Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Grönland: Klimatförändringar

Väckelse

Jag har stora problem att sova och koppla av. Pam likaså. Tjejerna klarar det bättre. Men jag vill bara vara ute hela tiden, utnyttja ljuset i vad om tycks vara den eviga solen i detta område och helst fiska! Vila får vi göra när mörkret kommer.

Skriet från vildmarken

“Berätta om det då!” kräver Pam både irriterat och uppmuntrande.

De senaste tio åren har jag bott i stora drag bara i urbaniserade miljöer. Åren har rullat på. Så hamnade jag då här på Grönland i ett av de mest orörda naturområden som finns på jorden idag. Och så återvände det bara en dag, den där oerhört dominerande livskänslan som är så svår att sätta ord på och som väldigt få människor präglas av idag. Jag kallar det Skriet från Vildmarken. Inte bara för att Jack London´s succéroman från 1903 exakt beskriver vad jag menar och var den bok som en gång i tiden fick mig att inse att det fanns någonting mer intressant på andra sidan staketet där hemma i byn, utan för att det är ett varande som i det närmaste är okontrollerbart och som har förmågan att ruinera de flesta förhållanden med andra människor.  Det är behovet att få vara fri, där ute i den stora naturen, helt ensam, tidlöst och bara känna att man är en liten del av den fantastiska omgivningen. Jag vet inte om det är den friska luften, den rena och oförstörda andningen som gör att jag inte kan få nog av det. Det känns som jag kan andas fullt ut. Det är okomplicerat, enkelt och alltid spännande. Tankarna är koncentrerade och aldrig störda av oviktigheter. Den har återvänt efter tio år nu, det här behovet av att få vara där hela tiden i det stora hela, eller vad man kan kalla det.

Grönland: Knud Rasmussen i nytt ljus

Det finns en byst av Knud Rasmussen när man anländer till flygplatsen i Kangerlussuaq. Det finns en till i regeringsbyggnaden i Nuuk. Så stor är Knud Rasmussen, den dansk-grönländske upptäcktsresanden. För mig personligen har han länge framstått som positivt annorlunda jämfört med andra resenärer av sin tid, främst för att det i hans berättelser alltid fanns en lokalbefolkning som föreföll beundras av resenären själv. Men som så mycket annat beträffande mitt första möte med Grönland, så överensstämmer den bilden inte helt med verkligheten.

Explorer Clubs Flagga nummer 60

Att få en sådan här flagga är i alla fall ett tecken på att den projektidé man lämnat in, håller världsklass. Så skall ju allt genomföras också. Men när det gäller Grönland så är det lite speciellt. I danskarnas ögon, och i en hel del grönländska också, är Knud Rasmussens den största. Tillsammans med Peter Freuchen. På explorersidan. Freuchen var till och med chef för Explorers Club i flera år. Eller president som det kallas. Men det finns många grönländska ögon som ser explorern på samma sätt som en dokumentärfilmare, som något katten dragit in utifrån som ingen vill ha att göra med. Så det här blir en utmaning som ni förstår.

Det här är min sjätte flagga från klubben. Här nedan ser ni de övriga.

Sida: Första Föreg. 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 69 Nästa Sista 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips