Bloggar > Mikael Strandberg > 35 år mellan bilderna

Mikael Strandberg

Producent av dokumentärer, expeditioner, bloggar, foton, böcker och guidar turister då och då.

35 år mellan bilderna

Det är 35 år mellan de här bilderna.
 
På den första svartvita bilden sitter jag och väntar på en kanot uthuggen ut en trädstam. Den skulle föra mig till en av min största drömmar, Auca folket i Amazondjungeln. Jag har mycket hår, en "fake" gul La Coste skjorta köpt i Thailand, avklippta militärbyxor och mina favorit Adidasskor. Jag är på väg från Chile till Alaska på cykel. Jag är självsäker, stark och älskar livet. Det mesta av livet ligger framför mig. Och jag har bestämt mig för att jag vill bli äventyrare, författare, fotograf och föreläsare. Den dagen jag nått fram till Alaska och återvänt till Sverige.
 
Det var den här tiden när jag åkte mellan postkontoren i hopp om att få brev hemifrån. Främst från mamma . Ibland köade jag upp för att ringa ett collectcall hem. I timmar satt jag och väntade med andra människor att komma genom telefonlinjevärlden. Jag hade haft min första förälskelse, men här i Sydamerika var jag kär nästan vart femtionde mil.
 
Jag trodde alla om gott. Färden fram till nu hade heller inte visat mig att världen inte skulle vara full av goda människor. Allt var spännande, intressant och nyfikenheten gränslös. Jag drack massor av Coca cola varje dag.
 
På andra bilden, med rödbetssaftdregel nedför hakan, den tog jag imorse. Ännu en 3 timmars hård tur med däcken i Sibbarp. Jag har blå gummihandskar på mig som fuktspärr. Plats på fötterna av samma orsak. Hela utflykten, klädseln och anledningen beror på att den grönländska inlandsisen väntar. Kläderna är top of the line inom min bransch. Utemänniskan. Träningsfanatikerns.
 
Jag är mindre självsäker än 35 år tidigare, men vet vad jag kan. Jag är int elika stark som förut, men bättre tränad och hälsosammare. Jag älskar fortfarande livet. Idag är jag nog mest en filmare som gillar att resa på krävande sätt. Människor är mest i fokus. Nu vill jag mest vara en bra pappa.
 
Idag får jag "brev" flera gånger per dag, från världen över. Inte lika intressant, som när man fick vänta i månader. Jag kan bara stanna till och ringa vem som helst i världen. Samtidigt som jag dricker min naturliga EPO, rödbetsjuice. Förälskelser är i avsaknad. Ja, det vill säga, den kärlek jag känner till mina döttrar 165 gånger per dag är mångfalt starkare än all annan kärlek jag upplevt. Så nu är jag mer nöjd att vara ensam med tjejerna. Så mycket enklare!
 
Jag tror fortfarande att människan är klart övervägande god, trots att jag sett massor av bevis på motsatsen. Jag vet att människan är klart övervägande god. Och jag känner mig oerhört priviligierad. Livet leker!

Inlagt 2021-12-06 17:52 | Läst 2931 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-12-08 16:18   HasseQ
Vilken träffande och filosofisk text. Känner ju igen tankegångarna, kommer ihåg att jag läste om din SouthAmerica tour. Men man behöver inte göra någon unik & häftigare tur varje gång, bättre att lära sig att vara nöjd med mellanmjölk, men såklart, då blir det inga rubriker & sponsorer, men istället en mkt nöjd traveller som gillar det mesta år efter år ---
 
2021-12-09 05:58   explorermikaelstrandberg
Hej Hasse! Tack för ditt inlägg! Jag lär erkänna att mellanmjölk har aldrig varit någon hit hos mig och lär aldrig bli. Men jag är nöjd ändå! Livet är kort. Och när de öppnar kistan, vill jag hoppa in och skrika: Jädrar vilken resa det varit!
 
2021-12-11 20:41   Totteman
Fint berättat. Jag kan relatera till det du skriver. Tiden går, men res- och äventyrslustan består, även om mina äventyr är betydligt blygsammare.
Jag har minnen från Packat och Klart där det var en äventyrare som cyklade och verkade hålla på med saker som verkade väldigt annorlunda. Nuförtiden är det inte mycket som överraskar, om man tittar på vad folk hittar på.
Packat och Klart var för övrigt ett av mina favoritprogram från 80-talet.
 
Svar 2021-12-11 21:36   explorermikaelstrandberg
Hej thomas! Den där äventyraren håller nog ännu på med annorlunda grejer. Tror jag. tack för dina ord.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook