Bloggar > Fjällfunderingar... > Riktig vinter!

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Riktig vinter!

Mitt under  pågående klimatkonferens i Köpenhamn slog vintern till.

När  vi sakta och mycket motvilligt tvingats försöka acceptera tanken på milda och snöfattiga vintrar, då börjar det snöa.

Just som jag bestämt mej för att bli isbjörnfadder för att något bidra ekonomiskt till arbetet för att förhindra den katastrof som höjda vattennivåer i världshaven på grund av varmare klimat skulle innebära, då kommer kylan och vi får uppleva en riktig härlig vinter  här nere i sydsverige.

Gamla talesätt har slagit in "När Anders slaskar så ska julen braska". Andersdagen var en riktigt blöt och gråtrist novemberdag, på julafton kunde jag provåka mina nya skidor.

Ett tecken på att kommande vinter ska bli kall och snörik är att rönnen har många bär, sägs det  ju. Nu tycker jag, att även om om det är många bär på rönnens grenar så brukar de ramla av långt innan vintern kommer. Men inte i år! Bär sitter fortfarande kvar, så det kanske är det som är tecknet, att bären inte faller ner och döljs av snön.

 

Och kallt är det! Det finns tom hopp om att det ska bli is på Vättern, det händer inte så ofta.

Snö finns också så det räcker till skidspår att åka långa härliga turer, i skogen, över gärden och hagar.

Jag njuter av denna underbara, vackra, sköna och garanterat myggfria vinter!

Jag hoppas den stannar länge!

Inlagt 2010-01-13 22:24 | Läst 28228 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-01-13 23:00   peter1969
Det kan inte bero på att Golfströmmen redan ändrat riktning pga allt smältvatten från polerna? Då kanske vi får åka skidor på "somrarna" också.......
 
Svar 2010-01-14 18:14   BrittMarie
Nej, det beror inte på golfströmmen, det är norrmännens fel, eller förtjänst, insåg jag när jag läste DN:s nätupplaga i morse! Kolla länken!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/svara-kolden-skylls-pa-usa-och-norge-1.1026516
 
2010-01-14 07:38   Öhrnell
Så det är BÅDE kall och snörik vintern ska bli när det är gott om rönnbär. Vi har haft långa och hetsiga fikabordsdiskussioner på jobbet om detta. Några hävdar att "rönnen inte bär tyngden två gånger", och att riklig bärmängd alltså skulle tyda på en kall vinter, snarare än en snörik.
Men kul att ni välsignats med en ordentlig och vacker vinter!
 
Svar 2010-01-14 18:15   BrittMarie
Iblans säjer man det ena och bland det andra tror jag, det är inte så kinkigt egentligen, men kul när det slår in nån gång emellanåt!
 
2010-01-14 08:18   äventyrssugen
Håller med om att vintern är sagolikt vacker. Just nu har dessutom allt klätts in i rimfrost. Hoppas den får vara ett par månader till.
När det gäller rönnbärenen tror jag det finns olika versioner i norra och södra sverige. I söder säger man att det blir en snörik vinter och i norr en snöfattig. Rätta mig om jag har fel. Men kanske hänger det ihop med en kall vinter som borde ge ovanligt mycket snö i söder och mindre i norr?
Appropå sådant läser man ibland "att under år med mycket rönnbär kan det komma stora invasioner av sidensvansar från Finland och Ryssland". Men hur sjutton vet de finska sidensvansarna att det finns gott om rönnbär här?
 
Svar 2010-01-14 18:17   BrittMarie
Finska sidensvansar måste vara ena riktigt klipska rackare!
 
2010-01-14 12:51   brigas
Skilj på väder och klimat,har jag hört.
Så fortsätt njuta av den vita vintern.
Det är ju så det borde få vara.Önskar man,alltid.
 
2010-01-14 18:01   greenjuice
Härligt med riktigt rik vinter! Njut av den!! :-)
 
2010-01-15 07:44   peter1969
Det vet väl alla att ryska sidensvansar sedan länge spionerat på och infiltrerat de svenska sidensvansarna? Att ryssarna sedan tar med sig sidensvansar från sin forna lydstat Finland är väl inte så konstigt.

Att norrmännen har storhetsvansinne är inte heller så konstigt efter all olja och Björn Dählie men att dom numera även leker Gud tycker jag innebär att det gått för långt. Om jag inte har fel så finns det något som kallas "Spettklubben" eller liknande som har till uppgift att spetta loss Skåne från Sverige. Borde vi inte spetta loss Norge också och knuffa över dom till islänningarna? Lika bra att samla alla problem på ett och samma ställe, eller hur?

Hoppas att ingen tar åt sig nu och blir ilsken........
 
Svar 2010-01-15 15:04   BrittMarie
...å så nu den där Northug...men spetta bort Norge? Blir det inte ett onödigt tvärt slut på vår svenska fjällkedja då?
 
2010-01-15 08:14   thomalin
Håller med, när man tittar ut genom fönstret så ser det ut ungefär som när man är uppe i fjällen... snötyngda träd och långa istappar som nästan täcker fönstret... och skidspåren är det toppklass på!
 
2010-01-18 10:10   Thomas Traneving
Njuter av den bästa vintern på många år. När sist kunde man knäppa på skidorna utanför dörren och ta sig en tur....
/H
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!