explorermikaelstrandberg

790 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Världspremiär: ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Världspremiär: Expedition Jemen - 52 grader i skuggan

Jag måste säga att det var en av höjdpunkterna i mitt professionella liv när Jemen filmen hade premiär i Båstad onsdagen den 7:e augusti. Men jag hade likväl ganska svårt att njuta. Jag har jobbat med filmen i stort sett i 2½ år från första tanke till sista handtaget. Och filmen blev klar i sista sekund. Jag var mest trött. Gladast var min familj!

Reaktionerna på filmen var smått otroliga. Full lokal, massor av skratt, applåder och massor av frågor när filmen väl va över. det var underbart att se den på stor duk. Vilket jobb Johan, Samir och Ulrika gjort! Jag kände mig nästan "mobbad" av folk efteråt och deras överord. Viktigast var att de tyckte att bilden gav en mycket positiv bild av Jemen och mellan Östern. Jag med tanke på hur media idag vräker ut elände från denna del av världen, så var många lätt chockade, men positivt överraksade att verkligheten som vanligt är en annan. 

En av resencionerna har kommit från en av landets främsta filmare och filmskapare, Marianne Ahrne, som skrev så här:

Hej Mikael, 

Nu har jag sett din film och tycker den är alldeles underbar! Så här har ingen svensk sett Jemen före dig och Tanya! Jag känner igen det varma mottagandet ute i byarna från egna vandringar i andra länder, men det är unikt att få se och höra hur människor i dessa trakter tänker. Tanya är ett fynd! Härligt att hon kan tala arabiska och faktiskt väldigt bra att du går i all vänskap med en kvinna. 

De svårigheter ni stöter på och de kriser ni råkar in i förhöjer ju också värdet av filmen. Rent tekniskt är jag inte förtjust i skakig handkamera, men jag förstår också att ni inte hade något annat val när ni skulle filma under marsch. Och efter hand bryr man sig inte om det: det är bara spännande att få följa er på färden. En del bilder i gryning och skymning är magiskt vackra. 

Det var intressant också i början av filmen att få se klanuppgörelsen där man lämnade över vapen och resonemangen runt vapnen. (Utan vapen är man ingen man...) Jag tycker den här filmen kommer vid alldeles rätt tidpunkt. Nu när amerikanerna och andra västländer stänger sina ambassader i Jemen och USA skickar drönare är det uppfriskande att få möta landets verkliga befolkning. Det är också bra att du inte idealiserar alla: odugliga guider som ska ha 100 dollar om dagen och inte orkar gå t.ex. 

Jag tror TV.tittarna kommer att älska din film. Jag ska säga till alla jag känner att inte missa den. Och Kensington vill man bara pussa på! Han grät - precis som min kamel! Kameler är världens åttonde underverk tycker jag. 

Jag njuter av dessa ord och vill nu få denna film snarast internationellt, kanske det på något vis kan ändra bilden av det fantastiska Jemen! 

Jag har skrivit en större resencion av mina känslor på engelska här

Lyssna på radioprogrammet Verkligheten i P 3!

Inlagt 2013-08-21 07:36 | Läst 13278 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-08-21 23:03   andyyy
Hur ser man denna om man inte vill/kan gå på premiärer. Köpa någonstans? TV? Ladda ner gratis? :)
 
Svar 2013-08-22 07:58   explorermikaelstrandberg
SVT 2, 20.00 den 29 augusti, en vecka från denna dag.
 
2013-08-22 10:46   fowwe
Det är mycket roligt att filmen är klar. Vad jag förstår ett unikt projekt med dimensioner som "vanliga" dokumentärfilmare sällan når upp till. Du har färdats under många strapatser med nära kontakt och samarbete (och vänskap) med lokalbefolkningen. Det är så kvalificerat att jag har svårt att föreställa mig det. Gratulerar till den lyckade premiären, jag önskar dig och denna film stor framgång!
 
Svar 2013-08-22 12:24   explorermikaelstrandberg
Hej hans! Tack för dessa fina ord, ja, den kommer nu den 29:e, så jag ser fram emot vad du tycker när du sett den. Jag är oerhört nöjd själv och mycket beror också på att jag arbetat med en av världens bästa klippare, ulrika!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!