Bloggar > Mikael Strandberg > Fredrik Eriksson - ett ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Fredrik Eriksson - ett för högt pris att betala?

När jag fick förra veckans nyhetsbrev från en av mina favoritsajter på nätet, Explorersweb, läste jag om Fredrik Erikssons tragiska död. Det fick mig att fundera på det här med meningen med livet igen och vilket högt pris det kan vara att välja ett liv som bryter mot det gängse samhällsmönstret. Men jag tror inte han personligen ångrade sitt val alltför många gånger. Allt har sitt pris. Jag har personligen aldrig ångrat mitt val av detta liv. Jag vill inte förlora mitt liv, men om det nu skulle bli så mycket tidigare än jag hoppas, då är det ett pris jag betalar utan att ägna för mycket tankar åt det. Kanske har tappat några hjärnceller, eller förmodligen massor, men jag har aldrig riktigt förstått varför någon i västerland, där alla möjligheter finns, tvekar att prova någonting nytt och spännande. Stort eller litet. Utan väljer att planera för sin ålderdom när de är strax under trettio!!! Märkvärdigt! Jag har haft ett fantastiskt liv och hoppas det får fortsätta. Men vågar man inte leva fullt ut, då missar man mycket av det här fantastiska livet!

Jag fick tyvärr aldrig möjligheten att lära känna Fredrik, ja, faktiskt skäms jag över att tala om att jag aldrig hört talas om honom! Det är i och för sig inte så konstigt, eftersom jag inte läser vare sig rese - eller friluftstidningar, inte i Sverige, inte globala, men när jag läser ExWebs artiklar om Fredrik så blir jag mycket förvånad! Han har ju en fantastisk meritlista och vilka storslagna utmaningar han har gett sig på! Och genomfört!!!

Och det får mig att fundera på hur vi i detta land värderar olika människor och äventyr. Sverige är lustigt på många sätt och vis, även om det är ett klart övervägande helt fantastiskt land! Vackert, varierande, rättvist, ganska jämligt, på pappret ganska fritt från rasism, oerhört många hyggliga människor (med undantag av sursvensken förstås, den där avundsjuka rättfärdigande typen som alltid har negativa åsikter om andra och kan och vet allt....det finns en del av dem....) Men, jobbiga lustigheter har vi, i synnerhet när det gäller sådana här saker. Vad är som är genuint och bra. Vi köper lätt det som saluförs mest, men kollar aldrig riktigt vad som finns förpackat. Vi tror alldeles för mycket på lättviktig media som de här sanslöst usla tabloiderna. Jag har aldrig riktigt förstått det, men det stör mig heller inte särskilt mycket. Men jag minns en föreläsning från Travellers Club för några år sedan när ordförande Jan Mårtensson presenterade den kvällens föreläsare, den genialiske fotografen Lennart Nilsson:

"Det finns många i vårt avlånga land som kallar sig kända i hela världen, men i verkligheten gäller det högst några få, en av dem är Lennart Nilsson."

I min genre, äventyr och expeditioner, finns idag ingen. Senast kända var Göran Kropp, som jag märker att många känner till, i synnerhet i USA, men även i Storbrittanien, när jag reser runt där. Det gör mig glad! Utanför Sverige är dock mina mycket goda vänner Tomas och Tina Sjögren, ganska kända namn, idag främst genom den fantastiskt informativa, spännande, nyhetssnabba, ärliga och okorrumperade sajten ExWeb. Och de lämnade tyvärr Sverige, för att de tröttnade på ankdammen. Ungefär av samma skäl som Göran Kropp. Tillsammans skidade de på riktigt till bägge polerna och besteg Everest. Sanna meriter i det tysta. I Sverige är de fortfarande ganska okända. Märkvärdigt. Jag gillar dem också oerhört mycket för att de är så oerhört ärliga med sina åsikter, på gott och ont! Kanske därför.....

När jag läste genom deras sajt hittade jag denna artikel om svenskar. Ganska förödande, men sådan är deras stil och attityd till äventyret och vad som är rätt och fel. De har en fantastisk inställning till livet. Läs mer här! Det beundrar jag dem för, men åsikterna är deras. Jag vill inte döma någon som modigt valt ett annat sorts liv från det normala, dennes sätt att marknadsföra sig själv, berätta om sina äventyr, och sig själv, när denne är en människa som försöker leva sin dröm. Det är tillräckligt för mig och det har jag oerhört mycket respekt för. Jag själv kämpar ju för att kunna leva på detta med äventyr och vet vad som krävs och ibland gör man misstag. Det är bara att rätta till det och gå vidare och försöka göra allt bättre nästa gång. Men analysen om dagens äventyrare och instant gratification, no effort håller jag helt med!!! Precis vad jag menade tidigare i denna rapport!

Men, ibland blir det fel, även när intentionerna är de bästa. När jag, Daniel Lindås och Anders Åberg höll på att spela in filmen här nedan som en säljande pilot för den kommande kamelturen, för vår världs globala mediaföretag, så blev det en väldigt skrävlig text som dessutom är fel...

Det finns flera som cyklat längre.....det finns en tysk som cyklat, ja, jag tror det är snart 40 år på raken nu, jag tror 500 000 km, jag har glömt hans namn förstås....men det blev så där i 50 graders värme och stor stress att få till något säljande på den korta, och extremt dyra tid, vi hade. Och när vi kom hem med materialet, gick det inte att åka tillbaka och ändra...

Ingen skugga skall dock falla på den fantastiske filmaren och regissören! Vill ni läsa mer om Expedition Arabien, läs här och här!

Kom gärna med åsikter och våga kritisera! Och minns, kritik kan också vara positiv....

 

Inlagt 2010-08-17 20:13 | Läst 48656 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-08-18 16:07   mathog
Livet ger utmaningar oavsett om man är bergsbestigare eller vanlig knegare. Jag är uppväxt hos min far som var snickare. Året innan han skulle gå i pension gladde han sig oerhört över tiden som skulle komma. Han hade planerat för sin ålderdom. Han fiskade ofta, och att vandra i skog och mark var det bästa han visste. Han hade inget körkort utan han cyklade dit han skulle. Bästa svampstället låg ca 5 mil hemifrån. Dit kunde han cykla en gång i veckan. Tyvärr drabbades han av cancer så han hann aldrig njuta av livet som pensionär, men den tid han hade levde han fullt ut.

Ett av mina starkaste minnen är när jag och mina systrar tillsammans med vår far, skulle tillbringa en av somrarna på en enslig ö ute i Vänern. Det tog ca 40 minuter ut med vår träeka. Det blåste allt som oftast syd-väst med krabb sjö, och det stänkte rejält när vi korsade vågorna. Med vinden i ansiktet, och tårarna rinnande ut med kinderna vrålade han: - Det här är livet! Även om det för en del kan tyckas vardagligt så tror jag att han just då levde "sin" dröm.

Vad jag vill säga är att han följde det gängse samhällsmönstret, men ändå var han en riktig äventyrare. I alla fall för mig ;)
 
2010-08-18 16:47   explorermikaelstrandberg
Mycket kloka ord i vanlig ordning Mats och en fantastisk fin och kärleksfull berättelse om din far. Min dog när jag var 11, var murare, och jag lärde aldrig känna honom. Han arbetade alltid bortom byn, oftast här i Stockholm. Jag har saknat en far många gånger, i synnerhet när jag var mycket yngre. Inte nu. Jag köper din åsikt direkt! Och tackar dig åter för en vettig, vacker och kärelksfull berättelse från livet!
 
2010-08-20 13:13   thegedd
"välja ett liv som bryter mot det gängse samhällsmönstret"
Har du stött på många som ångrat sina livsval ?
 
Svar 2010-08-20 16:17   explorermikaelstrandberg
Åh, herregud, du skämtar väl? En av de främsta anledningarna till att jag får föreläsningar världen över, är för att folk vill bland annat få perspektiv på hur man bryter livsmönster. Och en av de vanligaste frågorna. Så svar, absolut!
 
2010-08-20 16:57   thegedd
"Åh, herregud, du skämtar väl?" Nej, fullt allvar !
Men vi är väl funtade så, att vi aldrig blir riktigt nöjda - hur "bra" vi än har det ? Själv är jag grymt nöjd över det liv jag levt (och delvis lever), med alla "misstag" hit och dit. Något direkt radikalt "livsmönster" vill jag (idagsläget) absolut inte bryta. Tur att vi alla är olika. Ska heller inte förneka att jag "tidigare" viljat bryta just "livsmönster".
Har dock "mer förståelse" för människor i extremt utsatta områden/länder, att de vill bryta "livsmönstret". Hur som haver.....intressant att filosofera över....inga lätta frågor och svar....helt klart....
 
2010-08-20 17:10   Minnatur
Du tänker väldigt väldigt mycket... Det känns lite som om du vill "Okeja" för dig själv att du lever som du gör... Jag har varit en sökar i många år men insåg att det fanns en anledning till detta. Det fanns svar i min barndom, nu är det jobbiga sökandet slut... Jag tror (har studerat psykologi ingående) att din "Pappasituation" är något som du skulle må bra av att bena lite mer i... Jag tror att det skulle stilla dina tankar....

Lycka till...
 
2010-08-20 19:04   explorermikaelstrandberg
Jag håller med The Gedd, helt klart ett ämne att filosofera över! Självklart tänker jag mycket, mycket! Tack för omtanken, Joakim. Nädå, när det gäller farsan är det löst för många år sedan, men jag tar upp det som en kommentar till Mats kommentar. Mer följer med tiden! Det finns ju alltid något i livet att fundera över och glöm ej, trots att man kanske för tillfället är nöjd just nu, så innebär det inte att man är nöjd om en dag. Livet är kort och kan förändras på en sekund. SÅ är ju livet tack och lov, upp och ned. Jag är i stort osannolikt nöjd med min situation just nu, men ändå aldrig helt....för mig är det en drivkraft att utforska mer avenyer. Men tack för omtanken! Jag har skrivit ett sorts testamente av livet fram till nu, det är "sålt" till ett stort konglomerat för man väl kalla det i New York, det kommer med tiden på svenska. Men ej på norska. Läser ni engelska så finns det på Facebook, min hemsida där......känns som jag börjar känna er, ja, Jesper har jag ju haft att göra med under många år! Kul att höra att du är så nöjd med tillvaron, jag minns dina funderingar på livet för några år sedan! M
 
2010-08-27 04:27   Gubbe#1
Leva ett annat liv? Det skulle vara att flytta in i grannens gård, han bytte fönster förra året och mina hänger på trekvart.

Det är nästan som att det är något fel på en idag om man inte är missnöjd med sig själv och sitt liv.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!