Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Tankar från en safari i Östafrika

Jag gjorde min första safari 1988 och det förändrade på många sätt mitt liv. Jag har ju alltid älskat djur och natur, nu växte det till en djup kärlek och Afrika tog på allvar plats i mitt hjärta. Det var också på den första safarin, som jag första gången såg en äldre massaj traska över den oändliga slätt som utgör Serengeti, med en självklarhet och pondus som gjorde att jag en gång i tiden ville tillbringa en längre tid med dem. En möjlighet jag fick år 2000. Sedan dess har jag haft den stora lyckan att återvända till Östafrika ett anta gånger, nu senast för ett par veckor sedan när jag åter fick tillfälle att göra den klassiska turen från Nairobi till Masai Mara, vidare till Grometi, Serengeti, Ngorogongoro och tillbaka till Kenyas huvudstad. Jag gjorde det som guide för en grupp nordamerikaner som var så perfekta de kunde bli. Intresserade, kunniga, resvana och socialt perfekta.

Jag ser att det skett förändringar, till det bättre och det sämre. Det som är bra är ju att det fortfarande verkligen är en riktig höjdartur som slår det mesta och att den ovane fortfarande kommer att ranka en safari som en av livets höjdpunkter. Dessutom ser jag att jämfört med 1988 när nästan alla safariresenärer kom från Europa eller Staterna, så bestå större delen nu av kineser, ryssar, medelklass afrikaner och asiater och mindre västerlänningar. Vilket är ju en oerhört viktig utveckling för framtiden om dessa oerhörda mängder vilda djur och deras biotoper skall få leva kvar. Jag ser också att lokala guider blivit mångfalt bättre, kunnigare och mer håller sig till de lagar som råder, i synnerhet när det gäller att inte åka av vägen i jakt på något intressant vilt, oftast då något av de upphöjda Big Five djuren.

Nackdelen är att jag ser mindre av vissa djur. I synnerhet i Masai Mara. Denna gång såg jag nästan inga apor, babianer men annars nästan inget, få fläckhyenor trots massvandringen av gnu och sebra, elefanterna var mångfalt färre, men fortfarande många, men alla hade små betar till följd av den fortfarande pågående destruktiva tjuvjakten och mindre lejon. Jag har alltid haft turen att se svart noshörning, så även denna gång, men på långt avstånd. Jag märkte också under ballongturen det unika strax före klockan tio flera flodhästar som traskade på väg till sina revir och trakter där de härbergerar, efter att ha gått långt i sökan på föda, och det har jag aldrig sett förut. Så många flodhästar uppe på land mitt på dagen. Dessutom såg jag från ballongturen att det fanns turistläger längs Marafloden vad som verkade vara varje halv kilometer och det är ju oroande.

Av den anledningen blev Grometi Game reserve en riktig hit. Främst beroende på att det var så få andra turister samt att det verkligen gick att studera alla djur utan att bli stressad av turister som har mindre intresse i djurens beteende och mest vill ta sina obligatoriska selfies med djur. Serengeti är ju en massiv slätt och även denna gång hade vi turen att få se en gepard. Denna gång i jakt på en gasell, som han knockade efter sin höga fart. En upplevelse som delades med 30-40 safaribilar. Detsamma gällde Ngorongoro, massor med turister, men likväl mer än väl värt besöket.

Jag känner fortfarande samma behov av frihet, att bara stanna jeepen och gå ut, känna den röda jorden mellan tårna och kika ut över de oändliga slätterna. Det känns i ryggmärgen och höjdpunkten på färden, var när en av gruppen sade att han aldrig känt sig så fri och nöjd. En ryggmärgskänsla. Tveklöst är det så att det sitter där i generna, om än djupt, ens bakgrund som homo sapiens sapiens. För mig är safarin med det absolut mest priviligierade man kan uppleva! Skynda nu innan det är för sent, för det kommer snart att endera vara något för de mest priviligierade eller helt borta.

Photocopyright Margaret Tong

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Morsdags läxa

Mors dag. Ju mer åren går som förälder, desto mer ser jag hur man har tagit med sig en hel del nyttiga och onyttiga grejer från morsan. Idag har jag funderat en del på det, i synnerhet på eftermiddagen när jag fick ett meddelande från min egen bil att ett fönster var uppe och jag fick springa en kilometer till garaget och stänga det. Tack Dana klåfinger. Farsan hade jag tyvärr lite kontakt med, han dog när jag var elva och bodde större delen i Stockholm, där han hade sitt liv. Jag köper det. Så det var morsan som var alltet. (Och brorsan och Siv) Det jag fört med mig som förälder förutom en massa kramar, trygghet (hoppas jag), skämt och skratt och kärlek, är egenheter som följande:
1. Morsan skulle alltid sova lunch. Och huset skulle vara tyst. Samma här hemma.
2. Man får läsa och titta på grejs när man äter, det behöves inte ältas och pratas om hur dagen har varit, eftersom den är ganska lika varje dag ändå. Samma här hemma.
3. Ha en varm mössa på skallen för att inte dra på sig besvärliga sjukdomar, drag från öppet fönster i bil allra farligast. Jag har alltid mössa på mig, varmt eller kallt ute.
4. Lita på att barnen vet vad de vill och stöd detta. Hon ifrågasatte inte att jag som 17-åring åkte ett år ensam till Indien för att bli mahayana munk. (Något jag aldrig blev, men däremot väldigt tunn och lätt)
5. Egen tid varje dag för djuplodande eller lättsinniga tankar. Samma i mitt hus här i Malmö.
6. Ungar behöver inte föräldrar som skall engagera sig i alla lekar och vara lekledare. Jag leker nästan aldrig med tjejerna, men tar med dem överallt så får de ta egna initiativ.
7. Motionera varje dag. Jag kan avslöja det nu, det var morsan som gick sönder skidspåren i Grötholen och blev omnämnd i Järna Nytt som förstörare av skidspår. Som tur är finns inga skidspår här i Malmö, men jag och vi går mer eller mindre samma 8 km varje dag, ja, skoldag.
Jomän. Glad Mors dag Morsan var du nu än är. Gå nu inte sönder molnen.

Post Expedition Blues

Det är länge sedan jag hade en riktigt svår omgång av post-expeditionsblues. Jag tror att den senaste gången jag led av det var efter en resa genom Jemen med en kamel och min dåvarande äventyrspartner, Tanja Holm. Det var 2013, för 12 år sedan. I alla fall fram tills nu, efter Kilimanjarobestigningen.

Min värsta upplevelse av detta var när jag kom tillbaka till Sverige efter ett av de bästa åren i mitt liv, Sibirien, 2004–05. Jag minns att jag satt lutad mot en vägg en vårvarm dag i norra Sverige, med solen i ansiktet. Fåglarna sjöng, men luften var fortfarande frisk, och på ytan såg det ut som om livet inte kunde vara bättre. Men jag kände mig helt tom inuti, som om jag hade genomgått en enorm förlust i livet och allt kändes meningslöst. Det var så illa att jag tänkte: Om jag dör nu, så är det okej. Jag har upplevt allt vad livet handlar om – vad nu? Det var så svårt, post-expeditionstraumat, att mitt liv föll samman helt.

Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

Kilimanjaro-dagboken, del 3


”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro mig, de där tabletterna är magiska. Ingen huvudvärk, ingen feber, inga problem. De är så bra att jag vill bli försäljningsagent för dem i Kanada!”


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg