Bloggar > Fjällfunderingar... > Strandvandring vid ...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Strandvandring vid Morups Tånge

Idag har jag varit i Falkenberg tillsammans med min ena dotter, min särbo och hans son. Ärendet var att handla vandringskängor i den fysiska upplagan av en webbshop, vilket snart var gjort. Efter lunch och kort stadsvandring i Falkenberg åkte vi till Morups Tånge, ett naturreservat strax norr om stan. Det är en känd fågellokal och här finns den sällsynta växten martorn.

Böljande mattor av trift, här och var blandad med styvmorsviol, bredde ut sig över de öppna markerna.

Blommande trift 


Underbart att strosa här, luften doftar hav och tång, vågorna rullar in mot stranden, det är en ödslig känsla, trots närheten till hus och vägar, inte helt olik känslan av att se ut över en fjällhed. Jag känner mej rofylld och glad här!

Vi satt en stund i lä mellan sanddynerna, njöt av solen, varför hade vi inte kaffe med oss? Inspekterade kaninhål, såg också kaniner rusa iväg i hiskelig fart! Pojken i sällskapet pillade intresserat på döda krabborl och musselskal. Dottern som till vardags jobbar till sjöss verkade uppskatta att få se havet från land idag.

Jag letade förstås efter martorn, väl medveten om att den inte kunde blomma så här tidigt på sommaren, men växten borde ändå ha börjat utveckla sig.

Jodå! Jag fann den!

Martorn

 

Jag fann flera växter jag inte kan namnet på. Har varit här flera gånger förut men alltid senare på sommaren, kanske därför jag inte sett dessa växter förut. Får sätta mej med floran sen och se om jag kan komma fram till vad jag sett.

 

Eftermiddagen avslutades med glass och kaffe på ett kafé med altan ett stenkast från havet. Egentligen vill jag inte åka hem, jag ville stanna, sätta upp tält på en strandäng, njuta av soldedgång och somna till vågors brus. Men det hade vi inte planerat för så till slut satte jag  mej motvilligt i bilen för att återvända till inlandet.

Visst är det något visst med havet...

      

Fyren, som också heter Morups Tånge

 

 

Inlagt 2009-05-23 22:27 | Läst 9570 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-05-23 23:29   Erik F
Jag vet inte hur många gånger jag har gett mig iväg utan fika och ångrat det =)
 
2009-05-24 11:48   päeng
Härligt! Själv hade jag motsatsen till vidder efter att ha tillbringat helgen i Ödmårdens skogar.
Pär
 
2009-05-24 17:14   Karin Hofvander
Absolut, att det är något visst med havet alltså. Det talar till vårt inre, som inget annat kan.
 
2009-05-24 17:33   brigas
Den såg taggit ut att äta,martornen;antar ossor betar av dem om de kommer åt längs strandängarna.
Kaffe och glass är inte fel på en hav-nära servering.
 
2009-05-27 13:41   Thomas Traneving
Låter som en härlig dag. Förstår att du ville slå upp tält. Vilken fin bild på fyren! /H
 
2009-06-11 19:59   Helga D
Det var en mysig utflykt! Havet känns mycket härligare när man ser det från land..
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in