Bloggar > Mikael Strandberg > Någon som vill göra en ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Någon som vill göra en dokumentärfilm av sitt äventyr?

Jag tillhör de som gläder mig åt att nya tekniker gör möjligheterna för fler att göra dokumentär. Och helt klart är att det verkar inne att vara dokumentärfilmare helt plötsligt. Varje festival, varje kanal eller editing comissioner som man pratar med får bokstavligen tusentals anmälningar och förslag hela tiden. Beroende på vilken typ av dokumentärer man vill göra, så får man anpassa sin utrustning. Jag gör ju utan minsta tvekan vad som på engelska kallas observational documentary. Det innebär i stora drag mest handhållet filmande och möjligheter till att ha mycket grejer, är mycket små. Så jag tänkte dela med mig av mina tankar runt detta med filmande och vilken utrustning jag använder, eftersom jag ofta får dessa frågor. Kanske kan detta inspirera någon som går i dessa tankar att börja filma, att ta det steg som behövs för att komma igång.

Att tänka på angående filmningen, några tips:

 • Träna, träna, träna
 • Läs manualen noga. är det långt mellan tagnmingarna, gå genom hela kameran och manualen innan.
 • Kom ihåg Rule Of Thirds vid intervjuer.
 • Zooma inte i onödan.
 • Olika bildstorlekar.
 • Blanda inte inne och uteljus.
 • Skaka inte för mycket, tänk på klippningen.
 • Tänk i sekvenser, gör gärna en s.k storyboard innan varje filmning. Jag har precis börjat och det är...ja, något bättre.
 • Kolla ljud och kamerabatterier innan start.
 • 30 sekunder innan varje sekvens, filma "miljöljud"
 • Glöm ej extra batterierna!
 • Glöm ej heller "cutaways" (inklippsbilderna.)

 • Teknik: 

Kamera:

Kameraval har ju återigen att göra med vad du vill filma. I mitt eget fall, observational style, så är det svårt att använda sig av en stillbildskamera som även filmar. Jag har en sådan som backup för att ha det alternativet. Men ljudet, som är så viktigt, är krångligare med en stillbilskamera. Det krävs extra arbete. Sedan är det svårt med en sådan, när man inte jobbar med fasta ramar utan bara måste köra på det mesta som rör sig. Beroende på priset, så så är det ju bättre om man har en kamera med knappar på utsidan och kan köra manuellt, men med det sagt, den Canon XA-10 som jag filmat Jemen och Mannen med Barnvagnen, den har inga yttre knappar och att köra manuellt kontra automat, är krångligt, därför har jag kört automat med förhoppningen att både klippare och färggraderaren kan justera i efterbearbetningen!

Jag har nu klarat av att investera i en professionell kamera som är en ren njutning, nämligen Sonys X-70 med 4K. En dröm, så är det. Det är ett ordentlig steg uppåt i jämförelse med xa-10:an. Den har hög skakningsnivå, bra ljus, alla knappar och lätt att köra manuellt, med vilket jag menar då vitbalans och bländare samt fokuseringen.

Min uppbackningskamera är inte klar, men tillsammans med XA-10 på de föregående turerna hade jag en Lumix GH-2:a och kikar nu på trean.  (4:an har 4K, men kostar mer) Stillbildsfotografering är fortfarande viktigt för mig.

Därtill så finns ju Iphonen nu mer, men självklart är ju ljudet inte det bästa och det krävs externt ljud som då är lite krångligt. Dessutom får man ju inte plats med hur mycket som helst på mobilen. Men jag har en Zoom H6, som är en annan höjdare, som extra ljudupptagare!

Tillbehör:

Tyvärr är det ju så då att alla märken verkar ha sina egna minneskort. Så för Sony CF och för Lumix SD. Jag kör SanDisk Extreme utan undantag. Korten lär rensas hela tiden eftersom de är dyra, så det behövs dubbla backuper på hårddiskar och bäst är ju LaCie.

Batterier, minst ett stort extra batteri per kamera. De är inte billiga.

Stativ. Jag har kört helt utan stativ på både Jemen och Mannen turerna, men kommer att hädanefter alltid att jobba med ett enbensstativ som är lätt och tar ingen plats. men också ha med ett större från Manfrotto.

Kamera ryggsäck. För mig är det ryggsäck som gäller. Av många skäl. Lättare att bära, lättare att jobba, men jag har inte hittat någon som passar utan jag har haft samma ryggsäck sedan 2010, som egentligen är gjord för laptops och tillbehör fr äventyrerae. men den säcken från Eagle Creek tillverkas inte mer.

XLR-kablar, minst en reserv.

Regnskydd har jag från KATA som funkar bra.

Fluffiga vindskydd för samtliga enheter.

Hörlurar. Jag har ett par som täcker hela örat och så skall det vara. Oerhört viktigt för den som gör allt själv, vilket jag gör och inte har råd med en extern ljudhjälpare.

Ljud. Jag har haft en Senheiser K6 med förlängning i alla år och fortsätter med detta för huvudkameran, men för SLR-kameran så kör vi Röde! Därtill har jag satat hårt på en pro-mygga från Sennheiser, AVX.

Filter. Hoya på samtliga kameror som skydd främst.

Pelican Cases. Jag har två varav en för huvudkameran, den andra för resten. Främst för transporter i olika miljöer.

Reflectorskärm. För bättre och jämnar foto gällande folk vid intervju.

Övrigt. Stativfäste för alla kameror.

Några rekommenderade inställningar för de som har den typen av kameror, oftast de för proffsbruk.

Manuell kontra automatiskt. Jag har på de bägge sista färderna och filmarna kört automat, mest beroende på att kameran inte hade några yttre knappar. jag valde den kameran från början på grund av storleken. På X-70 sitter knapparna perfekt och jag kör vitbaland, fokusering och bländare manuellt. När jag har tid.

Zebra och histogram. För mycket tjafs i bild tycker, bättre att försöka fatta hur ljuset fungerar. Det räcker att försöka filma...

Steadyshot. Absolut, men ej när kameran sitter på fasta stativet.

Format. HD (4K gäller nu). 16:9.

WB level, outdoors.

Rec lamp. Beep. Slå av. Skrämmer djur, de som inte vill bli filmade ser när den är på om lampan syns.

50i för DV pal, men 4K är ju än bättre då.

När det gäller det etiska...

Jag tycker det här är det svåraste med dokumentärfilm. Vad jag menar är, jag försöker alltid berätta för alla jag filmar hur jag tänker mig mon film eller hur de passar in. Likväl är det ju inte säkert att de gillar hur jag framställer dem. Jag försöker då få dem att förstå varför de har framställts på det här viset och hur det passar med vad jag vill berätta i filmen. Och är det fel som jag framställt dem? Jag anser att man heller aldrig skall lova ut att de får ha åsikter på hur filmen blir, men att de kan ha åsikter om hur det framställs. i slutändan är det ju min film och har jag då förklarat och de sagt ja, då står jag för det jag visar. OBS! Jag skulle aldrig hänga ut någon som skulle kunna utsättas för hot, våld eller död. Ja, inte ens hån. Det här måste man tänka på innan man börjar filma. Läs gärna boken Lies, Damn Lies And Documentaries av Brian Weston för perspective.

Viktigast dock är att börja filma nu på stört med vad man har! Man kan göra en film med utrustning under 30 000 kronor. Men då måste man göra allt själv. Och bra om någon skall få se resultatet.

För er som vill läsa kanske om annat jag skriver som inte rör uteliv och så, se här http://www.mikaelstrandberg.com/tag/svenska/

Inlagt 2017-01-19 21:23 | Läst 7550 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-01-20 22:27   Mummis
Det är då inte lätt. Dina tips och texter hjälper ska du vet :)
 
Svar 2017-01-21 06:10   explorermikaelstrandberg
Tack för det! jag läste någonstans att det produceras uppemot 15 000 dokumentärer per år i världen och att bara runt 600 blir visade för "publik", endera på TV eller festivaler, så alternativet är så att säga att använda de s.k plattformer som Yaddo, Distrify med mera, men även där måste man ju få "reklam" för att man finns till. Så det är inte lätt att leva på detta. I sverige är det nog inte mer än ett tiotal skulle jag tro.

Det till trots så är det bara att köra på tills man har en bra produkt och då hoppas någon kan hjälpa en.
 
2017-01-21 06:13   explorermikaelstrandberg
Här finns lite mer läsning, på svenska http://www.mikaelstrandberg.com/tag/dokumentar/ och än mer på engelska som kanske kan hjälpa http://www.mikaelstrandberg.com/tag/documentary/
 
2017-01-21 23:40   Betteroff
Tack för ett informativt och intressant inlägg, Mikael.

Visste att utrustning både kostar och tar mycket plats men funderar ändå på hur nyare teknik, tänker t.ex. GoPro och liknande kan ta över en del av dokumentärfilmandet, eller är det fortfarande långt bort?

Jag har jobbat både med traditionell video (om än bara som glad amatör :) ) och testade nyligen, på en äventyrsresa i Vietnam, med just GoPros och blev överväldig av användningsområdet på dessa små rackare!

Vore kul att höra din "take" på det hela med val av utrustning.

Emanuel
http://www.theadventurecrowd.se
 
Svar 2017-01-22 06:08   explorermikaelstrandberg
Hej Emmanuel! Just nu publicerar jag en rad artiklar på ämnet här https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg. Läs gärna dem också. Fler följer. I slutändan handlar det om vad du vill berätta och hur. Har man en bra idé, så kan ju GoPro funka också, men att kika på GoPro material i en timme, det känns....slitsamt. Och så är det ju ljudet.men för kortare grejer, absolut. Men som sagt, vad vill du berätta?
 
Svar 2017-01-22 18:28   explorermikaelstrandberg
Jag tar tillbaka detta med GoPro, se detta youtube klipp https://youtu.be/uptn76M8iDQ
 
2017-01-22 08:02   Headheretic
Kul läsning.
 
Svar 2017-01-22 10:04   explorermikaelstrandberg
Tackar, finns mer på https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!