Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Extrem kyla; hur är det att sova i tält i -42 grader?

För drygt ett år sedan återvände jag till den riktiga kylan i nordöstra Sibirien och den kallast bebodda platsen på jorden, Ojmjakon. Temperaturerna var lika låga som under Sibirien Expedition år 2004 tillsammans med den enträgne Johan Ivarsson, men förutom själva resandet med ren och släde, var tältvistelsen en dröm. Skillanden var att braskaminen höll värmen tillräckligt länge så att man fick krypa in varm i sovsäcken. Och även om vi då vaknade i nästan 55 minusgrader, så är det en gigantisk skillnad mot att lägga sig svettig och nedkyld i ett tält, som under Sibirien tur nummer ett.

Efter förra veckans artikel om vilka kläder som är bäst i extrem kyla, så har det kommit några mejl angående hur det egentligen är att sova i tält i dessa temperaturer. Min mycket gode vän och saknade partner på färd, Johan Ivarsson, skrev denna rapport från Kolymafärden och den berättar exakt hur det är!

Jag och Mikael vaknade vid 4 idag på morgonen och vi kunde båda känna kroppen värka av trötthet. Vi tog då beslutet att stanna vid den här övergivna skogskojjan och ta en dags välbehövd vila. N 66°18´52,0 och Ö 151°46´34,7. Bara -38°C idag men snöigt och dålig sikt, en lätt men iskall vind från syd. 

´´Jag tror vi har ett problem!´´

Jag kan höra stressen i Mikaels röst inifrån tältet,

´´Köket är dött!´´ 

Jag har alltid trott att det skulle vara omöjligt att sova i tält någon längre tid när temperaturen är så låg som -43°C. Men jag har bevisat för mig själv att jag hade fel! Det är inte alls så farligt som jag har fått för mig. I alla fall inte när man väl har kommit in i tältet och köket är igång. Men det är alltid några ögonblick av stress innan vi har kommit dit eftersom det inte är specielt lätt att få köket varmt nog så att det tänder som det ska. än så länge har det dock ordnat sig tillslut.

 

Det är även ganska stressigt medans köket är igång, för att hinna få ordning på allting. Så att det enda vi behöver göra när köket stängs av är att, så snabbt som möjligt, krypa ner i den varma och sköna sovsäcken! Det är dock väldigt viktigt att inte bli för stressad eftersom det är oerhört lätt att göra ett otäckt misstag, som att bränna ett hål i sovsäcken på köket, eller som jag gjorde här om dan när jag välte en kastrull och hällde en liter vatten över mig själv och liggunderlaget. Ett sådant misstag kan orsaka stora problem! 

 Ett annat problem som uppstår när man sover utomhus i så låga temperaturer som de här, är de enorma mängderna kondens som uppstår. Snö som tillsammans med den egna kroppsvärmen och fukten, smälter och förångas och gör att allting blir blött. Ibland är det så dimmigt inne i tältet så att vi omöjligt kan se varandra! Kondens är även ett stort problem när det gäller all den tekniska utrustningen som vi har med oss.

 

Det första vi gör när vi väl har kommit in i tältet är att smälta lite snö och koka vatten till varsin kopp kaffe. Det är viktigt att få någonting varmt i sig så att kroppen håller sig varm. sedan smälter vi mer snö för middagen, ett packet frystorkad mat var och till det en skiva grovt bröd. Slutligen smälter vi ännu mer snö för två koppar te var innan vi lägger oss. 

Det är varmt inne i tältet så länge som köket är igång, men så fort vi öppnar dragkedjan ut för att hämta mer snö så blir det kallt igen. Det tar heller inte lång tid innan det är iskallt igen efter det att köket har stannat. Och det är inte ovanligt att köket stannar både en och två gånger under tiden vi lagar mat, då köket helt har sotat igen på grund av den väldigt dåliga bensinen som finns här. Bästa kvalitet är 72 oktan! 

 Att komma ner i sovsäcken är inte alltid så enkelt som det låter, inte när man måste ta med tre par fuktiga vantar, en isig och blöt ansiktsmask, två par strumpor, en liten handdator och slutligen pannlampan med sin stora batteriväska. Först måste jag ta mig ner i fleece innersäcken, där även alla saker jag nämde tidigare ska ner, sedan in i själva dunsovsäcken. Förhoppningsvis har jag då lyckats så bra att det är möjligt att dra upp dragkedjan. Sedan, efter ungefär 30 minuter, när jag äntligen har fått allting på plats, så måste jag alltid upp igen för att tömma en full pissblåsa. Det i sig är ganska enkelt dock eftersom vi har tagit med oss en flaska som gör det möjligt att pissa inne i sovsäcken. Men jag måste fortfarande ta mig upp på knä, vilket gör att allting innuti sovsäcken rammlar ner och jag måste än en gång börja om med att plocka allting till rätta när jag är klar!

 

Och varje gång under natten när vi måste ta oss upp, eller när vi rör oss för mycket, så blir ansiktet blött och kallt av snöflingor, orsakade av kondensen från andningen som har frusit på insidan av taket på tältet. 

Vi vaknar varje morgon klockan 6, i mörkret, för att starta dagen. Tälttaket är då helt täckt med snö och istappar, hängandes ner i olika former. Det är samma procedur på morgonen som under kvällen, först igång med köket för att smälta snö, vilket omedelart orsakar ett lätt duggregn att falla från taket. Efter det är det dags att hitta all utrustning, som har torkat i sovsäcken under natten, och sedan snabbt klä sig. 

Frukosten består av en stor portion gröt (250 gram var) och två skivor grovt bröd. Vi måste även förbereda våra termosar med nudelsoppa till lunch, som vi äter några timmar senare tillsammans med två frusna skivor bröd var. Hårt arbete för tänderna! 

Det enda kvar att göra sedan, efter två timmars frukost, är att packa ihop allting och ge sig ut för ännu en dag av slit och glädje i det kallaste bebodda stället på jorden- Sibirien!


 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-12-17 23:40   fowwe
Även om jag inte sovit i så extrema temperaturer som ni haft i Sibirien så känner jag igen procedurerna och alla logistiska problem om ska lösas inne i tältet. Vinterboende håller en sysselsatt! Och ju kallare det är, desto mer fatalt kan ett misstag bli. Jag skulle kunna tänka mig att besöka Sibirien. Men jag vet inte riktigt om jag längtar efter att tälta i -50! :O
 
Svar 2012-12-18 10:01   explorermikaelstrandberg
Någon större njutning är det inte....men Sibirien är av alla ställen jag besökt, det bästa av det bästa. Folk är helt enkelt underbara!
 
2012-12-18 12:28   seobserver
Vinteröverlevnad och marsch gör att klockans 24h inte ger många minuter över till annant. Som vanligt en trevlig inblick bakom verklighetens kulisser.
Själv har jag ingen trängtan efter mer vintertältning, snöka är ju väsentligt varmare.
 
2012-12-26 00:49   szvinto
Tack för ett intressant blogginlägg. Jag har själv aldrig sovit ute i så pass kalla temperaturer, men ibland kanske det har krupit ner mot 15-20 minusgrader. En sak jag har funderat över då är risken att förfrysa delar av ansiktet som inte är skyddade av sovsäcken. Finns det risk att få förfrysningsskador på ansiktet när man tältar i extrema temperaturer på vintern? I så fall undrar jag hur ni gör för att undvika det?

Sedan berättar ni att ni eldar mycket med köket i tältet för att få igång värmen. Har ni tältet öppet då (som ett av fotografierna ovan visar)? Eller stänger ni tältet helt? Jag tänker på riskerna för kolmonoxidförgiftning.
 
Svar 2012-12-26 10:11   explorermikaelstrandberg
Tack för de orden. Låt mig först säga att vi var vid det här tillfället väl anpassade och förberedda för kylan eftersom vi levt utomhus sedan i början av augusti. Dessutom ligger man inne i sovsäcken hela nätterna, så kallt är det. Vi bara dundrade på, att öppna tältet var för kallt!Och vi hade inga större problem med förgiftning trots kass svart rökiga bensinångor.
 
2012-12-26 19:24   plaskdaja
I lumpen sov ett gäng ute i tält -43 grader på Frösön. De mådde inte bra och som tur är hade man inne tjänst den veckan.
 

Läs mer i bloggen

Skit i vad andra tycker

Vasaloppet som Grönlands träning

Här har ni hela storyn https://vasastory.vasaloppet.se/?token=yrNn5T4dfd2Xw80VqbTNrwgJeqA&social=true

Foto: Hannah Pierce-Carlson and Patrik Hansson

Öppet Spår som Grönland


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...