Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

två månaders rapport efter hemkomst från Grönlandsisen

Idag har det gått två månader sedan jag kom hem efter att ha korsat inlandsisen på Grönland. Att anpassa sig till det vanliga livet efter att ha tillbringat över 30 dagar med att dra en pulka över en av världens största inlandsisar, upp till tio timmar om dagen, sova i tält, följa extremt fasta rutiner och för det mesta känna sig väldigt fri och privilegierad – ja, det är inte lätt. Det handlar inte om att komma hem, det har jag gjort många gånger förut. Det är känslan av att ingen någonsin riktigt kommer att förstå detta. Väldigt få gör det, så det är jag van vid efter 38 år av sådana här äventyr. Och jag vet att det bästa är att snabbt komma in i sina rutiner igen. Att starta dagen som vanligt.

För mig innebär det tidiga morgnar, en kopp kaffe medan jag skriver dagbok, mediterar, gör 30 minuters rehab, stretching och yoga, och sedan börja jobba. Just nu handlar jobbet om att gå igenom en hel del väldigt känslomaterial från tre olika resor: Defender X, cykeläventyret med mina döttrar och korsningen av inlandsisen.

Det svåraste för mig den här gången har varit att hitta tillbaka till min sömn och att inte överäta. Under den första månaden kunde jag bara sova 4, max 5 timmar per natt, och kände mig extremt trött under dagarna. Det har inte hjälpt att jag festat av och till (men det var värt det!) och ätit enorma mängder mat och desserter. Min vilopuls har fram till igår varit väldigt hög, över 50, men nu är den nere på 44. Det betyder att jag har återhämtat mig helt. Men det tog två månader.

Låg puls betyder bra sömn. Så, sedan jag träffade min kärlek, Hannah Pierce-Carlson, i Lissabon, har min dåliga sömn vänt. Kärlek och närhet gör verkligen stor skillnad!

Vad gäller överätandet – det finns så mycket god mat där ute! Och efter att ha ätit över 6000 kalorier per dag, de flesta av dem skräpmat som sötsaker och chips, har jag vid 21-tiden varje kväll varit extremt hungrig. Nu är jag tillbaka på min vanliga idrottsdiet från Marta Naczyk, och träningen är också tillbaka på rätt nivå. Ja, ett nytt äventyr väntar inom ett år.

Var det värt det, att korsa inlandsisen? JA! Att ha klarat det känns mycket bättre än att inte ha gjort det – jag vet båda känslorna...

Det enda som egentligen gjort ont är att mina döttrar tyckte att jag var borta lite för länge. Men å andra sidan var det en resa för dem också, och jag kan se att de har tagit mer ansvar och vuxit som små människor.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Teaser 3 – DYE-3 i sikte

Dag 17. 400 km bakom oss, 250 kvar. En övergiven radarkupol (DYE-3) bryter den vita horisonten och bevisar att kartan stämmer.

Grönlandsexpeditionen – när kroppen sätter gränser

Varje kväll efter en lång dag på inlandsisen under Grönlands korsningen, när vi stannade till och det var dags att slå läger, var mina knän så stela att det nästan var omöjligt att böja mig ner och ta av skidorna. Jag fick av dem med hjälp av skidstavarna – där jag utvecklat en teknik för att öppna bindningarna. När de väl var av visste jag att nästa fas skulle bli plågsam, för att rulla ut tältet, tvingades jag ner på knä. Så jag utvecklade en metod där jag tog ett litet hopp, tvingade mig att böja knäna och landade på dem. Klart. Jag tog smärtstillande varje natt för att kunna sova, vilket aldrig var ett problem.

Båda knäna har brosk sprickor. Läkaren sa att en operation behövdes, men det fanns ingen garanti för att det skulle hjälpa. Jag fick leva med det. Jag berättade inte för någon, och ingen frågade. Det orsakade en del irritation i teamet när stelheten blev extra påtaglig under dagarna, för det försenade schemat med några minuter, och på sikt fick vi mindre vila. Vid de värsta tillfällena var jag tvungen att be Anders hjälpa mig få på skidbindningarna. Det var plågsamt att erkänna.

Teaser 2 – Tidigt slit på Grönlands inlandsis

Tre dagar in. Kullar, stenblock och branta backar – vackert och brutalt på samma gång.
Vi har rest vårt första läger på en platt, vit snö-ocean. Det kan vara dag fem, kanske dag sex – tiden är redan suddig.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg