Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

"Behöver du verkligen hålla på så där?"

"Behöver du verkligen hålla på så där?" , hojtade en gladlynt skåning när jag kom dragandes med mina däck nu på morgonen. Jag satsade på en 5-6 timmars tur, det blev 2½ mot tre.
Det var verkligen en filosofiskt fråga som hade präglat hela drag turen. Jag var inte långt borta från bilen, hade fått de vanliga kommentarerna från häpna med motionärer, typ, hur tunga är däcken, har bilen gått sönder eller uppmuntrande rop. Faktiskt mest uppmuntran. Jag antar att jag såg så trött ut, så att folk tänkte, den här stackarn lär vi hjälpa.
Tyvärr är Sibbarbs turen dominerad av torrt gräs, torr asfalt, ibland det mycket lättare gruset. Att dra de här två däcken känns som om jag drar en 80-100 kg lätt uppför hela tiden.
Varför ja....jag har ju ett mål. En Grönlandskorsning. Jag hoppas den händer nu. Jag har en partner. En duktig sådan. Meg Hines. https://meganhine.com/ och vi har en fantastisk sponsor, Kensington Tours. Men det är inte bara det. Viktigt dock att ha ett mål, hela tiden, så man inte slutar leva.
Jag ringde upp min vän Fisken idag. Vi pratade om Toronto och att han sedan pandemin inte rört på sig så mycket. Sist jag såg honom, under pandemin var när tjejerna och jag cyklade förbi Fisken och Gunnel där vid Siljan. En underbar människa. verkligen underbar. Ja, bägge två. Han tyckte reslusten minskat nu när han var över 80. Det kanske är så. Men jag har bestämt mig för att köra på tills jag helt slutar röra mig.
Jag lärde mig mycket under först den svåra hjärnskakning för två är sedan som hände på Grönlandsisen och så denna tid förra året när jag fick en stroke. Trots att jag var i fysisk toppform. Och det var inte Hannahs fel, trots att det var så här hon mötte mig när jag anlände till den här lilla byn i de franska Pyrenéerna. Nä det var stress och oro för att försöka vara så duktig på allt. Alltifrån som pappa till älskare.
Det fick mig att dra ned på nätet, lugna ned mig på alla nivåer, börja meditera, träna med sans och tillåta återhämtning så att jag fungerade i vardagslivet. Det känns som jag fått en viss ordning på det idag.
Så mitt svar till denne herre som undrade, var att jag nickade lugnt på skallen. Ja, jag behöver detta. Även om det var en sanslöst tung, slitsam tur. Och det enda som höll mig vid liv var att lyssna på Olof Lundhs fotbollspod. Jesper Blomqvist och Tommy Söderberg hann jag med.
Och jag frågade mig själv, orkar jag med att köra ett Vasalopp i 30-45 dagar i rad? Såsom det är om man korsar Grönland på "rätt" sätt, från hav till hav.
Jodå, än är det en bit kvar, grundträningen fin, nu gäller det bara att uppamma all motivation. Den som fanns där för bara två månader sedan.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-04-06 21:23   HasseQ
Missriktad kreativitet, helt klart. Släpa bildäck och > 1 månad på ett väldigt trist vitt ställe. -:)
 

Läs mer i bloggen

Beyond the Icecap – ett 20‑minuters reportage från Grönland, kommer snart

Förra hösten skidade vi 650 km över inlandsisen med 90 kg i varje pulka och en enda iPhone som kamera.

Morsdags läxa

Mors dag. Ju mer åren går som förälder, desto mer ser jag hur man har tagit med sig en hel del nyttiga och onyttiga grejer från morsan. Idag har jag funderat en del på det, i synnerhet på eftermiddagen när jag fick ett meddelande från min egen bil att ett fönster var uppe och jag fick springa en kilometer till garaget och stänga det. Tack Dana klåfinger. Farsan hade jag tyvärr lite kontakt med, han dog när jag var elva och bodde större delen i Stockholm, där han hade sitt liv. Jag köper det. Så det var morsan som var alltet. (Och brorsan och Siv) Det jag fört med mig som förälder förutom en massa kramar, trygghet (hoppas jag), skämt och skratt och kärlek, är egenheter som följande:
1. Morsan skulle alltid sova lunch. Och huset skulle vara tyst. Samma här hemma.
2. Man får läsa och titta på grejs när man äter, det behöves inte ältas och pratas om hur dagen har varit, eftersom den är ganska lika varje dag ändå. Samma här hemma.
3. Ha en varm mössa på skallen för att inte dra på sig besvärliga sjukdomar, drag från öppet fönster i bil allra farligast. Jag har alltid mössa på mig, varmt eller kallt ute.
4. Lita på att barnen vet vad de vill och stöd detta. Hon ifrågasatte inte att jag som 17-åring åkte ett år ensam till Indien för att bli mahayana munk. (Något jag aldrig blev, men däremot väldigt tunn och lätt)
5. Egen tid varje dag för djuplodande eller lättsinniga tankar. Samma i mitt hus här i Malmö.
6. Ungar behöver inte föräldrar som skall engagera sig i alla lekar och vara lekledare. Jag leker nästan aldrig med tjejerna, men tar med dem överallt så får de ta egna initiativ.
7. Motionera varje dag. Jag kan avslöja det nu, det var morsan som gick sönder skidspåren i Grötholen och blev omnämnd i Järna Nytt som förstörare av skidspår. Som tur är finns inga skidspår här i Malmö, men jag och vi går mer eller mindre samma 8 km varje dag, ja, skoldag.
Jomän. Glad Mors dag Morsan var du nu än är. Gå nu inte sönder molnen.

Post Expedition Blues

Det är länge sedan jag hade en riktigt svår omgång av post-expeditionsblues. Jag tror att den senaste gången jag led av det var efter en resa genom Jemen med en kamel och min dåvarande äventyrspartner, Tanja Holm. Det var 2013, för 12 år sedan. I alla fall fram tills nu, efter Kilimanjarobestigningen.

Min värsta upplevelse av detta var när jag kom tillbaka till Sverige efter ett av de bästa åren i mitt liv, Sibirien, 2004–05. Jag minns att jag satt lutad mot en vägg en vårvarm dag i norra Sverige, med solen i ansiktet. Fåglarna sjöng, men luften var fortfarande frisk, och på ytan såg det ut som om livet inte kunde vara bättre. Men jag kände mig helt tom inuti, som om jag hade genomgått en enorm förlust i livet och allt kändes meningslöst. Det var så illa att jag tänkte: Om jag dör nu, så är det okej. Jag har upplevt allt vad livet handlar om – vad nu? Det var så svårt, post-expeditionstraumat, att mitt liv föll samman helt.


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg