Bloggar > Fjällfunderingar...

Fjällfunderingar...

...och andra tankar

Kalle Anka Cup

Så är en intensiv skidhelg tillända. Inte en meter har jag åkt själv, men fått se många duktiga och energiska tretton- och fjortonåringar åka skidor. Fast mest har jag sett nummerlappar eftersom jag suttit och registrerat mellantider. Emellanåt har det varit svårt att inte snegla åt andra hållet i tidtagningsvagnen för att få se målgång.

Idag fick jag dock sitta i målgångsänden under ski cross-stafetterna, där kunde jag delvis se banan och  många sätt att ta sig igenom en port baklänges. En del trampade runt lite omständigt för att komma igenom porten rätt, andra trasslade in skidorna rejält i käpparna och några gjorde det lätt och elegant, hopp  med helomvändning- glida baklänges- hopp igen och fortsätta framåt! Tjusigt! Jag har prövat lite själv, ski cross är inte så enkelt...

 Ski cross-banan

Bra väder har det varit, i morse var det rätt kallt, -13 grader, men fram på förmiddagen värmde solen skönt. Alla verkar nöjda med vad vi har kunnat erbjuda, distansbanan var bra och ski crossbanan rolig är sånt jag hört. Och tidtagningen har visst också fungerat...

Skönt i vintersolen

Vem som har vunnit vad har jag faktiskt inte så stor koll på, men det är helt säkert att i den här åldersgruppen kan man vara en duktig skidåkare utan att komma från de nordligare delarna av vårt land! 

Norrbotten vann korta stafetten

En gammal skidkung har faktiskt varit här, bland alla eventuellt blivande, i fredags såg jag honom åka runt i spåret efter tävlingarna, lugnt och stillsamt och då tänkte jag att när han åker så där, då kan jag också åka skidor som Gunde Svan! Så det så!

 

 

 

 

 

Postat 2009-02-15 16:34 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En vintervecka

Den här veckan har det varit  Riktig Vinter varenda dag och härliga kvällar med skidåkning och bad!

Tack vare minusgrader och den snö som kom i lördags kväll har jag sluppit det kletiga klistret, det har funkat utmärkt med burkvalla, mycket smidigare! Och så finns det längre spår att åka i, det är roligare då.

Jo, jag har faktiskt badat också. Ute! Jag tror nästan inte själv att det är sant, för jag är en riktig badkruka. Men jag blev medbjuden att bada finnbastu, där fanns ingen dusch utan man klev käckt och oförfärat ner i ett upphugget hål i isen invid bryggan. Om fötterna kändes det som att kliva i en iskall fjällbäck men på resten av kroppen var det riktigt skönt! Jag var i, inte bar en gång, utan flera! 

Igår kväll ringde min far. Det brukar alltid vara mamma som ringer, men nu var det pappa. Han ville berätta att han varit ute och prövat sina nya skidor. De var så lätta och gled så bra och skidskorna var sköna sa han förtjust. Han har åkt på gamla träskidor förut, ibland  pratat om att köpa nytt och för ett par veckor sen slog han till. Inte illa av en snart 77-årig man att skaffa ny skidutrustning! 

I eftermiddag började tävlingarna i Kalle Anka Cup. Någon på jobbet undrade vad ungdomarna norr ifrån tycker om att åka till Småland för att tävla. Ja, inte har vi nåt att skämmas för! Banorna är bra och spåren välpreparerade och nu är det ju till och med snö i terrängen så vi har utmärkta förhållanden att erbjuda. Distansklasserna har körts idag, jag har suttit och registrerat mellantider. Glädjade nog fick Smålandsdistriktet en fin framgång i D13-klassen då en av de där  "småflickorna" som brukar köra om mej i spåret, tog tredjeplatsen! Stort grattis till Karin Björnlinger! Hon tävlar för grannklubben IK Vista, men tränar ofta hos "oss"

Prisutdelning  i D13

 

 

 

Postat 2009-02-13 19:47 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En motionsskidåkares vedermödor

Det är inte lätt att vara skidåkare och bo i södra Sverige!

Är det inte blött och tungt före, dåligt glid så det knapp är styrfart i kurvorna utför så är det håda  och isiga spår så det går undan alldeles för fort i nerförsbackarna! För en stund sen, när jag med nöd och näppe klarade mej från att åka ur spåret tänkte jag att det kanske hade varit bra att behålla cykelhjälmen på huvudet... Och så höll jag på att preja en annan åkare av "rälsen" när inte skidorna lydde mej...

Inte går det nåt vidare med tekniken heller, särskilt inte stakåkning, jag kommer ju ingenstans!!! Ändå har jag varit på teknikträning med instruktör som jobbar på skidgymnasiet här. Blivit filmad, granskad,kommenterad...inte känns det nåt bättre för det!!!

En gammal låt surrar i huvudet, en textrad i refrängen går så här:

"Varför kan inte jag åka skidor som Gunde Svan? Heja Wassberg!"

Var för kan jag inte det? Fel gener? Nej, pappa åker rätt så bra. Fast är det något jag tycker mina föräldrar missat i min uppfostran så är det att de inte hade mej att träna längdskidåkning som barn. Men det är en efterkonstruktion, förmodligen hade jag mycket hellre velat ta ridlektioner! Lat? Nej, inte det heller. För gammal för att bli en bättre skidåkare? NEJNEJNEEEEJ!!! 

Om jag åtminstone slapp bli omåkt av tio-tolvåriga småflickar...

Annars hade vi kul i Sälen  föra veckan, på vårt "träningsläger" Förkylning gjorde att jag fick ta det rätt lugnt, men det var kul att få åka på milslånga spår med natursnö!

 

Tillsammans med skidkompisar i Sälen

Trots att jag är en högst medelmåttig skidåkare så tycker jag att det oändligt roligt! Både kropp och själ mår bra!

Så se upp alla åkare i trakten - jag tänker fortsätta att harva runt i skidspåren så gott jag kan, vara i vägen för snabbare åkare och kanske fixa så någon (inte jag själv) får ligga och sprattla i gröngräset bredvid spåret - det har jag gjort förr!

Postat 2009-01-27 21:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vintersnuva!

Här sitter jag med rinnande näsa och kliande hals, en rejäl vinterförkylning har drabbat mej!

Och vi, jag och några tjejer plus en karl, som ska åka till Sälen i morgon bitti för att få bra träning inför Öppet spår...

I desperat förhoppning att rädda "träningslägret" sjukanmälde jag mig i morse för att vara hemma och kurera mej. Och för att det inte känns särskilt trevligt att känna sej sjukare än de patienter jag möter i jobbet. Och för att jag faktiskt kände mej sjuk!

Skidföret här hemma har varit mycket växlande sista veckan. Ena dagen mildväder, blåst och regn, nästa dag stenfrusna spår så det är hopplöst att få fäste och närmast livsfarligt i utförslöporna. Och då kan jag ändå åka skidor hyfsat och är inte rädd för att släppa på utför, men när det inte går att bromsa om man vill, blir det otäckt!

En kväll förra veckan fick jag ändå jättefin skidåkning. Kallt, "snögubbarna" gjorde snö, därför var belysningen på elljusspåret släckt för att strömmen skulle räcka till kompressorer och pumpar. Pannlampan låg kvar hemma, men vår herre var ute och lyste med sin stora ficklampa, månen! Den sken så vackert mellan trädstammarna, terrängen runt konstsnöspåret var för ovanlighetens skull  dekorerad med ett tunt lager äkta snö. Det är något alldeles speciellt att åka skidor i månsken, det kändes nästan magiskt! Det gick utmärkt bra att  åka utan elljus även om det blev mer njutåkning än träningsåkning.

Men nu ska jag gå och packa, för jag ska med till Sälen ändå, fast jag får förstås anpassa anstängningsnivån efter hälsoläget.

Postat 2009-01-16 13:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Äntligen skidspår!

Vintern har kopplat ett rejält grepp om södra vätterbygden. Det har varit kallt ända sedan julhelgen, ända ner till femton minusgrader utanför mitt köksfönster. Inte mycket att skryta med förstås, när man vet hur kallt det varit längre norrut men det är kallt nog för att tillverka konstsnö!

Tyvärr går det lite långsamt med snöläggningen "hemma" vid IKHP-stugan, det ska läggas snö både i längdspår och slalombacke. Grannklubben Hallby på andra sidan stan, som "bara" har längdspår att tänka på, ligger lite före och har en tvåkilometersslinga bra i ordning.

Så nu är det bara att åka! 

Tidigare har jag åkt Vasaloppet några gången, men i år ska jag pröva hur det är att åka Öppet Spår istället. Samma bana, lika långt, en vecka tidigare, men inte lika trångt och förhoppningsvis spår som inte hinner bli totalt sönderkörda. Runt femtio träningsmil brukar jag skrapa ihop innan det är dags för start, det blir många varv på en slinga som bara är två-tre km lång. Bara i undantagsfall har det gått att åka på milspåret de senaste vintrarna.

Inte så många veckor att träna, men snart ska jag åka till Sälen några dagar tillsammans med  kompisar för att få mera och mer varierad träning. Det ska bli kul! 

Men tills dess ska jag allt slita på konstsnöspåren här hemma så mycket jag bara hinner och orkar! Förresten så ramlar det ner äkta snö här ikväll, stora härliga flingor!

Lyktstolpe som blivit isskulptur med hjälp av snökanon

Postat 2009-01-06 21:22 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 Nästa Sista 

 

Logga in