Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Inför inlandsisen: Arvet efter farsan och morsan

Arvet efter farsan och morsan.
Jag är inte den enda som under uppväxten sagt till sig själv:
"Jag skall inte bli som farsan och morsan med alla deras konstigheter!"
En av mina tidigaste minnen av morsan var hennes disciplinerade frukost och behov av att varje dag gå åtminstone 2-3 timmar. Oavsett väder. Oftast gick hon runt vad som kallades elljusspåret i Grötholn. Även under vintern, så mycket att det i lokalbladet stod att folk fick sluta gå sönder skidspåren. Detta under en tid när Dala-Järna IK var kanske världens bästa skidklubb. Så disciplinerad var morsan!
Jag minns också att hon åt special frukost. Hon gjorde under många, många år en kall gröt. Jag vet att bovete ingick. Hon lade den i blöt kvällen innan så att det liksom jäste. Vi tyckte alla att hon var märklig. Jag vågade inte ens berätta för mina kompisar om denna underlighet. Receptet kom från någon av alla veckotidningar hon läste. Året Runt var standard, Hemmets Veckotidning med flera av och till. Oftast byttes dessa tidningar inom familjen och bland kvinnliga vänner. Samma tidningar fick henne att göra en 45 minuter lång morgongymnastik och morsan var alltid nöjd med hur vig hon var. Märkligt tyckte många. Idag förstår jag att dessa veckotidningar verkligen fungerade som språkrör för samtiden. Det var inte den här typen av destruktiva skvaller tidningar som tar fram det allra värsta i folk och fördummar läsaren, tvärtom, fungerade de som upplysningsorgan om hälsa och träning och mycket annat. Jag vet inte ens om de finns idag.
Idag kör jag ett 45 minuters träningsprogram varje morgon och kväll. Oavsett var jag är försöker jag göra det. Det inkluderar yogarörelser för vighet, 100 armhävningar, 100 jumping jacks, brädan 10 minuter osv. Jag följer noga ett veckoschema på hur jag skall äta mat som håller mig stark, frisk och ger mig mer chanser att bli så gammal det går. Där ingår inte kött.
Tala om arv!
Jag kan inte minnas att farsan var någon förespråkare för träning och hälsa. Arvet efter honom är nog mest att man skall arbeta ihjäl sig annars är man inget värt. Och alkoholism är ju en sjukdom och har mycket att göra med att man måste bedöva något i livet man inte klarar av att hantera. Men det finns också andra sätt att bedöva livs bekymmer och det är någonting jag håller på att bearbeta nu på äldre dagar. Bland annat då genom meditation som blir allt viktigare. Vad meditationen gör, och det bara efter några månader av utövande, är främst för mig att jag lever i nuet. För problemet med oss människor är ju att vi ältar saker som hänt, och vad som kan hända, vi har dessa tankar som är negativa, och som 99% inte kommer att inträffa. Men som ändå tar så mycket kraft och glädje. Samma med tankar på framtiden. om den vet ingen. Så varför fundera på den. Det är vad meditation främst gett mig. Samt att den är nedstressande.
Stress och ångest har jag också fått i arv!
Ett annat sätt att få balans som jag fått med mig den sista tiden, är s.k grounding. Så varje morgon, oftast 4 eller 5 när jag gjort min träning med balkongdörren alltid på vid gavel, så går jag ut till en liten plätt gräs, tar av mig skor och strumpor och ställer mig på plätten och gör andningsövningar. vilket jag älskar. Luft är så underbart. Jag står där tre minuter minst och jag känner mig lugn, fin och redo för dagen efter det. Det kan låta knäppt, men det här är ju inget nytt. Våra förfäder levde ju nära marken dygnet runt. Man får kontakt med jordklotet på ett uppfriskande sätt.
Testa!
Ännu ett arv!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-11-25 16:12   OBD
Uppenbarligen har du "ärvt" en hel del av dina föräldrar. Kanske inte exakt beträffande mat och träning , men definitivt beträffande disciplinen.
(Din morsa måste ha varit en riktig "krutgumma"). ;-)
 
Svar 2023-11-25 17:37   explorermikaelstrandberg
Tack bertil! Ja, vi har ju minst 30% av generna, oftast mer, men i och med min hjärnskakning och alla följdsjukdomar av den, så har jag kollat det genetiska. och det kunde vara värre på bägge sidor. Morsan var mycket kärleksfull och speciell, skrev detta homage till henne du kanske vill läsa https://www.mikaelstrandberg.com/2017/01/12/ett-sorts-homage-till-min-mor-hedvig-linnea-strandberg/ Jag skrive ren hel del om morsan och farsan, det finns där på den bloggen.
 
2023-11-25 17:21   HasseQ
Tack för en mkt bra text med många insikter. Måste skärpa till mig. Själv hade jag önskat mig mer inspiration från olika personer när jag växte upp. Men det blev bra ändå.
 
Svar 2023-11-25 17:46   explorermikaelstrandberg
Tack Hasse för dessa ord! Ja, du, bakgrunder...Var tid och epok har sina utmaningar. Jag kommer från en arbetar- och statar bakgrund. Inget var lätt. Mycket bekymmer, farsan hade 11 syskon, tre delade säng, morsan hade svårt med mobbing och annat. Det till trots så lever jag ju ett mycket priviligierat liv som jag är oerhört tacksam för. Varför det blev så, var mycket för att morsan var redo att vara morsa och jag fock all kärlek hon borde ha delat med all tre barnen. Jag var yngst. Så började jag läsa böcker och insåg att det fanns en annan värld där ute. Farsan söp ihjäl sig. Jag har skrivit om detta i antologi om fäder. Här är artikeln mer eller mindre https://www.mikaelstrandberg.com/?s=farsan
 

Läs mer i bloggen

Hur man kan följa Grönlandsturen...eventuellt

En notis om livets alla lärdomar.

En notis om livets alla lärdomar.


Övermod. Överskattning av min egen kapacitet. Det har ställt till problem genom åren. Senast 2022. Inför förberedelserna för att korsa Grönland från väst till öst, hamnade jag i Gobi-öknen i underbara Mongoliet. Efter att ha tvingats lämna Sibirien till följd av kriget, skeppades Expedition Defender X:s speciella Landrovers ut till detta enorma land. Bara drygt en månad innan avfärd till Grönland, så ville jag så gott det gick hålla formen. Två däck väntade på mig vid min ankomst i Ulan Batar.
Första tillfället skedde i den fantastiska Gobi-öknen. Här filmat av den osannolika drönar piloten Mischa, likaså en mycket god vän till oss alla.
Andra tillfället skedde vid en helig plats, bredvid en vacker flod, omgivningen var kuperad och stenig. Mischa vill ha mer film på mitt däckdrageri, så jag körde en tur. Stentuff tur där jag hamnade i en tvär uppförsbacke, fastnade i stenarna, men ville visa mig stark och drog så hårt att jag fick en spricka i menisken.
Det gjorde att jag tog två starka smärtstillande mediciner därpå Grönland och då gick det som det gick.
Men mitt i allt detta, så minns jag storslagenheten från Gobiöknen, se klippet nedan.
Kontentan? Ännu en lärdom i livet! Att lägga till alla de övriga. Och hoppas att det fastnar...

Morgontankar i Lima gällande Grönlands Expeditionen

Det jag ser fram emot mest med att bege mig till inlandsisen på Grönland, det är att försöka göra mig fri -ja, jag blir ”tvingad” till det- från behovet att kolla mobilen, kolla på Internet, kolla på TV, läsa böcker, lyssna på poddar, överjobba med film eller hålla mig konstant upptagen av grejer som inte är så viktiga. Såsom vi i stort sett alla gör, för att hålla oss sysselsatta och undvika att tillbringa tid med oss själva. Tänk att det skall vara så svårt att vara ensam med sig själv!


Nu när jag är här i tystnaden i Lima, förstår jag att det inte hjälper att bo i stad. Även om Malmö och området jag bor är lugnt, så är det alltid något ljud 24 timmar om dygnet. Oftast dag och natt någon som beställt mat från Wolt eller Foodora, eller en bil som kör förbi i maxhastighet eller någon som rastar hunden. Eller grannen som druckit för mycket i sin ensamhet och ringer hem till Polen och gråter. Staden är ju så.