Bloggar > Mikael Strandberg > Extrem kyla och ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Extrem kyla och underkläder; Vad är bäst, ylle eller konstmaterial

Extrem kyla. När den slår till i USA så får jag omgående frågor hur man skall ekipera sig för att bäst klara kölden. Så jag brättar om flerskiktssystemet, men påpekar vikten av rätt val av underkläder. Och jag brukar då få följdfrågan, vad är bäst, ylle eller konstfibrer?" 

Egentligen är det en personlig sak. Endera verkar det som om man föredrar ylle. Eller konstmaterial som syntet. Jag kan i alla fall säga att jag under dessa 25 år av tufft uteliv provad de flesta. Några observationer: 

Jag har märkt att underkläder som marknadsförs av märken som i första hand riktar in sig på extrem sport, typ tävlingsåkarepå skidor, inte alls är gjorde för vanligt folk i skogen, som är ute under längre tider. De är alldeles för kalla. För Expedition passar de inte alls, i alla fall om man inte kommer inomhus varje kväll.

Det beror också på hur plaggen tillverkas. Vilka maskiner. Vissa märken tllverkas på ett sätt som gör det svårt att göra alltför stora förändringar och förbättringar.

 

När det gäller ylle eller syntet, så är det till viss del en smaksak. Jag tycker ylle kliar av och till. 

För mig är underkläder med de allra viktigaste prylarna på alla utflykter, Expeditioner i både varma och kalla områden. För min kommande ökenexpedition, när den nu blir av, så håller jag i samarbete med Termo att leta fram passande underkläder som passar i öknen. De är lika viktiga där. Och när det gäller underkläder så ser jag följande saker som helt avgörande:

  •  Plaggen skall både isolera och hjälpa till att justera kroppsvärmen.
  • De skall knappast ha någon vikt
  • Det måste vara av bästa kvalité, så de billigaste på marknaden är bara för kortare utflykter. Inte att lita på när kvalité krävs.
  • Stinkfria och impregnerade på ett vis så man inte tvättar bort den bakteriedödande impregneringen.
  • De skall ju vara bekväma och sitta skönt.
  • Inga skavande sömmar!

 Kom gärna med åsikter i detta intressanta ämne! 

Och följ gärna med på min Facebook-sida, http://www.facebook.com/explorerglobal Här finns alla rapporter/artiklar på både negelska och svenska.

Inlagt 2012-12-27 20:44 | Läst 15743 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-12-27 21:02   brigas
ull,i flera skikt...
 
2012-12-28 14:04   explorermikaelstrandberg
Jag har fått massor av frågor var bilderna som illustrerar artikeln är tagna. De togs förra året i februari i Jakutien. För att se fler, http://mikaelstrandberg.500px.com/traveling_with_reindeer_in_minus_50/
 
2012-12-28 16:12   seobserver
Sömnad och yta är av stor betydelse. Ett utmärkt tänk som i kanalundertröjan m fl föll på fel snitt och sömnad. Vi bar ryggsäckar och remmar kors och tvärs över axlarna.
Moderna underskjortor till olika ballistiska västar är riktigt bekväma emellanåt.
 
2012-12-31 10:17   egs
Bakteriedödande medel är inte alls bra. Om man gillar naturen och vill ha det stinkfritt så är ull i särklass bäst.

http://www2.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/om-kemikalier/silver/
 
2013-01-01 17:19   marja
min åsikt är att vid extrema temperaturer så ska man ha så stora marginaler som möjligt, och det material som har de största marginalerna enligt mig är ullen som även värmer vid fuktigt tillstånd.
fast bomul fungerar också men då måste man tänka hur man beter sig man har t.ex inga marginaler om man blir blöt och fuktig alltså så går bomull bort men det fungerar ;)
synteten tycker jag blir hårdare och man får lättare ska när man inte har möjlighet att tvätta kläderna, upplever även att man känner sig mera kladdig å kroppen med syntet underkläder samt att med syntetunderkläder upplever jag mycket kall när dem blir fuktig
 
2013-01-05 12:04   samohtII
Jag tycker att sömmarnas placering i underkläder är av största vikt. Speciellt när det kommer till kalsongerna. Kalsongerna får inte skava någonstans och dem måste sitta på plats. Dem får inte åka upp mellan skinkorna och resårerna ska inte korva sig. Har provat många olika kalsonger och dem bästa jag använt hittils är försvarets kortkalsong M90 faktiskt. För att dem har så få sömmar. Struntar i om flera hundra soldater har fisit i dem innan dem hamnade i min kalsonglåda, dem är mina bästa underkläder ;-).
 
2013-01-05 20:53   explorermikaelstrandberg
Tack för alla kloka kommentarer! Om ni vill läsa mer, så går ni till min hemsida på www.mikaelstrandberg.com så har Johan Forsberg en helt färsk artikel där samt jag tre ganska nya på samma ämne. Kommentera gärna där också och dela med er klokhet! Jag får såmånga frågor om detta.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!