<% if (!$currentUser): %> Logga in <% else: %> Logga ut <% endif %>

explorermikaelstrandberg

460 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Svante är död.

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Svante är död.

Svante är död. Skjuten av Malmö stads skyddsjägare med licens att döda, Agent 0045/4 och 3/4-delar. Svante är en knölsvan pappa som jag och barnen har följt under många år. Svante är gift med White Rose som nu ligger på äggen själv utan att någon som försvarar hennes revir mot inkräktare. Det är inte lätt att vara starkt revirtänkande knölsvan mamma, eller pappa, för vi vet som följt dem genom åren att i regel får mamman 8 ägg, men när de väl börjar simma, ungarna, går det fort. Ett år överlevde bara två och förra året tre, varav den starkaste döpte vi till Superducky. Ungarna har älskat de berättelser vi skapat runt denna familj. Något som också fört med sig att de lärt sig uppskatta och tycka om djur, få förhöjd empati.

I morse gick jag upp tidigt, gick ut på balkongen under tiden kaffekokarn drog igång morgonkaffet och såg då att någon satt upp en skrift framför honans bo. jag gick ned och tittade och såg upprörda känslor. Så såg jag min vän Emma skriva på Facebook och jag kollade media, där stod att läsa om händelsen både i Aftonbladet och Expressen, lätt sensationalistiskt, men ändå, klart folk blir upprörda. Så oerhört onödigt att skjuta hanen.

Svante hade uppträtt aggressivt, skrämt folk i en kanot som slagit runt. Svante hade också bitit en ekolog som varit på besök. OJ, vad ont det måste ha gjort. För någon som blivit biten av svanar, pingviner, babian (rivit då...), så kan jag tillägga att det skapar ingen större smärta. Av denna anledning, så sköt Malmö Stds skarprättare Svante. Han passade inte in i hur samhället ser Svantes uppträdande. Inte lätt att tala om för ungarna att han sköts för att han gjorde sitt jobb som pappa. Passar ni inte in skjuter vi.

Jag vet, jag ägnar mig där åt kvällstidningsjournalistik. Men jag vet också att beslut runt detta måste tas och jag vet att ett beslut för skyddsjakt togs den 4 april av Länsstyrelsen Skåne. men jag undrar har länsstyrelsen verkligen pratat med fågelklubbar och kanotklubbar om detta? Är det inte mer än en vecka som krävs innan verkställande av beslut? Och oss som bor här? Jag betvivlar detta och vi ser åter ett tecken på att dessa alldeles för många sudd- och pennförflyttare tagit ett alltför hastigt beslut. Jag vet att kanotklubben varje år talar om för sina paddlare att hålla avstånd. Ornitologerna vet ju vad som händer när farsan är borta. Tar man bort farsan så överlever inte många, om någon av barnen, när det är dags att börja simma ut och upptäcka världen.

En sak vet jag, det är att tjejerna är ledsna i onödan. Detta gäller mig med flera. Mycket mer kunde ha gjorts. Man kunde ha spärrat av, lätt gjort, informerat mer, de som hyr ut båtar kunde ha informerat sina kunder, inget större jobb. Och att som ansvarige i media dra upp att en ekolog blivit biten, ja, för mig är detta ett lågvattensmärke. Under min tid i Indonesien blev en lokal ekolog på ön Komodo biten av en av områdets hotade komodovaraner Bettet är giftigt (inte livsfarligt), men inte sköt de varanen, de omplacerade den. Det kunde man gjort i detta fall också. Kört honom till någon av Skånes alla våtmarker. Som ligger högst en timmes bilfärd bort.

En tragedi för oss boende här som känt sådan frid och fröjd att följa Svante och White Rose och deras barns liv. Bra sagor. Som nu fick ett dåligt [email protected] Malmö, Sweden

Media har skrivit en del, mest korta texter, bäst Kvällsposten, trot eller ej https://www.expressen.se/kvallsposten/svanpappa-skots-ihjal-stor-ilska-bland-boende/

Inlagt 2019-04-09 20:17 | Läst 7603 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-04-12 13:37   thureb
Svanar kan vara rätt skrämmande. Det påstås att de kan slå av en arm på en människa med vingen. I början av videon nedan syns tydligt hur stressad jag blir av svanen. Troligen bidrar en vit kajak till att svanhanen blir agressiv då instinkten gör att kajaken och paddlaren uppfattas som en rival.

https://www.youtube.com/watch?v=Pqa4hqNdPWg&t=68s
 
Svar 2019-04-12 17:24   explorermikaelstrandberg
:-)

Jag tror det hela handlar om, som så ofta, om bristande kommunikation från alla involverade. jag har skrivit ett par grejer til med länkar till och kommunikéer i olika former från diverse involverade. kika gärna på https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg/ och scrolla genom. Malmö Kanotklubb bland annat.

Personligen har jag levt nära både svarta och vita svanar, paddlat med mera. Aldrig haft några problem så länge jag håller avstånd och lugn vid möte speciellt under parning och ruvning.
 
2019-04-22 13:22   ulfjohansson
Det häckar ganska många svanpar i och runt Malmö kanal, och det är aldrig några problem. De inser att människan inte är någon fara, utan utgör snarare skydd mot andra predatorer och bjuder kanske på mat ibland. Även under häckning funkar det oftast ok. Ungarna kan vara lite pipiga i början men lär snart av föräldrarna.
Under mina snart 20 år i kanalen har jag bara hört talas om en (1) svan som ställt till problem här - den som höll till nedanför polishuset. I början var det ingen fara, den markerade mest. Men de senaste åren blev den gradvis mer och mer aggressiv, och i fjol attackerade den i stort sett allt - kanoter, roddare, trampbåtar t o m 15 meter drakbåt. Förutom att bitas och slå med vingarna, kom den ofta flygande bakifrån och landade i ryggen (ca 12 kg, i kanske 30-40 km/h). Alla som paddlade runt Malmö kanal blev anfallna. I stort sett varje gång. Under hela säsongen. Upp till 1 km från boet. Som de flesta förstår är det här inte ett normalt beteende och som dessutom innebär stor risk för att någon skadas allvarligt. Särskilt när den nu lyckades välta en erfaren ungdomskanotist. Kallt vatten och huggande svan ovanför är ingen bra kombination.
Vi tog därför kontakt med Malmö stad, som beslöt om skyddsjakt. Svanar häckar normalt först i maj-jun men olyckligtvis hade honan redan lagt ägg. Utan hane som försvar fanns det små möjligheter till lyckad häckning. Uppståndelsen vid boet och framförallt andra svanar som ville åt reviret, skrämde bort honan. Och numera har ett nytt par övertagit platsen. Svanar som inte störs av människor..
Tyvärr ville media tjäna en slant på det här och gick ut med: ”Pappa till åtta svanungar sköts av kommunen” (Sydsvenskan), ”Svanpappa sköts ihjäl - mamma bortjagad ur boet” (Aftonbladet) mm i flera veckor efteråt. Med resultat i att framförallt fb gick i spinn, Malmö kanotklubb fick skulden och folk skrek ”mördare” efter ungdomarna när de paddlade förbi. Snyggt.
Nu har det mesta lagt sig, men näe, jag har inte stort förtroende längre, varken för skräpmedia eller svanexperter..
 
Svar 2019-04-22 17:21   explorermikaelstrandberg
Tack för detta sansade inlägg Ulf. Mer sådana.
 
Svar 2019-04-22 17:23   explorermikaelstrandberg
Jag har skrivit mer om detta här om ni skrollar ned https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg/ Sätter jag det i perspektiv beträffande situationen i Jemen, ja, då synes det marginellt. Men här utanför huset har det blivit en samlingsplats och mest är det barn och ungdomar som har åsikter.
 
Svar 2019-05-02 10:42   Helena Traneving
Skönt att höra att det låg så mycket mer bakom.
Tack för din input!

När jag läste inlägget kunde jag nämligen inte ens i min vildaste fantasi kunnat tro att kommunen utlyst skyddsjakt utan väl avvägd anledning. Skyddsjakt och licensjakt är strikt reglerat och inget som kommunen bara gör så där över en dag.

Jag har själv paddlat i MKK i min ungdom och vet hur utsatt man är där i kanoten. När jag paddlade var det mest mängden döda fiskar i kanel och kanalbåten som irriterade. Mängden döda fiskar har man som tur är fått bukt med idag.
 
2019-04-22 17:24   explorermikaelstrandberg
Och jag kan konstatera att just denna skrift har genererat mer än allt annat jag skrivit om sedan starten juni 2010.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>