på alla intryck och upplevelser. Vi fick i alla fall en fantastisk resa tillsammans. Vi är jättenöjda med hela upplägget, guider, hotell, din underfundiga humor och stora kunskap. Resan var värd varenda krona!"

Gunilla och Rolf

Än en gång tack för din fantastiska resa ( upplägg , guidning mm ).Allt var toppen ! 

Reimar

 Tack för en underbar resa med dig. Nu när man har kommit hem och har lite distans till resan och tittar på dina fina bilder så känns det som om vi var där igen. Det är så härligt att kunna titta på en stor TV-skärm. Tack för ditt engageman på resan och den hjälp vi fick när Lasse blev "lite dålig" 

 Birgitta

 Lars-Åke sade att du var bäst. Det är du.

 Gerd



 Här är ett bildspel från resan, klicka här!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Morsdags läxa

Mors dag. Ju mer åren går som förälder, desto mer ser jag hur man har tagit med sig en hel del nyttiga och onyttiga grejer från morsan. Idag har jag funderat en del på det, i synnerhet på eftermiddagen när jag fick ett meddelande från min egen bil att ett fönster var uppe och jag fick springa en kilometer till garaget och stänga det. Tack Dana klåfinger. Farsan hade jag tyvärr lite kontakt med, han dog när jag var elva och bodde större delen i Stockholm, där han hade sitt liv. Jag köper det. Så det var morsan som var alltet. (Och brorsan och Siv) Det jag fört med mig som förälder förutom en massa kramar, trygghet (hoppas jag), skämt och skratt och kärlek, är egenheter som följande:
1. Morsan skulle alltid sova lunch. Och huset skulle vara tyst. Samma här hemma.
2. Man får läsa och titta på grejs när man äter, det behöves inte ältas och pratas om hur dagen har varit, eftersom den är ganska lika varje dag ändå. Samma här hemma.
3. Ha en varm mössa på skallen för att inte dra på sig besvärliga sjukdomar, drag från öppet fönster i bil allra farligast. Jag har alltid mössa på mig, varmt eller kallt ute.
4. Lita på att barnen vet vad de vill och stöd detta. Hon ifrågasatte inte att jag som 17-åring åkte ett år ensam till Indien för att bli mahayana munk. (Något jag aldrig blev, men däremot väldigt tunn och lätt)
5. Egen tid varje dag för djuplodande eller lättsinniga tankar. Samma i mitt hus här i Malmö.
6. Ungar behöver inte föräldrar som skall engagera sig i alla lekar och vara lekledare. Jag leker nästan aldrig med tjejerna, men tar med dem överallt så får de ta egna initiativ.
7. Motionera varje dag. Jag kan avslöja det nu, det var morsan som gick sönder skidspåren i Grötholen och blev omnämnd i Järna Nytt som förstörare av skidspår. Som tur är finns inga skidspår här i Malmö, men jag och vi går mer eller mindre samma 8 km varje dag, ja, skoldag.
Jomän. Glad Mors dag Morsan var du nu än är. Gå nu inte sönder molnen.

Post Expedition Blues

Det är länge sedan jag hade en riktigt svår omgång av post-expeditionsblues. Jag tror att den senaste gången jag led av det var efter en resa genom Jemen med en kamel och min dåvarande äventyrspartner, Tanja Holm. Det var 2013, för 12 år sedan. I alla fall fram tills nu, efter Kilimanjarobestigningen.

Min värsta upplevelse av detta var när jag kom tillbaka till Sverige efter ett av de bästa åren i mitt liv, Sibirien, 2004–05. Jag minns att jag satt lutad mot en vägg en vårvarm dag i norra Sverige, med solen i ansiktet. Fåglarna sjöng, men luften var fortfarande frisk, och på ytan såg det ut som om livet inte kunde vara bättre. Men jag kände mig helt tom inuti, som om jag hade genomgått en enorm förlust i livet och allt kändes meningslöst. Det var så illa att jag tänkte: Om jag dör nu, så är det okej. Jag har upplevt allt vad livet handlar om – vad nu? Det var så svårt, post-expeditionstraumat, att mitt liv föll samman helt.

Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

Kilimanjaro-dagboken, del 3


”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro mig, de där tabletterna är magiska. Ingen huvudvärk, ingen feber, inga problem. De är så bra att jag vill bli försäljningsagent för dem i Kanada!”


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg