explorermikaelstrandberg

300 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Expedition – och hur man ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition – och hur man planerar en sådan från grunden, ofriserat!

Jag har precis återvänt från en tung träningsrunda. En två timmars tur som egentligen borde varit en. En sådan där när jag ägnar större tiden åt att undra vad jag håller på med. Men då det känns som mest eländigt och omotiverat så tänker jag först hur oerhört privilegierad jag är som människa som har världens bästa fru och dotter, det gör mig oerhört lycklig att veta och så tänker jag på den fullsatta föreläsningen kvällen innan och hur folk åter igen kom upp och tackade för att jag gett dem en gnista liv att våga förändra. Det ger energi, glädje och motivation! 

Men på resan hem från föreläsningen satt jag och skissade på mitt nya nordafrikanska ökenäventyr. Jag tänkte vatten, jag tänkte kameler och jag önskade nomader. Och kom då att göra en sorts grundlista för hur man kan planera sin Expedition. Idén är ju redan född vart jag vill bege mig och vad jag tänkt göra. Det är ju basen. Att man bestämt sig för att ge sig iväg. Den här listan kom då till. Kanske kan den vara till någon hjälp. Den är helt oputsad! Nedskriven exakt som den kom ut ur skallen! Inklusive vissa skämtsamheter. 

 1. Kan de fantastiska svärföräldrarna hjälpa oss med Eva den här tiden? Eller räcker alla vänners hjälp här i Malmö?
 2. Finansiering. Vem kan tänkas dundra in 100 000 i det här unika projektet? Kanske Jamal Mubarak?
 3. Tillstånd? Behövs arbetstillstånd för att filma? Speciellt filmtillstånd?
 4. Vilken utrustning krävs?
 5. Är kompassen kalibrerad för södra eller norra halvklotet?
 6. Vilka kartor finns? Måste ha minst 1:250 000 för att vara riktigt säker. Annars kanske sandpapper modell 5 duger.
 7. Duger mina gamla, väl intrampade Scarpa kängor?
 8. Några nya grejer som dykt upp sedan jag senast var iväg, år 2004, som kan vara av nytta? Sådana där Camelbak kanske?
 9. Vågar jag chansa på ett tyst kök på gas i stället för mitt eviga extremt högljudda, men säkra XGK II bensin kök?
 10. Vilket tält? VE 25:an är nog för tungt, en lättare modell helst….
 11. Hur renar jag vatten? MSR igen? Hur transporterar jag bäst 30 liter?
 12. Har jag nog med tid att studera kamelerna och välja rätt? Kan jag klara mig utan?
 13. Kan jag undvika guide eller krävs det av myndigheterna?
 14. Solglasögon? Vilken typ? Cébé verkar ha stått stilla. Julbo verkar mycket bättre.
 15. Termos dubbelstrumpa och underställ? Vilken huvudbonad? Tuaregdok?
 16. Tänk om jag får tandvärk igen, gå till tandläkaren innan avfärd.
 17. Vilken medicin? Krävs något ormserum?
 18.  Stor eller liten kamera? Eller bägge?
 19. Vilken filmkamera? Duger en sådan där tillsats till kameran?
 20. Är jag verkligen nog tränad för att klara det här? Räcker varannan dags träning i fyra månader?
 21. Är min arabiska bra nog? Alhamdulillahi så är den det och duger denna gång.
 22. Innan avfärd, kolla utrustningen NOGA, så att allt finns med denna gång…..minns missen med köket i Sibirien….
 23. Följer Johan med? Hoppas, hoppas!
 24. Vem är förresten president i Tchad?
 25. Prata med Al Arabiya. De bara växer som media.
 26. Hur i all friden skall jag kunna vara borta från Eva mer än ett dygn? Kanske jag kan stoppa in henne i en sidoficka på ryggsäcken….det blir 9 kg extra det…plus blöjor, välling och övrig adekvat utrustning inklusive hennes nalle och isländska lunnefågel.

26 punkter av funderingar som ganska bra täcker in hur man kan fundera när man vill få till en Expedition. Kom gärna med funderingar, tillägg och åsikter.

Jo, jag har förresten gjort om min hemsida igen, kom gärna med åsikter även där. www.mikaelstrandberg.com

Såg ni förresten den här piloten?

Inlagt 2011-02-08 23:19 | Läst 12899 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-02-09 09:17   Thomas Traneving
Något, typ Skype, brukar lugna o stilla den värsta längtan efter ens barn (o make/maka). Kanske inte finns utrymme för i packningen???
/H
 
2011-02-09 09:24   äventyrssugen
Kul att ta del av sådana planeringstankar. På något vis känns det mindre "extremt" när man ser att så "vardagliga" frågor dyker upp inför även så stora expeditioner. Det blir lättare att ta till sig då. En del av dem dyker ju upp även om man "bara" ska en tur till fjällen eller ta en tur på skogen.
Jag antar även att dina listor har sett annorlunda ut över åren. Om du hade sparat motsvarande listor från tidigare expeditioner så har säkert en hel del förändrats.
Kul också att äntligen få ta del av vart du har tänkt nästa tur. När? Hur länge?
 
2011-02-09 11:21   explorermikaelstrandberg
Tack för dessa kommentarer, de värmer och öppnar möjligheter. Oja, listorna har förändrats genom åren.. Nästa tur, ja, se ovan.....jag skall hålla er uppdaterade med utvecklingen. Ingenting är egentligen klart förrän man landat på rätt pölats.
 
2011-02-09 12:39   mathog
Snyggt tema på nya bloggen. Även det förra var väldigt fint. Fast det är kul att byta ibland :)
 
Svar 2011-02-09 13:06   explorermikaelstrandberg
Kanske det är som livet, ständig förnyelse gör att livet aldrig blir invant eller förutsägbart....
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in