explorermikaelstrandberg

790 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Expedition - 5 mest ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Expedition - 5 mest kompletta rese- och äventyrsböckerna någonsin!

Jag har börjat planera för en liten avslappnande fjälltur med en vän och som vanligt gäller det att hålla ned vikten. Mindre vikt, mer njutning. Och därför kan jag bara ta med en bok som skall underhålla mig under ett par veckors vandring. Så jag började då fundera i banorna vilken bok täcker då allt? En bok som är spännande, inspirerande, profan, berättande, poetisk och med en stark litterär stil? En som täcker allt. Den där boken man kan ta fram, strax efter en storslagen solnedgång och bara läsa en strof som kan förändra livet innan man somnar in?

Så efter mycket tänkande fick jag fram en lista på fem böcker:

1. Ryszard Kapuscinski. För mig är denne nu döde polack den främste stilisten bland alla författare. Inte en rad som inte säger något som för tanken att arbeta på högvarv. Min favorit är , bland många, är boken Imperiet.

2.  Peter Mathiesen. Hans klassiker Snöleoparden om hans färd i Himalayas i sökan på detta svåråtkomliga djur tillsammans med George Schaller är en verklig höjdare. Jag läste denna bok första gången tidigt åttiotal när jag själv reste med ryggsäck i dessa trakter. Den håller än idag!

3. Lasse Berg. Tyvärr för Lasses del är han född i Sverige och når därför ut på en mycket liten marknad, när han egentligen borde vara en hyllad global författare. Han har skrivit många bra böcker, men hans Jorden ålder har allt.

4. Laurens Van der Post. En jägares hjärta om bushfolket i Kalahari. Han är en av många av mina favoriter, inklusive Kapuscinski som blivit hårt kritiserad efter sin död för att överdriva, hitta på, tala osanning och skildra livet på en opassande sätt för akademiker och grävande journalister. Frågan är, har de varit på plats?

5. Mohammed Asad. Han började sitt liv som österrikisk jude, slutade som utrikesminister för Pakistan och den som anses ha skrivit en av de bästa översättningarna av Koranen på engelska. Men hans självbiografi och hans resor och funderingar genom öknen, är stilistiskt storslagna. Boken heter den Långa vägen till Mecka.

Detta är en personlig lista. Tidigare skrev jag denna lista angående 5 böcker av svenska äventyr att läsa över jul.

Böcker är oerhört viktigt för mig och idag är det svårt, tycker jag, att hitta någonting spännande i en bokhandel från den här genren. Mest finns det s.k coffetable books av äventyrare som hyr in en författare och fotograf, publicerar en glansig bok med stora bilder, en historisk återblick och oftast en oerhört tråkig skrift. Som ett gigantiskt reklamblad. Säljer säker bra, men kommer att hamna i glömska. Hoppas snart på att hitta en ny storslagen bok av en svensk resenär!

Jag skrev en engelsk variant här!

Kom gärna med Edra egna listor!

Inlagt 2011-05-04 08:25 | Läst 14520 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-05-04 15:01   BMartins
Tack för bra tips! Har senaste tiden funderat en del över bra rese/äventyrsböcker att läsa i sommar och håller med dig om att bokhandeln erbjuder ett knapert utbud. Har inte läst någon av de fem du nämner här så har lite att se fram emot antar jag.
MvH Björn
 
2011-05-04 16:23   explorermikaelstrandberg
Jag fick just idag Lasse Bergs senaste från författaren själv, med titeln Skymningssång i Kalahari. Den är nog ruggigt bra!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar