explorermikaelstrandberg

950 p
Bloggar > Mikael Strandberg > Åldrande, livslängd och ...

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

Åldrande, livslängd och hälsa

Så jag har börjat med ett nytt film och livsprojekt. 3 årigt. Åtminstone. Det började när jag för en månad sedan sprang en trail tävling. På tre månader förbättrade jag min 10 km:s tid med 17 minuter. Till följd av intresse, kommande Expedition och rätt tränare. men jag glömde åldern och den tunga träningen. Så jag har fått en hälseneskada som jag dras med än. Vet ej när jag kan springa igen, men saknar det. På detta kom en urininfektion. Alla tecken på överträning. Så jag började forska i det här med träning och åldrande och hamnade då i den nya vetenskapliga forskningen runt åldrande, livslängd och hälsa. oerhört intressant! Och det verkar tveklöst vara så att med rätt diet, träning och inställning samt lite genetiskt trixande, så är 120 år ingen omöjlig ålder. I den priviligierade världen. Se filmen här nedan. Klara ni detta? Gäller främst läsare över 50!

Jag har förstått att periodisering, vila, rätt uppvärmning och återhämtning är oerhört viktigt, MEN att det går att köra hårt till minst 75! Så det här med pension vid 65, det anser jag är idiotiskt. Samhället verkar vilja man skall dö och lämna vidare till de yngre. Så bortkastat!

Jag skulle vara intresserad av höra om andras erfarenheter i detta ämne, träning, tävling och åldrande! Skriv till [email protected] eller här nedan om ni vill.

Stort tack!

Inlagt 2019-12-01 19:54 | Läst 2835 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-12-22 07:47   Totteman
Intressant inlägg.
Det jag anser vara den mest motiverande saken, som gör att man genomför det man tänkt sig, är att man gör det man tycker om. Om någonting är roligt är det lätt att motivera sig att genomföra aktiviteten, eller vad man nu gör.
Som utbildad personlig tränare under 2018 fick jag många saker bekräftade under utbildningen, och också det senaste från forskning mm av Sveriges ledande personer inom uthållighetsträning.
Periodisering, återhämtning samt att träningen ska vara anpassad till var man är just nu låter självklart. Ändå är det så lätt att sticka ut och springa som om man var 20 år.
Som 52-åring inser jag att jag tränat på motionsnivå i 40 år, och tycker fortfarande att utmaningar är kul. Jag kan fortfarande nå mina mål, så det handlar inte om att inte sätta upp, i andras ögon, tuffa mål. Mina mål är mina mål.
Ska man orka bli gammal behöver man träna, efter egen förmåga, och jag anser att åldern bara är en siffra.
Tack Mikael för inlägget, och tack för allt du berättade om på 90-talet. Jag var en av dina följare som tyckte att du gjorde fantastiska saker. Du var då en inspirationskälla för mig.
Hälsningar Thomas
 
Svar 2019-12-22 09:02   explorermikaelstrandberg
Hej Thomas! Ett rent nöje att läsa det du skriver! Helt underbart, upplysande, intressant, ärligt och avgörande. Tack! M
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in