Bloggar > Mikael Strandberg

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Ett rop på hjälp! Vänner kidnappade i Jemen!


Jag såg filmen här ovan för några dagar sedan och sedan dess har jag känt en enorm gnagande oro inombords. Det är två bekanta från Sanaa, huvudstad i Jemen, Judith och Bou från Holland. Jag visste att de redan den 15 juni hade kidnappats utanför sitt hus och förts bort. När jag först hörde, var min första tanke, jag hoppas det är någon av klanfederationerna som ligger bakom och inte Al Qaeda. Skillnaden är liv och död. Gällande klanerna, så har de i 100 tals år använt sig av kidnappning för att oftast göra sin röst hörd för en svag och döv regering som glömt att de finns till. Det har också gjort att det trots alla kidnappningar funnits en viss förståelse för stammarnas kidnappningar, mycket beroende på att ingen dödats och när jag först anlände till Jemen år 2009 skämtades det om att det var inte hela världen om man blev kidnappad. Det innebär fritt husrum, en kulturell upplevelse och god mat. 

Det har hänt saker sedan den tiden. Al Qaeda och förgreningar med dessa har växt och börjat använda sig av samma metod, med den skillnaden att får de inte som de vill, dödas gisslan. Jag har också märkt att även stammarna hårdnat till. Folk som blivit kidnappade av dem de sista åren har lämnat dem levande, men skadade för livet. Kanske beror denna förändring på konkurrensen, kanske på att nya unga kommer fram där de gamla sedvänjorna inte har samma värde och kanske för att klanmedlemmarnas förutsättningar blivit hårdare och sämre. Men jag är ordentligt rädd!

I det hela taget skall det sägas att Judith och Bou verkligen älskar Jemen och jemeniterna och deras arbete har gjort skillnad till hur världen ser på Jemen idag. Mer positivt i mina ögon. Jag kände när jag vaknade idag, jag börjar varje dag med att kolla om det hänt något positivt, att jag bara måste försöka låta folk få veta detta, få se om det kan leda till någonting gott. En sådan sak kan vara att gå hit och skriva under denna skrivelse. 

Jag kan bara inte föreställa mig den oro Judith och Bou upplever, och deras föräldrar, släkt och vänner. Jag vet hur det är att uppleva möjligheten att det kan hända, men när det väl skett, hemskt, hemskt. Ja, jag saknar ord, men kan bara hoppas på det bästa.

Postat 2013-07-21 19:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tre foton som gett mig positivt perspektiv på livet

Häromdagen satt jag och grillade i en park här i Malmö när jag såg en lokal fotograf följa ett gäng människor som hamnat lite snett i livet till följd av för hög alkohol konsumtion. Jag tänkte, att kanske ger det perspektiv både för fotografen och de fotograferade. Till det bättre. Så tänkte jag på tre bilder jag tagit som gett mig extra starka känslor och som gjort skillnad. Alla tre tagna i Jemen.

 

Den första är den här, tagen när jag fick uppleva en s.k mordrättegång med anrika anor innan profeten Muhammeds tid, där tiotusentals anhängare till de två största stamkonfederationerna i Jemen samlades, Bakil och Hashid, för att reda ut problemet genom samtal, dialog, förståelse och så ett beslut. Ett stort antal vapen bytte ägare liksom 44 kor. Någon sköt mot Tanya Holm och mig från en närliggande minaret, med det visste vi inte då. Det kändes, alla vapnen och underliggande aggressioner till trots, hel säkert. Likväl var det en oerhört spännande upplevelse som kändes helt unik. Det gav mig hopp!

 

Den andra bilden är tagen i skymning med utsikt över Gamla Sanaas olika basarer. Den innersta kärnan sägs vara kanske 2500 år gammalt. Sanaa är med enkelhet den mest spännande plats jag någonsin varit på. Vilket folkmyller, de flesta av landets större klanfederationer och underklaner har sina kvarter och här råder inte en endaste död minut. Jag blev förälskad i platsen efter denna bild!

 

Den tredje tog jag på Salim Hamid Ambar Al Mahra några dagar innan Tanya Holm och jag nådde fram till Rumah, något ingen trodde. Inledningsvis hade vi inte velat ha med oss predikanten, men det skulle visa sig att han var bäst av alla och verkligen gav oss den bild vi vill ta med oss hem av beduinerna. Varm, generös, klok, stark, öppen och förstående.

Postat 2013-07-02 16:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus