Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - Flykten från Stalins läger

En av de största s.k bestsellers i historien gällande äventyrsböcker, är Slavomir Rawiczs bok Flykten från Stalins läger. Den skall nu bli en Hollywood film producerad av Peter Weir. I korta drag handlar den om följande (refererat från en artikel i DN):

"I november 1939, två månader efter det sovjetiska anfallet mot Polen, tillfångatogs den polske kavalleriofficeren Slavomir Rawicz av ryssarna i den polska staden Pinsk. Efter en summarisk rättegång och sedvanlig misshandel dömdes han till tjugofem års arbetsläger i Sibirien. Tillsammans med andra fångar transporterades Rawicz i boskapsvagnar till den eviga permafrostens land. Fastkedjade vid varandra tvingades fångarna vandra de sista milen till arbetsläger nummer 303 väster om Jakutsk. Fångarna fick själva bokstavligen stampa ut fånglägret ur den frusna jorden. Villkoren var outhärdliga. En snöig natt i april 1941 flydde sju Gulagfångar av olika nationalitet från lägret med Rawicz som ledare.

DEN LÅNGA FLYKTEN till fots på 600 mil gick genom den iskalla sibiriska tundran, över den glödheta Gobi­öknen till Tibet och vidare över Himalayas berg till Indien. Alla sju nådde inte friheten, men Rawicz var en av dem som lyckades överleva."

Jag läste den själv i samband med Sibirien Expeditionen och tyckte då, liksom idag, att det är en helt fantastiskt spännande, inspirerande och rörande berättelse. Tyvärr är den inte sann. Med det menar jag att författaren, Slavomir Rawicz, inte gjort den, utan lånat den från en annan polack, Witold Glinski. Eller kanske så är den helt och hållet påhittad!

Förra veckan skrev jag en artikel om tre unga polacker, Bartosz Malinowski, Filip Droszdz and Tomasz Grzywaczewski, som försökt följa bokens text genom att göra en Expeditionen enligt denna. De är inte de första som gjort det, men de bevisade en hel del saker som åter påvisar att Slavomir Rawicz fabricerat sin berättelse. De framhåller i stället, en annan polack, Witold Glinski, som den sanna hjälten.

I I och med att jag publicerade den artikeln, se den här som Tomasz själv skrev i ämnet, så har en debatt startat och jag har helt plötsligt hamnat i hetluften angående denna märkvärdiga färd. Jag har i stort sett forskat, pratat, lyssnat och funderat dag som natt sedan detta drog igång och håller nu på att förbereda en sorts sammanfattande artikel vad jag kommit fram till, att publiceras nästa vecka. Jag har pratat med journalister, den största median i USA, England och Polen, samtalat med bägge familjerna och författare, journalister som berört detta ämne förut. Och debatten är trots allt ganska sansad. Jag tror att mycket av det som gjort att debatten startat igen, har med filmen att göra. Och pengar. Som alltid.

Min tanke var bara att skriva en intressant artikel om de tre fantastiska Expedition och hamnar i en dylik härva, Boken har inspirerat många inom äventyrsvärlden att själv göra färder och, egentligen, oavsett vem som har skrivit den, ja, ens om den har hänt, så är boken värld att läsa.

Vi får se hur det hela utvecklas. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-12-14 16:06   andersmossing
Jag har också läst den och tyckte nog den lät lite väl fantastisk. Att de dessutom såg den förskräckliga snömannen gjorde att jag tvivlade ytterligare. Men det är en spännande och läsvärd bok trots allt.

Mikael, du har säkert läst en hel del äventyrliga reseskildringar. Vilka är dina top 5? Jag är också lite insnöad i den genren. Inte minst dina böcker har jag haft stort nöje av!

Anders - fotöljäventyrare
 
2010-12-14 16:22   andersmossing
Jag ska förresten tipsa om spännande läsning jag håller på med just nu. Ensamseglaren Webb Chiles har skrivit två böcker om sin jorden runt-segling med båten CHIDIOCK TICHBORNE, en 18-fots öppen jolle. Mycket välskriven och författaren verkar vara en sympatisk figur. Böckerna, The open boat och The ocean waits, bjussar han på om du besöker hans hemsida: http://www.inthepresentsea.com
 
2010-12-14 17:44   explorermikaelstrandberg
Hej Anders! Ja, en av mina favoritböcker är märkvärdigt nog en seglarbok. Jag skrev detta i somras här på Utsidan http://www.utsidan.se/blogs/explorermikaelstrandberg/5-aventyrsbocker-att-lasa-i-sommarvarmen.htm och så en på hemsajten http://www.mikaelstrandberg.com/2009/12/25/10-best-books-about-adventure-and-exploration-to-read-over-christmas/
 
2010-12-14 20:24   andersmossing
Se där! Den gode Tristan är en av mina favvisar också. Saltstänkt! Läs också hans andra böcker, även om En otrolig seglats nog är den jag gillar bäst. Övriga fyra är okända för mig och de tar jag till mig som framtida läsning. Tack för tips!
 
2010-12-15 10:18   äventyrssugen
Historien du nämner ovan finns också i en version som del i den nu så populära "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Men utan anspråk på att vara sann:-)
 
2010-12-15 12:37   The_Lost_Cyclist
Laste boken och tyckte den var bra - man blev taggad. Dock tycker jag att forfattaren skulle tona ner en del detaljer, sasom 13 (?) dygn utan vatten i okenklimat... Tjena.

Favoriten i genren ar dock Cherrieres "Papillon" och en nutida klassiker ar saklart "Hundraaringen.." - vilken underbar bok! :-)

Ser f.o fram mot din artikel, Micke! Skot om dig!

Mvh Lars
 
2010-12-15 17:15   seobserver
Ursäkta frågan men var har du fått upplysingen om att Lawrence var i Sahara, den källan är jag nyfiken på.
Men som sagt 13 dagar i öken utan vatten den köper nog få.
Trevlig läslista du gjort.
 
Svar 2010-12-15 18:31   explorermikaelstrandberg
Lawrence i Sahara, har jag skrivit det? Jag menade förmodligen den arabiska öknen, men tekniskt sätt, har jag skrivit så, så är det rätt. Han var ju stationerad i Egypten och lärde sig hantera kamel där.
 

Läs mer i bloggen

"Behöver du verkligen hålla på så där?"

Skit i vad andra tycker

Vasaloppet som Grönlands träning

Här har ni hela storyn https://vasastory.vasaloppet.se/?token=yrNn5T4dfd2Xw80VqbTNrwgJeqA&social=true

Foto: Hannah Pierce-Carlson and Patrik Hansson


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.